GPS kontra okos telefon

2

Örökös kérdéskört feszegetünk a navigálás területén. GPS vagy Mobil telefon?

Ezzel el is indítottuk a lavinát, ahová néz az ember motoros fórumukon megy a kontra, rekontra érvelés, hogy ez vagy az.

Kicsit nézzük át a valós érveket, hogy ne csak szerelemből döntsünk. Mindkét oldal mellett szól érv és ellenérv is ez természetes, ráadásul nem mindegy kinek, mire, hova, mennyiből kell jó vagy elfogadható megoldást készítenie. Mielőtt elkezdenénk a végtelen érvek sorakoztatását nézzük át a múltat is kicsit. Az “okos”  telefon látványosabb elterjedése a ’90-es években vette kezdetét de évtizedeket kellett várni mire elég “okos” lett a kitűnő navigáláshoz.

Galileo

Galileo

A helymeghatározó rendszerek sokat fejlődtek a civil szegmensben is, nem beszélve a nem magán szektorról. A polgári GPS jel pontosságát is engedélyezték elég korrekten a navigáláshoz de természetesen a katonai felhasználás még mindig sokkal pontosabb. Ehhez alap esetben nem férünk hozzá. Telefonban A-GPS van “assisted-GPS amely a mobiltelefon jeladó tornyok segítségével a gyenge műhold jelet, például: szűk utcákban pontosítja. Természetesen ehhez kell mobil hálózat.

TomTom

TomTom

Kütyü bazár: A műhold 20.200 kilométer magasban, csak 27W-al sugároz amit felhők és egyéb légköri tényezők is befolyásolhatnak. Így a földfelszíni kliens (GPS eszköz) olyan gyenge jelet vesz, hogy a chip belső, hőmérsékleti zaja erősebb mint a veendő jel. Ezért vártunk ilyen sokat a jó eszközökre, mert a készülékek saját “zaja” elnyomta a műhold jelet és a rendszer nem volt képes pontos működésre. A GPS és a GNSS minimum 24 maximum 30 db műholdat jelent a Földkörül. Vannak olyan magas érzékenységű GPS vevők melyek beltérben a visszaverődő jelet is tudják értelmezni, akár három réteg téglafalon vagy 20 centiméter vasalt betonon keresztül is.

mobiltelefonos alkalmazással is navigálhatunk

mobiltelefonos alkalmazással is navigálhatunk

Pár szakszót sem árt tisztázni:
GPS: Global Positioning System
GLONASS: Global Navigation Satellite System (két méteres pontosságú)
GNSS: Global Navigation Satelite System

Okoska: Ne szakmázzuk el túl a kérdést, a két rendszer kicsit más alapokon működik ezért mást tudnak. Az okostelefonos szoftverek is nagyon sokat fejlődtek. Nem csak a Google offline megoldásai javultak hanem az online tehát szolgáltatás és adatforgalom alapú megoldások is. Eddig gond volt a rooming és a külföldi adatforgalmazás de most már az Európai Unióban ezen a területen is léptünk előre. Szűk városi utcákban van előnye az okostelefonos navigálásnak, mert ott pontosabb, valósabb eredményt kapunk hiszen ahogy fentebb is írtuk használja a mobil adó tornyokat is a GPS jel pontosításához.

mobilos applikáció

mobilos applikáció

Hardver: Amit nem szabadna elfelejteni, hogy a Garmin vagy egyéb navigációs készülékek vagy akár a motor rendszeréhez kapcsolódó megoldások cél eszközök, tehát adott terhelésre vannak tervezve. Sokan ezt elfelejtik, hogy a telefonok nem mindig vízállóak, nincsenek méretezve a motorok rezonanciájához, nem könnyű a rögzítésük tápellátás biztosításával, a fényerejük pedig édes kevés napfényben. Ráadásul nem benzin állóak. Az adott céleszköz ezt mindet tudja garanciával (jó esetben), a telefonok belseje hiába nem tartalmaz már mozgó alkatrészt mégis érzékenyebb, finomabb szerkezet (másra van méretezve). Az esetlegesen fröccsenő benzin vagy olaj sem feltétlenül javít rajta, ráadásul a vízálló telefonok sem bírnak ki túl nagy nyomást tok nélkül. Kevesen számolnak vele, hogy egy kitett helyre rögzített készülék esőben, menetszéllel olyan víznyomást kap amit nem feltétlen bír el. Garancia pedig végképp nem érvényesíthető rá ha kiderül hol használtuk!

mobil kontra GPS

mobil kontra GPS jól látható a felbontásbeli különbség

Mit tehetünk? Például kombinálhatjuk a két megoldást! Oda navigálunk egy rendes navigációval és pontosítunk ha szükséges telefonnal. Okos telefonnal könnyebb pontosan navigálni a civilizációban. Az is igaz, hogy aki kietlenebb tájra készül, esetleg sivatagba az ne bízza magát egy ilyen hobby készülékre. Arra azért készüljünk, hogy tokban szinte biztosan nem vezérelhető az okos telefon motoros kesztyűben, ellenben a GPS-el ami szándékosan tervezve van a pontatlanabb, érintéshez. Az újabb GPS rendszerek tudják fogadni a mobil telefont nem csak a hívások kezeléséhez és megjelenítéséhez hanem a többi túra társ aktuális pozíciója érdekében is. Például ha van egy Garmin GPS és egy internetes, mobil adatforgalommal rendelkező telefonunk akkor el tudjuk érni vele a valós idejű követést. Zseniális ha társunk engedélyezi, hogy követhetjük akkor valós időben(minimális késéssel, frissítéstől függően) tudjuk a saját motorunk GPs-én nézni hol van a társunk.

méretben is felbontásban is érezhető a különbség

méretben is felbontásban is érezhető a különbség

Vízió: A jövő talán az lesz, hogy az amúgy is mindig nálunk lévő okostelefon összeolvad a navigációval de végre rendesen a jármű rendszerébe integráltan. Sokkal egyszerűbb lenne a frissítéseket megoldani. Gond ez az autós rendszereknél is, hogy öt év alatt elavulnak és nem éri meg cserélni, frissíteni sem őket, miközben a telefonunkat évente vagy ritkább esetben három évente cseréljük újabbra. Új sokkal naprakészebb és profibb, vagy autóban akár egy tablet is megoldás lehet ha végre rendesen az autó rendszerébe tudják integrálni.

Felhasználói élmény: Én most a BMW Motorrad Navigation V és az iPhone 7plus rendszert használom és tesztelem egymás mellett. Mindkét eszköz jó, szép, drága de egyértelműen nem fedik le egymást tudásban, funkcióban.

szem előtt a térkép

szem előtt a térkép mint offline megoldás

Előnyök és hátrányok a GPS-t az okostelefonhoz mérve:

 1. a GPS vízálló, benzin álló, rezonancia tűrő
 2. a GPS fényereje elégséges tud lenni még erős napfényben is bár ez sem mindig elegendő
 3. a jármű rendszerébe, vezérlésébe integrálható így számos adatot meg tud jeleníteni a motorral kapcsolatosan
 4. egy jobb GPS bírja a motor remegését
 5. az okos telefon kijelzője, felbontása sokkal nagyobb élmény mint a GPS készülékeké ma már
 6. a GPS-t könnyebb tölteni és rendszerbe kötni mint az okos telefont (egyenlőre)
 7. az okostelefonok tápellátása nem tűnik bonyolultnak de nem mindig vízálló a megoldás…
 8. ergonómiában, használatban, keresésben már most sokkal jobb egy okostelefonos navigáció mint a GPS
 9. az ujjlenyomatra feloldható telefonok semmit nem érnek motoros kesztyűben
 10. azok az okos telefonok melyek nem vízállóak és tokban használjuk őket kényelmetlenek, mert a tokból kivéve a motoros kesztyűnket levéve tudjuk őket vezérelni…ez minden csak nem praktikum
 11. méretben és súlyban már most is az okostelefon nyer az is igaz nem is bír annyit egyik sem mint egy GPS
 12. tápellátás nélkül ma már mindkét rendszer elég sokáig bírja a strapát de a mobilok kicsit még gyorsan merülnek GPS használata mellett
 13. nem felejthetjük el a melegedés kérdését sem, hiszen a mobilok nagyon gyorsan melegednek a tűző napon GPS használata közben, sőt ki is kapcsolnak ellenben a GPS-el, ami élesben azért annyira nem jó hír
 14. a mai mobiltelefonok több eszközt tudnak fogadni, vezérelni mint egy GPS így ebben jobbak: GoPro vagy akció kamera vezérlés például
 15. a mobiltelefonok előnye, hogy számos navigációs alkalmazás közül választhatunk, melyek valós időben meg tudják osztani a közösségi felületeken a helyzetünket, túra útvonalunkat. Ráadásul a fotóink pontos helyzetét is meg tudjuk osztani.

Láthatóan a GPS van leáldozóban (mamut) és a mobil van feljövőben csak a hardver maga a gond. Szoftveresen, ingyenes navigációk között bőven a mobil nyert de a hardver még évekig nem biztos, hogy elegendő lesz. Illetve kevesen vásárolnak a hétköznapokra katonai védettségű mobiltelefont amin át is gázolhatunk autóval mégsem romlik el. Ezek picit nagyobbak, nehezebbek, ellenállóbbak viszont nem kényelmesek az ingzsebben.

Ti mire esküsztök jobban? Írd le a cikk alá kíváncsiak vagyunk!

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

2 hozzászólás

 1. Hááát….
  Pünkösdkor próbáltuk Szlovén gurulás alkalmával, így viszonylag friss a tapasztalat.
  Autós Wayteq 950Bt GPS vízálló tokban: minden gond nélkül működik, az IGO-t könnyű kezelni, de a gép fényereje lényegében semmit nem ért, semmit nem láttam rajta. Ráadásul a kommunikációval sem kapcsolódik (hiába van benne bluetooth), így hallani sem hallottam semmit. Eredmény: használhatatlan, feleslegesen volt nálunk. Ha motoros GPS lett volna, akkor a két hátrány; a láthatóság, és a bluetooth-kompatibilitás kiesik, és teljesen használható lett volna.
  Mivel az autós GPS feladta, jöttek a telefonok: a Lumia630 max fényerőn simán látszott a vízmentes tokban teljes napsütésben is, enyhén melegedett, de bírta, tökéletesen kommunikált a “sisakkal”, váltott, ha bejövő hívás volt, majd vissza a navira. Viszont útvonalat nem lehetett beírni megadott érintési pontokkal, csak célállomást. Kesztyűben, tokon át is vette az adást, de minduntalan meg kellett állni, újra beírni a következő célt, hogy arra vigyen, amerre mi akartunk menni – nyilván nem egyenesen A-ból B-be. Egyébként offline-ban navigál a Here+. Pontossága, gyorsasága megfelelő volt. Térképet még indulás előtt, itthoni hálózatról frissítettem, sehol nem volt gond, minden passzolt. A Lumia 2szer fagyott le, ilyenkor teljes újraindítást igényelt (teló ki- és bekapcsolása).
  A barátunk Huawei – nem tudom, milyen típus, de prémium szintű – készüléke azt hozta, mint a Nokia, azzal a különbséggel, kb. 10 percet bírt a részben nyitva hagyott vízálló tokban, majd túlmelegedés miatt megállt. A Sygic itt is – hasonlóan a HERE+-hoz – nem engedett köztes pontokat megadni – vagy mi nem jöttünk rá, hogyan kell. Fényereje, bluetooth-kapcsolódása ennek is rendben volt. A térkép is tudott mindent, de nem tudom, mikor volt frissítve. Ez a teló tudomásom szerint online-módban navigált.
  Summa summarum: az okosteló sokat tud, de motoron nem jó (nem ideális a program rajta, nem vízálló, melegszik, esetleg emiatt lefagy), így csak szükségmegoldásnak jó. Ha offline-ban nem tud navigálni valamiért, akkor a térerő is befolyásolja a működését. Még ha fullos naviprogram is van rajta, a bejövő hívások miatt kieső navigáció problémát okozhat. Kis utakra, rögtönzött gurulásokra jó lehet, még akár zsebből is vezethet, ha az ember csak hang után tud navigálni és nem kell hozzá a kép.
  Az nálunk nem játszik, hogy a számítógépen megtervezett útvonalat áttöltjük, mert csak egy-egy célpont a biztos, a közte választott útvonal bármikor változhat. Eddig ez volt az első út, ahol a szállás le volt foglalva, a többi utazáson ilyen sincs…
  Kicsit úgy hasonlítanám, ahogy egy hátizsák viszonyul egy topcase-hez: a cuccot magunkkal vihetjük azzal is, de kényelmetlen, nem vízálló, és nem zárható.
  Szerintem.

 2. Könnyű Attila on

  Én tavaly végig mentem 2500km -rt telefonos GPS-el de nem raktam ki a kormányra hanem bőrkabátom belső zsebében egyszerűen beraktam a képernyőt mindíg lekapcsoltam és fülhallgatóval mentem.Tökéletesen működött.Egy kicsit suhogott a fülemen mert nyitott nyári sisakkal voltam zártban teljesen jó.Jól bírta a telefon amiben 4000mA -s akksi van reggeltől estig mentem egyfolytában szinte és a 100% ról indulva estére 40% maradt még az akkuban.Problémám az alkalmazással volt amit akkor használtam (HERE) az autópályákat autó utakat hiába zártam ki akkor is felvitt volna rá.Ezenkívül valamiért nem bírja néha a telefonom ezt a programot és felkapcsolódáskor sokszor nem akart működni.Most váltottam programot az iGo primo-t raktam fel és azzal jól működik minden.Tartalékként letöltöttem az offline goole-t az országokat utamhoz igazítva.Ez is jól működik csak arra kell figyelni ha pl.az autópályákat vagy egyéb kizárásokat akarom hogy figyelembe vegye a Goole a netet addig minimum be kell kapcsolni mert ki is irja hogy offline nem működnek az opciók.De amint elindítom a navigálást utána már kikapcsolható az internet.
  Úgyhogy maradok a telefonnál és zsebben használva teljesen védett naptól rezgéstől viztől.
  Üdv.

Szólj hozzá!