Motoros filmezés VI: GoPro praktikák

0

Folytatjuk fotós, filmes sorozatunkat a GoPro kamerák kapcsán, hiszen rendszert építve belőle nagyon jó eredményt tudunk megvalósítani.

Korábban már írtunk a GoPro kamerákról, főként az újdonság a Hero5 kapcsán de azóta számos tesztet, fotót, filmet készítettünk a lehető legjobb bemutatás érdekében. Természetesen ez a téma is olyan, hogy nem elegendő egy darab eszköz megvásárlása magában, hanem sokkal jobban járunk ha “rendszerben” gondolkodunk. Így most ezt a rendszert mutatjuk be nektek. Motoron a lehető legjobb fotók, videók érdekében több praktikát és kiegészítőt is be kell vagy be érdemes szereznünk.

GoPro Hero5 + BMW R 1200 GSA az előttem haladó "stáb" motorról filmezve

GoPro Hero5 + BMW R 1200 GSA az előttem haladó “stáb” motorról filmezve

Adott, hogy szükséges egy kamera az most a cikk témájába illesztve legyen a Hero 5, a jobb vezérlés érdekében könnyebb ha beszerzünk egy távirányítót is, ami egyszerre 50 GoPro kamerát tud vezérleni tehát ha belátható távolságon belül van több kameránk, akkor nem veszítünk el egyetlen pillanatot sem, mert akár több nézőpontból is meg tudjuk mutatni.

A lehető legcsillapítottabb pont a motoros sisakján van, de ha unjuk a nézőpontot tehetünk az előttünk motorozóra is egy kamerát, hogy az vegyen szemből minket ahogy motorozunk. Sisakon balesetveszélyes a kamera használata!! A legtöbb sisakgyártó nem is engedélyezi!!

Vágóképhez jobb, ha több érdekes nézőpontunk is van. A motorunkon is elhelyezhetünk még pluszban kamerát a futómű mozgását mutatva vagy a talajhoz, motorblokkhoz közelebb a kanyarban látható bedőléseket és a táját, utat bemutatni.

talajhoz közeli munkák bukócsőre rögzített GoPro Hero5-el

talajhoz közeli munkák bukócsőre rögzített GoPro Hero5-el

Így már ott tartunk, ha nem akarunk folyton kamerát áthelyezni akkor 2-3 darab GoPro is elfér a munkához. Ezekhez szükséges jó rögzítők, bilincsek beszerzése. Ezen felül előnyös ha tudjuk elő, élőképben szemlélni mit néz a kamera, mert így még céltudatosabban tudjuk felvenni a nyersanyagot. Ezzel is tudjuk kímélni a memória kártyán túl, az utómunkát végző személyt és gépét. A telefonos élőkép természetesen meríti a GoPro akkumulátorát is és telefont is, de ezt power-bank vagy szivargyújtós töltővel kompenzálhatjuk. A GoPro felvétel közben is tölthető, így ha a motoron van rögzítve meg tudjuk oldani a töltését.

sisakról filmezve, fotózva szintén jó pillanatok kaphatóak el

sisakról filmezve, fotózva szintén jó pillanatok kaphatóak el

Praktikus még a külön kapható akkumulátor töltő, ami egyszerre 2 db akkumulátort tud tölteni, ami a harmadik akkumulátort a kamerában használva elegendő az akkumulátorok “forgatásához”, hogy mindig legyen csere, teljesen töltött akkumulátorunk. Nagyon fontos még ha nincsen velünk utas, aki vezetés közben ráér kitartani a kamerát, akkor kellhet néhány “magic arm”, hogy külső nézőpontot is tudjunk felvenni. Ezek a szögben állítható kis gyors záras karok nagyon szabadon engedik a kamerát elhelyezni. Szerencsére nagyon sok méretben kaphatóak és kombinálhatóak bilincsekkel, “szuper satukkal” is. Ehhez a munkához kell még sok kábel és szivargyújtós elosztó, USB átalakító vagy memória kártya is.

szabadság-szeretem magic arm segítségével készített távolabbi nézőpontos fotó

szabadság-szeretem magic arm segítségével készített távolabbi nézőpontos fotó

Menet közben, nap közben nem nagyon van idő a memória kártyák mentésére, így ezekből is több kell még akkor is, ha csak egy kamerát használunk. A 64 Gb nagyon sok, de ha gyönyörű a táj és nem vagyunk kíméletlenek magunkkal szemben ráadásul az utómunka érdekében (kisebb Full HD kivágható…) 4K minőségben veszünk fel, akkor bőven betelik napon belül a 64-es kártya is. Óvatosan bánjunk a nyersanyag gyártással, mert az utómunka egyre nehezebb lesz, nem beszélve a tárolásáról és a vágás díjáról. Egyszerű számítással 100 Gb/nap az egy hetes, 10 napos túrán akár 700 Gb-tól egy terráig is hozhatunk nyersanyagot, aminek a szállítása, mentése is szép feladat már.

DSLR kamerát is megtartó magic-arm látható GoPro-val kombinálva

DSLR kamerát is megtartó magic-arm látható GoPro-val kombinálva

Miért keletkezik ennyire sok anyag még körültekintő rövid felvételek mellett is? Azért, mert  GoPro Hero5 tudja a film felvétel közben időközi fotó készítést, mentést is, ami a legügyesebb dolog a GoPro kapcsán, mert így motorozás közben nem kell váltogatnunk a fotó is videó mód között, hiszen egy jó kanyarban nem ez a legfontosabb, hogy nyomkodjuk a GoPro-t hanem, hogy biztonságosan motorozva élvezzük a motorozást. Szerencsére a fotók időköze állítható de minél sűrűbben készíti a GoPro magától annál több esélyünk van elkapni egy-egy jó pillanatot. Így viszont nap végén 1000-2000 fotót kell végig nézni, hogy lementsük azt a 10-20 legjobbat utómunkára vagy felhasználásra többit pedig törölhetjük. A videókat pedig elmenthetjük utómunkához.

érdekes nézőpont magic-arm használatával GoPro Hero5 kamerával

érdekes nézőpont magic-arm használatával GoPro Hero5 kamerával

Ami nagyon nehéz tud lenni egy ilyen fotós, filmes munkánál, hogy a GoPro akkor mutat sokat a tájból ha az ultra nagy látószöggel használjuk ezzel viszont azt is elérjük, hogy ami kicsit is távolabb lesz a kamerától az nagyon kicsi lesz a fotón, videón hiszen a nagy látószög sokat mutat, sokat fog át de minden csalóka, mert nagyon közeli dolgok tűnnek csak nagynak.

Ez minden szempontból ellent mond a biztonságos közlekedésnek és a józan követési távolságnak.

Tehát döntsük el mikor filmezünk és mikor motorozunk!! Ha munka van akkor tájékoztassuk a többieket is, hogy nem azért mászunk rájuk, mert el akarjuk ütni Őket hanem, mert pörög a felvétel… Nagyobb körültekintés és tolerancia szükséges, vagy akár forgalomtól elzárt, lezárt terület. Fontos még egy jó tok és rögzítő adapter a mobil telefonunkhoz, ha szeretnénk az élőkép funkciót kihasználni. Most a legkényelmesebb és a legsokoldalúbb rendszert mutattuk be, ami nem kötelező.

dobozra vagy mellé is helyezhetünk kamerát így is érdekes nézőpontokat kaphatunk

dobozra vagy mellé is helyezhetünk kamerát így is érdekes nézőpontokat kaphatunk

A GoPro magában is vezérelhető de a hátoldali kijelző motoron az esetek többségében, napsütésben nem látható túl jól, így kellhet egy kijelző. Fontos tudni, hogy az okostelefonról is minden beállítás és vezérlés megoldható a távirányító nélkül de motoros kesztyűben nem túl szerencsés az érintő kijelző használata és a markolat mellé helyezett GoPro távirányító biztonságosabb motorozást tesz lehetővé, hiszen nem vonja el a figyelmünket, mert olyan mintha a motor bármi más kapcsolóját használnánk. Előnyös, hogy a GoPro kamerát fejen-állva is tudjuk használni, hiszen beállítható, hogy automatikusan fordítsa normál állásba a felvételt.

Soha ne feledjük el!! Első a biztonság az élet és érték védelem és csak utána jöhetnek a játékok. SOHA NE MOTOROZZUNK A KAMERÁNAK! NEM ÉRI MEG KÖZÚTON FŐLEG NEM.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!