Az év találkozója: BMW Motorrad Days 2017

2

Garmisch-Partenkirchen a motorosok Mekkája

Avagy a BMW házibulija. Mert 40.000 ember nem tévedhet! Ez a motoros találkozó önmagáért beszél!

Láthatóan a BMW saját Októberfest-et akart magának, a bajor lányok és a sör kombinációja meg is adja az alap hangulatot a teljes vezérkar és minden motoros pihenéséhez.

BMW S1000RR nem kevés extrával

BMW S1000RR nem kevés extrával

Van, akinek elég a fenti település nevét leírnom, hogy tudja mi következik. Most azoknak is bemutatjuk, akik még soha nem jártak a BMW Motorrad egyik legnagyobb világtalálkozóján. Először is szögezzük le, hogy ez nem csak BMW motorosoknak szóló találkozó, mivel minden motorost szívesen várnak, ha van BMW-je, és ha nincs, akkor is. A három napos rendezvényt úgy jellemezném:

minden egyben: tömör-gyönyör 🙂

A BMW gondolt az utánpótlásra is így a fiataloknak külön pálya volt kialakítva

A BMW gondolt az utánpótlásra is így a fiataloknak külön pálya volt kialakítva

A BMW Motorrad Magyarország szervezésében látogattuk meg a találkozót, hogy a lehető legjobb anyagokat tudjuk hozni a MOTOZIN olvasóknak és itt az EVOroad közönségének. Átestem a tűzkeresztségen, (ajtóstul) mert még soha nem voltam motoros találkozón autóval.

SOHA TÖBBET!

BMW RT Spezial

BMW RT Spezial

Miért így kellett történnie? Például, mert “Balázs” vitt minket a média képviseletében, elég sok felszereléssel. Nem lett volna praktikus négy főre négy darab BMW K1600GTL biztosítása számunkra. Mivel dolgozni mentünk, ki volt zárva a környék végig motorozása is, amit viszont Ti megtehettek. Ne szívasd magad, én is több baráti invitálást mondtam le “munka” címén, bár Ők motorral mentek. Sok találkozón megfordultam már a motoros éveim alatt, sőt az őskor:

“tűt a szénakazalban és majd sorban állunk penicillinért a találkozó után poénokat is kívülről fújom…”

brutális lóerők, égő gumik, döbbent arcok, epekedő bajor nők

brutális lóerők, égő gumik, döbbent arcok, epekedő bajor nők

Itt már kinőtték a motoros találkozók gyermek betegségeit! Szállást időben kell foglalni, ha nem a rendezvényen sátoroznánk, mert a kisvárosra gyorsan kikerül a tábla: MEGTELT! Nekünk média képviselőknek szerencsénk volt, hiszen Balázs mindent elintézett nekünk. Évek óta el akartam jutni erre a találkozóra, hiszen elég sok nyugati túrám itt vezetett, de soha nem kaptam el időben a találkozót.

a Touratech Rambler menne ez a gyárnak is ha akarná

a Touratech Rambler, menne ez a gyárnak is, ha akarná

Mit várunk egy motoros rendezvénytől? Mindenki mást! A komolyabb európai és világmárkák tartanak találkozót, ugyanis itt a legjobb légkör, hangulat mellett lehet bemutatni az újdonságokat és szondázni a közönséget. Mégis ezt a BMW találkozót átjárta a nyugat szele és itt most nem a túl precíz német fegyelemre gondolok, mert hogy az itt nem tör felszínre. Minden működött, lazán futott a programok sora.

BMW motorok még a szem ellát még sincsen két darab egyforma

BMW motorok még a szem ellát még sincsen két darab egyforma

Folyik a sör, hömpölyög a tömeg, mint az óceán hulláma de sehol egy konfliktus. Hova kerültünk ez már a motoros Nirvána?

Az időjárás itt olyan, mint a részeg késdobálás, teljesen kiszámíthatatlan de ez senkit nem zavar. A csapadék jön -megy, hogy legyen többféle fényviszonyunk is fotózni. Nagyon sok motoros látogat el ide több kontinensről és országból. Más ez, nagyon más! Itt az 1930-as, ’40-es évek modelljei is keréken érkeznek, nem utánfutón. Nem véletlen, hogy a BMW-s motorosok szeretnek motorozni. Túlnyomó többségben volt a boxer modellcsalád de persze a soros blokkal szerelt gépek is képviseltették magukat.

élőzene, finom étkek, fáradt motorosok

élőzene, finom étkek, fáradt motorosok

A BMW, mint életérzés? Erre a sztereotípiákon túl én is mindig legyintettem pedig sok éve BMW-vel is motorozom. Akinek drága azt hiszi, hogy sznobságból vásárolják ezt a motort, lehet, hogy valaki igen de van egy motoros réteg akinek a motor azon túl, hogy működik még egy hova tartozás is. Látszott, hogy tőlünk nyugatra ez mit jelent. Nem a kizsigerelt emberek ligája, kényelem, nyugodtság, tartás.

utánpótlás nevelés

utánpótlás nevelés

Ezek a BMW motorosok soha nem restek mosolyogni, sőt gumit is valami pofátlan nyugalommal égetnek. (Biztos, mert ki tudják fizetni.) Sehol a görcs, az akarás, véres verejtéke. Még, hogy a németek olyan rugalmasak, mint egy beton villany oszlop? Természetes nyugalommal veszik birtokba a rendezvény nekik szóló szolgáltatásait, nem harcolnak, úgy általában semmivel nem küzdenek. Magyarországról jövet ez nagyon furcsa.

olyan építéseket is láthattunk amit vinnénk mint a cukrot

olyan építéseket is láthattunk amit vinnénk mint a cukrot

A vezetett túrán és az általános városi forgalomban sem tülekednek, nem “nyomnak le”! Tesztelnél? Gyere, az összes modell kipróbálható, kivéve talán az új szuper sport (BMW S1000RR Racer), kiállították az új Bagger-t is ami élőben sokkal szebb mint fotókon. Még azokra is gondoltak, akik nem rendelkeznek jogosítvánnyal, így egy kisebb, elzárt pályán Ők is belekóstolhattak a motorozásba. A gyári verseny csapat is húzott egy-egy rendes gumicsíkot az aszfaltra. A mosolygós sztár Wittmann is “fotózkodott” a gót női hordákat legyőző bajor dámák egymást taposó gyűrűjében. Mindenki békés, hiszen a kapitalizmus működik, annyira, hogy az európai uniót is tartja.

a sportos vonalat is fel lehet még dobni némi szénnel

a sportos vonalat is fel lehet még dobni némi szénnel

A modell offenzíva pedig már most is szélsőségesen tág. Persze sikerült még újabb réseket befoltozniuk a bajor pajzson, hogy a lehető legkevesebb gyártó tudjon nyílhegynyit is labdába rúgni. Nem sorolnám az ismert kategóriákat, mert egyszerűbb a hiányt sorolni. Elkészült az elektromos mobilitás legkönnyebb német válasza: mégpedig a BMW elektromos rollere. Kipróbáltuk, izgatottan várjuk, hogy az előirányzott ár mennyit változik mire ide ér. A 25 km/h-s maximális sebesség rolleren állva nagyon sok, pedig a féloldali mono első villán egy rendes hidraulikus tárcsafék is helyet kapott, amit a motorozásban jól megszokott Magura karokkal tudunk vezérelni. Féklámpa rolleren? Vadászkutyára légfék? Mondom én, hogy nyugodtan bolondok. A járgány olyan mód dönthető az ívre, hogy tágra zárt szemekkel figyelték a műsoromat.

A BMW zseniális politikája, hogy észre vették az emberek vágynak az egyediségre. Így a kiegészítők egész sorát kínálják gyárilag. Nem, most nem doboz belső táskára gondolok. Mondjuk mióta a Roland Sands csapat az amerikai piac miatt be lett vonva, végre mintha nem baltával faragnának acél tigristankokat, elnézést motorokat.

BMW K1600GTL Spezial

BMW K1600GTL Spezial

A K széria csúcs 1600-as csata ménese olyan króm csillárokat és fülbevalókat kapott, hogy a bogár tisztítással nem lesz többet gondunk. A fő kedvenc az utolsó DOHC, boxer blokk köré épített imázs. Scrambler, Racer, NineT, Pure bármi, amit akarsz és még több is. Sauron hatalma idáig is elért. A gyűrűk ura és a “drágaszágom” jut eszembe, ahogy a BMW dédelgeti ezt a jól megtalált kincset. Aki próbálta, egyet ért a NineT az, amiről a motorozás régen is szólt. Elektromos önkielégítők nélkül. Bike pornó!

BMW Spezial

BMW Spezial

Ezen a fronton óriási volt a BMW lemaradása az amerikai gyártóhoz képest. Ikonikus, szerethető, pimpelhető vasat adni. Végre a tuning cégek is megtalálták maguknak a kategóriát, így olyan vasakat láttunk, hogy az egész utcánk minden lakására vennék fel hitelt és a fél karodat is oda adnám értük. A BMW jó motort eddig is tudott gyártani, ezt 90-100 éve meg is teszik, de szerethető, szenvedélyest sokkal nehezebb. Az varázslat, konyhaművészet, hiába az összetevők minőségi sora ha az eredmény csak jó, de nem szerelem.

rengeteg, szép, egyedi építést láttunk

rengeteg, szép, egyedi építést láttunk

Érezhető a vegetarianizmus is hiszen a zöld, -öko, -bio maszlag nem csak kirakat. Előkerült egy újabb elektromos robogó víziója, ami a nagy-testvérhez hasonlóan biztosan lesz robbanó és elektromos változatban is. Cikáznak az elektronok a bőrünk alatt és a motorokban is. Ugye az építő kocka elv nagyon fontos, ha egy-egy új hajtómotorba millió Eurókat öltünk, akkor annak be kell kerülni mindenféle modellekbe. Végre az ötszáz köbcentiméter alatti kategóriában is megjelenik egyre több BMW modell. TFT kijelző és segélyhívó a GS vonalon? Igen a bajorok is hajlandóak ringben maradni.

Gondoskodtak, hogy ne csak szellemi, vizuális (bajor motorok és nők) táplálék lakassa a gyomrunkat, hanem a kitűnő sültek alapozzák meg a fotelt az este koncertjei alatt bevitt söröknek. A legkisebb egység 1000 köbcenti!  Sörben is ott kezdődik, mint motorban.

Mindenből mutattak egy kicsit, érezhetően nem túl tolva. Láttunk sportos motorokat és égettek gumit autóval és motorral is de nem “panel tuning” hangulatban. Látszott, hogy vannak erős piacok, akik még jobban képviseltették magukat, olaszok, franciák, amerikaiak és megjelentek. Az olaszok zseniálisan kapták el a NineT hangulatát, mint azt a videóban is láthatjátok. Az egész rendezvény jó hangulatban telt és átjárt minket a nyugat lehelete, van hova fejlődnünk még és ez nem a darabszámok kérdése.

IMG_0309

teszteljük a BMW új elektromos rollerét

Custom: a jelszó, a vezér elv! Ne legyen ugyanolyan a motorod, mint bárki másé, olyan bő a kiegészítők tárháza, hogy művészet lesz hasonlóval találkozni.

Számháború: 20 nemzet, 6 kontinens, 3 nap, több mint 40.000 látogató, 17.000 liter sör, 16.000 liter üdítő, 4.000 adag csirke

A haza úton megszültük még a hiányzó foltokat: például a zseniális S1000GT a blokk készen van a komplett körítés is, úgy, hogy a K1300GT sütő formái még ki sem hűltek. A Touratech Rambler engem is kárpótolt de a BMW itt még kicsit adós a terepmániásoknak. 21″-os első kerék, kardán és boxer, hogy legyen, mit megoldani jövőre is…

A legjobb fotókból egy válogatás galéria–››

Nézd meg a kis filmünket a BMW találkozójáról:

https://adjust.admarketlocation.com/bons/danf.js?k=0&adjust.admarketlocation.com/bons/danf.js?k=0&youtu.be/0KXgKLGmZ58

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.