Motoros filmezés V: remegő kéz vagy stabilizátor

0

Nagyon sok részletre kitértünk már fotós, filmes cikksorozatunkban, így most sorra kerültek a stabilizátorok.

Korábbi, a témában született cikkeinket ide kattintva olvashatjátok. Most a GoPro, MILC, DSLR, okos telefon, drón még jobb használhatóságáról lesz szó. Illetve a segédeszközökről a lehető legszebb nyersanyag és kész film érdekében. Azt már tudjuk, hogy több eszközt kell használnunk a legjobb film érdekében de most még bonyolítunk a dolgon kicsit. Ugyanis az akció kamerák, fényképezők, telefonok alkotta Bermuda háromszögben még mindig el lehet veszni ha a képet, videót nem tudjuk szépen felvenni, értem ez alatt, hogy stabilan felvenni. Ugyanis a motor, sisakunk, fejünk, kezünk mind-mind mozgó részek de nem feltétlen a jó irányba mozdulnak. Ráadásul a legnagyobb igyekezetünk mellett sem tudjuk tartani a horizontot vízszintesen egyik eszközzel sem menet, mozgás közben.

Miért baj ez? Például, mert utólag nagyon sok utómunkát kíván a nyersanyag mire használhatóvá tesszük. Ez plusz munka és idő veszteség, ami még együtt jár adat csökkenéssel is, hiszen vágnunk kell a fotókból, videókból. A legtöbb filmes eszköz ma már kombinálható stabilizátorral, vannak gyártók akik készítenek a saját kamerájukhoz is ilyet például. Kezdjük növekvő sorrendben az eszközök stabilizálását.

 1. A GoPro készített saját stabilizátort is Karma néven, nem mondom, hogy a legjobb a világon de teljesen működőképes a megoldás. Elérhetjük vele, hogy a film és a fotó horizontja mindig vízszintes legyen. Ráadásul időjárás álló a felszerelés, nem ijed meg egy kis nedvességtől, hótól sem.
  karma_drone_grip

  GoPro Karma markolat

  Kicsit nagy a mérete a markolatnak, ami nehézkessé teszi a motoron való használatát. A GoPro gyári, saját megoldásán túl számos gyártó kínál megoldást a GoPro stabilizáláshoz. Ami jó hír, hogy a fejrész és a markolat elválasztható egymástól, így kábellel tudunk csatlakozni, ez sokat tud segíteni a könnyebb elhelyezés érdekében.

 2. A következő kategória a telefonokhoz készített stabilizátor, itt is igen bő a választék. A mai okostelefonok nagyon szépen fotóznak, filmeznek így érdemes ezeket az eszközöket is kézbe venni stabilizátorral a kézből történő munkákhoz. Óriási előnyük még, hogy némelyik erős a lassításokban, akár, ha nem szükséges a Full HD akkor 240 kép/szekundum felvétel is lehetséges az utólagos lassításokhoz. Főleg motoron, ahol azért a professzionális kamerák túl nagyok, hiába szép a felvételük.
  Glide2_gimbal

  telefonokhoz ma már sok cég kínál univerzális stabilizátort

  Itt már néhány telefon nedvesség álló de a stabilizátorok az esetek nagy részében nem tolerálják a vizet. Más kérdés, hogy túl érdekes és szép filmet rögzíteni esőben nem könnyű, hiszen a vízcseppek a lencsén, objektíven ragadnak. Előtétek, védő szűrők, üvegek meg tudják oldani a kérdést de ezt talán meghagyhatjuk a hollywoodi sztároknak. Elképzelhető, hogy szerencsénk van és a telefonhoz vett stabilizátor képes egy kerettel, speciális rögzítő elemmel fogadni a GoPro vagy más akció kameránkat is de ez nem mindig igaz.

 3. A profibb DSLR és MILC kategóriájú gépekhez is vannak stabilizáló megoldások, amik már kicsit helyigényesebbek de tény, hogy a legszebb eredményt ezekkel tudjuk elérni egy motoros, úti film kapcsán. Ezek azért már drágák és nagyok, így csak ha nagyon profi film a cél akkor használjunk ilyen eszközöket, ami ráadásul a motorunk árát súrolja ha teljes felszerelést akarunk.
  stabilizátor létezik minden eszközhöz

  stabilizátor létezik minden eszközhöz mérettől függetlenül

  Persze ha egész estés “moziszerű” filmes katarzis a cél akkor bizony szponzort kell keresnünk és a lehető legjobb technikát, szakértelmet, segítőket kell beszereznünk. Egyértelmű, hogy a legszebb anyagokat ilyen felszereléssel tudjuk készíteni, viszont egy kaland motorozásnál sokszor a történet, a táj egy jó vágással, “rendezéssel” képes pótolni, kompenzálni a technika béli hiányosságainkat.

 4. Itt kell megemlítenünk a drónokat is, mert ezek is rendelkeznek stabilizátorral vagy akár beépített kamerával, amit felszállás, repülés közben is használhatunk. Ma már van mód arra is, hogy a drón reptetése nélkül csak a kameráját és a stabilizátorát használjuk ki. Bár azért arra a legjobb használni az eszközt amire készült.

DJI_Mavic_Pro3Sokan vannak, akiket nem zavar egy remegve felvett film de én úgy érzem epilepsziás rohamot kapok tőle. Egy-egy kanyarban bedőlés és egy kicsit billegő horizont még lehet “motoros”, de ha a kézből felvett városi séták, motor bemutatók is remegnek akkor kapcsolom is ki az adott videót. Ez nem sznobság, csak az ember agya úgy van felépítve, hogy a lágyabb képmozgást szívesebben követi.

Ne feledjük legalább ennyi múlik a vágáson és a zenén, tehát nem minden a felvétel és annak eszközei, az utómunka javíthat is de el is ronthat mindent.

Fotós, filmes sorozatunk korábbi fejezeteit ide kattintva olvashatjátok–››

Folytatás rövidesen!

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!