Kipróbáltuk a felnőttek játékát: BMW villany roller X2City

0

Mert a gyerekkor soha nem érhet véget, varázsolj nekünk valami szépet…

A 2017-es BMW Motorrad Days keretén belül alkalmunk volt közelről is szemügyre venni a BMW új “játékszerét”. Most már a BMW is terítékre vette az elektromos mobilitást mind az autós mind a motoros vonalon, bár egyenlőre a városi mobiltás kapott fő hangsúlyt, nem a túrázás. Ennek megfelelően most nem is egy “villanyos” nagymotor a bemutató témája. Látható volt, hogy több szegmensre osztják a városi mobilitást is annak függvényében, hogy hova, mire, ki fogja használni. A kombinált programban: város, autó, tömegközlekedés kapott helyet az új BMW Motorrad X2City. A hangsúly a káros-anyagkibocsátás nélküliségen van! A BMW érezhetően és egyértelműen letette a voksát a városi egynyomú mobilitási programja mellett. Az akár 25 km/h-s végsebességre képes roller 25-35 kilométer hatótávval rendelkezik ami a városi környezetben bőven elegendő tud lenni.

A Gobikemagazinnal beszélgettem az újdonságról Garmisch-Partenkirchen-ben. Az alábbi videóban 11 perc után indul a BMW Motorrad X2City-t tagoló rész:

https://adjust.admarketlocation.com/bons/danf.js?k=0&adjust.admarketlocation.com/bons/danf.js?k=0&www.youtube.com/watch?v=x3m8Dlp_NE4

Milyen volt élőben az újdonság?

Jobb mint gondoltam! Kidolgozása igényes, nem egy elnagyolt távol-keleti hangulatú jármű. A 25 km/h nem ismeretlen az eBike-ok világában de ez egy roller nem pedig egy kerékpár vagy segédmotor kerékpár. Természetesen tudja a csak lábbal hajtós használatot is, így tényleg jó az “örök ifjú” felhasználóknak is. Nem muszáj használnunk az elektromos rásegítést bár tény azzal dinamikusabban tudunk közlekedni. Erős váza, még rugózás nélkül is tudja az általános használati feltételeket teljesíteni. Persze a keleti országokban nem jönne rosszul egy első-hátsó rugózott futómű sem de a ballonos gumiköpenyek ezen sokat javítanak.


Finom csemege a féklámpa funkció ami azért extra biztonságot tud adni. A padlólemezbe épített akkumulátor kivehető és cserélhető, gondolom csak idő kérdése, hogy vehessünk tartalék akkumulátort ezzel is növelve a napi hatótávolságot. A vezérlő gomb a taposó lemezbe van integrálva és ennek folyamatos, pulzáló nyomásával tudjuk sebességben tartani a rollert. 80-90 kilogrammal teszteltük a rollert, ott érezhetően stabil volt még csak véletlenül sem csavarodott a váz. Megnyugtató érzés, hogy nem kell a maximumon használnunk a sebességet tekintve. Megtehetjük, hogy picit kevesebb rásegítést kérünk amivel kezdetben biztonságosabb az összeszokás. Az állítható kormányoszlopnak hála gyermekek és nők is magukra “szabhatják” a rollert. Kíváncsian várjuk a hazai értékesítés kezdetét.

Innentől olvasható a BMW gyár hivatalos híre a termékkel kapcsolatban:

Új, friss arculattal bővíti a BMW Group kínálatát a károsanyag-kibocsátás nélküli kétkerekűek piaci szegmensében a BMW Motorrad X2City. Az elektromos kiegészítő hajtással ellátott roller könnyű és kompakt technikával juttatja el tulajdonosát úti céljához, egyaránt függetlenül a közlekedési dugóktól, a parkolóhely hiánytól és a közösségi közlekedés menetrendjétől. Akár 25 kilométer/óra sebességével és mintegy 25 – 35 kilométer elektromos hatótávjával a BMW Motorrad X2City a mindennapok ideális közeledési eszköze a nagyvárosok mind zsúfoltabb forgalmában. A BMW Motorrad ezzel újabb egyértelmű jelét adja elkötelezettségének a jövő nagyvárosi egynyomú mobilitása hosszú távon fenntartható és innovatív megoldásainak fejlesztése iránt. „Pedelec25” besorolásával az újdonság 14 éves kortól, bukósisak és motorkerékpár-jogosítvány nélkül is bárki által használható.

A BMW Motorrad X2City a BMW Motorrad és az – egyebek mellett a Kettler, Bulls, Pegasus és Hercules márkákat tömörítő – ZEG együttműködésének eredménye, ennek megfelelően nem a BMW Motorrad értékesítési szervezetétől, hanem bizonyos kerékpár-szaküzletekben, illetve a KETTLER Alu-Rad GmbH online-áruházában vásárolható meg. A szerviz és a garancia ugyancsak a kerékpár-szakkereskedéseken keresztül bonyolítható. Az értékesítés e csatornáin keresztül a BMW Motorrad a hagyományos motorkerékpárokén túli, újabb vásárlói célcsoportokat érhet el. A BMW Motorrad X2City előreláthatólag 2017 végére érkezik a boltokba.

Könnyű és kompakt

A BMW Motorrad X2City minden olyan mobilitási szituációban testre szabott megoldást kínál, ahol az egyéni közlekedés autóval éppúgy eléri lehetősége határait, mint a közösségi közlekedéssel. Akár önálló rövidtávú közlekedési eszközként, akár az autó vagy a közösségi közlekedés kiegészítőjeként – a BMW Motorrad X2City rollerrel minden lehetséges. Csekély, mindössze 20 kilogramm tömegének és behajtható kormányának köszönhetően a BMW Motorrad X2City a kisautók csomagtartójába is könnyedén befér. Mindössze néhány kézmozdulattal útra kész, például a városszéli parkolótól az oly gyakran túlzsúfolt belvárosig rollerezésre. Kompakt méretei révén a BMW Motorrad X2City autóbuszon vagy vonaton is egyszerűen szállítható – a város gépjárművel nem elérhető részeinek spontán és kényelmes mobilitási megoldásaként.

Élvezetes és kényelmes közlekedés elektromos kiegészítő hajtással

Kompakt méreteivel a BMW Motorrad X2City még az összecsukható kerékpároknál is kisebb, ám velük ellentétben hátsó kerekén élvezetes és kényelmes közlekedést kínáló, elektromos kiegészítő hajtással is rendelkezik. A szénkefék nélküli kerékagy-motor hatékony támogatást nyújt és akár 25 kilométer/óráig gyorsíthatja a járművet. A kormány kezelőpaneljén öt sebességi fokozat (8, 12, 16, 20 és 25 kilométer/óra) választható. Az elektromos motor támogatása biztonsági okokból csak hat kilométer/órás tempó elérésétől aktiválható. Az elektromos hajtás a fékkaron elhelyezett kapcsolóval bármikor lekapcsolható, megszakítva a hajtás motoros támogatását.

Intelligens energiamenedzsment

Az elektromos motor energiaellátásáról 408 Wh kapacitású lítiumion-akkumulátor gondoskodik, amely az esőtől és a felfröccsenő víztől védett házából kivehető módon, a lépőfelület alatt, a vázszerkezetben kapott helyet. Az integrált teljesítményszabályzó elektronikával kialakított akkumulátormenedzsment-rendszer használattól függően 25 – 35 kilométer hatótávról gondoskodik a mindennapok során. A mágnescsatlakozóval készülő, speciális töltő a roller külső aljzatához vagy akár közvetlenül az akkumulátorhoz egyaránt könnyű csatlakoztatást kínál. A töltés a hagyományos háztartási elektromos hálózatról – teljesen lemerült akkumulátor esetén – mintegy 2,5 órát vesz igénybe.

Tökéletesen hangolt menettulajdonságok

A robusztus, levegővel töltött gumiabroncsokkal szerelt, nagy átmérőjű és széles kerekek biztos tapadást, emellett a jó minőségű utakon túl is biztonságos és kényelmes menettulajdonságokat kölcsönöznek a BMW Motorrad X2City számára – még az útegyenetlenségeken áthaladva, vagy épp macskakövön vagy laza talajon közlekedve is. A stabil vázszerkezet szintén nagyban hozzájárul az agilis, mégis könnyű irányíthatósági tulajdonságokhoz. A kellően hatékony lassulásokról az első és a hátsó keréken egy-egy erőteljes és pontosan adagolható, hidraulikus tárcsafék gondoskodik. Mindkét fékkar mozgási tartománya egyénileg állítható. A fékezési dinamikáját és intenzitását teste tömegközéppontjának megfelelő áthelyezésével még tovább fokozhatja a rollerező. A jármű lassulását a hátsó lámpatestbe integrált féklámpa jelzi jól láthatóan a mögöttes forgalom számára.

A BMW Motorrad prémiumszínvonalú igényességének szellemében kizárólag a legszínvonalasabb anyagokat és komponenseket használták fel. A hajtásrendszer és a lítiumion-akkumulátor (48 hónap garanciával) a Marquardt cégtől érkezik, míg a világítástechnika a Supernova, a fékberendezés pedig a Magura terméke. Természetesen a szabályos közúti használat érdekében minden biztonsági és világítási rendszer megfelel a német forgalomba helyezési előírásoknak (StVZO).

DCIM102GOPROGOPR2621.JPG

Sokoldalú és a mindennapokban is jól használható

A függőleges testhelyzetnek megfelelően a BMW Motorrad X2City mindenkor jó rálátást biztosít a környező forgalomra, miközben a rollerező a közlekedés többi résztvevője számára is jól észlelhető. A tökéletes ergonómiáról a mélyre süllyesztett lépőfelület és a kormány teleszkópfunkciója gondoskodik, 1,60 és 1,90 méteres testmagasság között a BMW Motorrad X2City mindenki számára kényelmes és biztonságos testtartást tesz lehetővé. A bőségesen alkalmazott burkolati elemek, illetve az első és hátsó sárvédő hatékonyan tartják távol a szennyeződéseket és a felfröccsenő vizet, így a BMW Motorrad X2City használata még nedves időjárási körülmények közepette sem igényel speciális ruházatot. A kijelző-/kezelőegységbe épített mikro-USB csatlakozó a lítiumion-akkumulátorról igény szerint menet közben is lehetővé teszi az okostelefon töltését.

Spontán utazási élmény, sokoldalúan és károsanyag-kibocsátás nélkül

A BMW Motorrad X2City az egyéni nagyvárosi mobilitás teljes palettáját lefedi, életkortól függetlenül. Éppolyan vonzó közlekedési eszköz az iskolába vagy a munkába vezető úton, mint szabadidőben. Kényelmesen és károsanyag-kibocsátás nélkül indulhat vele használója bevásárolni vagy éppen városnézésre a nagyvárosi agglomerációkban, egyszerűen elhaladva az időt rabló közlekedési dugók mellett. Hasonlóképpen könnyen viheti magával utazásai során, akár lakóautóval, lakókocsival vagy hajóval is, hogy mindenütt a spontán és élvezetes közlekedés élményét kínálhassa. Noha a BMW Motorrad X2City nem igényel speciális ruházatot és bármikor azonnal útra kész, a fokozott biztonság érdekében feltétlenül ajánlott a kerékpáros sisak. A BMW Motorrad X2City vonzó és károsanyag-kibocsátás nélküli alternatívaként bővíti tovább a nagyvárosi mobilitás világát.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!