Fuerteventura 2017

3

Fuerteventura (az öreg sziget) életemben először, ráadásul nem motorral.

Az Atlanti Óceánon fekvő spanyol sziget Fuertventura a Kanári-szigetek második legnagyobb szigete. Soha életemben nem jártam még ott de aki volt nagyon vegyesen jellemezte, volt akinek egy lapos, vulkáni, kietlen, kopár sziget és volt aki szerint a kikapcsolódás és a vízi sportok fellegvára. Mivel Magyarországtól igen távol van és májusban van a születésnapom is, így kivételesen nem motorral hanem repülővel vágtunk neki az útnak. Ajándék lónak pedig ne nézzem a fogát.

Budapest - Fuerteventura közvetlen repülőjárat

Budapest – Fuerteventura közvetlen repülőjárat

A repülő mellett szól az is, hogy öt óra alatt oda lehet érni ami azért motorral több nap lenne, ráadásul a motort (autót) átvinni igen költséges is. A repülő pedig időben, okosan foglalva egy belátható, kezelhető szám. Szerencsére átszállás nélkül van közvetlen járat Budapest és Fuertventura között, Így sajnos most csak “motoros szemmel” utazva tudok beszámolni nektek a kalandról.

jellegzetes táj

jellegzetes táj

Aki nem olvasna tovább, mert a bevezető is fárasztó volt, görgessen lejjebb a képek miatt és érteni fog engem. Bármikor vissza mennék erre a lapos, kopasz, csupasz szigetre. Aki csak ezt a szigetet barangolná be a “sziget-csoportból” az egy héttel számolva nem lő túl a célon. Ki lehet tölteni ha a vízi sportok is terítékre kerülnek. Mi most a “bakancslistáról” a szörföt próbáltuk meg kihúzni.

Ahogy elnézem inkább behúztuk mint kihúztuk.

Mivel barátaink már jártak itt, így igen “kényelmes” dolgunk volt, tudtuk, hol, mit érdemes csinálni. Ők a szörföt is tesztelték már, bár én úgy voltam vele, hogy a kerékpározás, motorozás, röplabda, fallabda, snowboard, fotózás, videózás amatőr űzése mellé már nem kellene újabb szerelem, azért a vicc kedvéért kötélnek álltunk. Mielőtt elnyelne minket az óceán hulláma, ejtsünk pár szót az útról.

Ben a világ egyik legjobb surf oktatója keresi a megfelelő hullámot tanulóinak

Ben a világ egyik legjobb surf oktatója keresi a megfelelő hullámot tanulóinak

Spanyol fennhatóság révén a spanyol nyelv ismerete előnyt jelenthet és a gyakorlat is azt mutatja, hogy az angolt nem “erőltetik” túl, pedig bőven van turista, hiszen az itt az egyik húzó ágazat. Persze az Aloe vera is igen komolyan van előállítva, mondjuk egy naposabb hét után jól is jön a helyi aloe vera gél. Mit lehet itt csinálni? Például: szörfözni, katamaránozni, úszni, pihenni, napozni, vulkánra feltúrázni gyalog, fókákkal úszni, vízi parkban csúszdázni, quad bérléssel, oktatóval terepezni, inni, enni mértéktelen egy szóval mindent amit a turista bazárokban kapni lehet.

vannak azok a naplementék amiket csak csodálni lehet az óceán partján

vannak azok a naplementék amiket csak csodálni lehet az óceán partján

Viszont szépen felfűzve ezek még szórakoztatóak is. Mindenféle konyha elérhető de a helyi tapas bár verhetetlen volt számomra. Aki ismeri a spanyol konyhát tudja mire gondolok aki nem keressen fel egy rendes tapas bar-t. Kiderült, hogy a szörf olyan fárasztó napi 3-4 órában, hogy e mellé már nem kell sok program. Viszont itt a hullámok megtalálásához külön surf térkép található. Aki először csinálja annak nem árthat egy oktató, itt óriási a szórás a nagyobb iskoláktól a családias hangulatú egyéni oktatókig.

van az a part...

van az a part…

Motorral is megéri erre kanyarodni hiszen az aszfalt tökéletes, jó érdes, kitűnő minőségű, erős a tapadása. A tájat mindenki maga döntse el, hiszen a kopár vulkáni kúpoknak hála, a településeket elhagyva holdbéli táj fogad minket amit helyenként homok padok, dűnék és végtelen óceán dob fel. Van egyfajta varázsa a csupaszságával együtt is. A térképeken zöldebbnek jelölt területek is inkább csak “itteni” szemmel zöldek. Pálmafák gyönyörű sora övezi a városok főbb útvonalait, bár ezeket gondosan öntözni kell. A legnagyobb hiány talán a minőségi termőtalaj.

fekete part

fekete part

A fekete, kopár, vulkáni sziklákon nem sok minden él túl de különleges látvány a fekete part. Május elején inkább csak 23 Celsiust ígérnek ami az itteni óceánon tükröződő napfénnyel szerintem inkább 32 Celsius érzetű. Mindegy mit kentünk magunkra azonnal lebarnultunk vagy leégtünk. Nagyon sok az angol és a német turista hiszen az időjárás annyival jobb, hogy van aki végül inkább ide költözik élete végéig.

surf mint újabb életmód

surf mint újabb életmód

Kedves szörf oktatónk is rendes szakmával, állással rendelkezett Angliában de egy utazás után gyakorlatilag nem ment haza többet. Nem a védelmére mondom de meg tudom érteni. Miközben Magyarországon 5-10 Celsius van, május elején itt bele tudunk menni az óceánba főleg ha a sokáig tartó szörfözés érdekében vékonyabb búvárruhát is magunkra öltünk. Barátaink szerint a mutatvány decemberben is kivitelezhető és nem jár a “jegesmedvékkel a jégtáblákért harcolással”…

ad egy alap hangulatot egy ilyen naplemente a parton

ad egy alap hangulatot egy ilyen naplemente a parton

Szinte mindegy melyik partra (El Cotillo) például északon indulunk Lajares kis kávézója és szörfös boltja útba eshet. A kávézóban az út mellett mindig finom, friss pékárúval és kávéval várnak minden betérőt. El Cotillo partját számos oktató és iskola örömmel használja hiszen egyenletes, jól kiszámítható a parttal párhuzamos hullámai tökéletesek a gyakorláshoz. Utazási irodák szívesen ajánlják ezt a szigetet de egyénileg is foglalható szállás, ami viszont nagyon fontos, a tömegközlekedés mondhatjuk úgy, hogy nincsen. Érdemes előre bérelnünk személygépkocsit, hogy a reptéren lévő parkolóból fel tudjuk venni az autónkat 5-6 perc adminisztráció után.

gyönyörű, elhagyatott, bensőséges partokat is találhatunk

gyönyörű, elhagyatott, bensőséges partokat is találhatunk

Mi Corralejo városát választottuk főhadiszállásnak, hogy innen csillag-túrázva érjük el a legszebb partokat. Mivel barátainknak rutinjuk volt, így nem keveredtünk a bérelt autónak hála belvárosi szűk szállásokra hanem, egy saját medencés, grillezős, teljesen felszerelt lakást kaptunk a családi házas környékben. Az 1660 négyzetkilométeres sziget jól bejárható egy hét alatt saját autóval. A tömegközlekedés olyan ritkán jár, hogy turista üzemmódban nem érdemes erőltetni. Lehet olyan szerencsénk, hogy kicsit felhős égbolttal nyugszik le a nap az óceán végtelen tükrére El Cotillo partján ahol a partra kifutó hullámok visszahúzódó víztükrén megcsillanó fény már-már túlcsordulóan romantikus, festményt ihlet.

van mit gyakorolni a vízben

van mit gyakorolni a vízben

Láttam már pár napnyugtát széles Európában de az a gyanúm ez az egyik legszebb volt eddigi életemben. Lásd a cikk főképét például.

Morro del Jable gyönyörű homokos partja minden igényt kielégítően szép. Antigua kopár sziklái annak ellenére is szépek, hogy teljesen csupaszok mégis a táj a nem “földi” hangulatával is vonzó. A sziget homokos partjai akkora méretűek, hogy itt a “megtelt” tábla nem fog kikerülni, hiszen több százezer embert mosolyogva nyelnének el.

csupaszsága ellenére van benne valami vonzó

csupaszsága ellenére van benne valami vonzó

Az Észak-Déli irányú vékony sziget 2-4 óra alatt végig autózható hosszában de fotózgatva, filmezve napok mennek el egy-egy látványosságra. Mindegy melyik “hegyet” szúrjuk ki meghódításra hiszen a sziget legmagasabb pontja is csak 724 méter magas.

Fuerteventura2017 - 74Ezekről a vulkáni kúpokról a legszebb a naplemente hiszen 360 fokos körpanoráma fogad minket, a nap az óceánba merül és a sziget belsejét is jól átlátjuk. Számolni kell a gyalogtúrával időben, mert az este nyolckor felfutunk pár jó képért kicsit megterhelő tud lenni, ha a nap nyugtát el akarjuk kapni. (Az éles, törmelékes, vulkáni, sziklás túrára ne feltétlen papucsban vagy szandálban induljunk el, mert bár a kitűnő Source szandálom bírta a strapát de a talpam alá kerülő kövek igen erős kezelést végeznek.)

mindenkinek kell egy hobby de naplementében ernyőzés tényleg pofátlanul szép

mindenkinek kell egy hobby de naplementében sikló-ernyőzés tényleg pofátlanul szép

A Déli csücsök kicsit több idő autóval de Morro Jable, Cruz Roja kárpótol minket az egy-két órás autózásért. Európában sem túl sok helyen lelhető fel ekkora homokkal borított partszakasz ahol ráadásul májusban elszórtan találunk csak embereket, pont annyit, hogy ne érezzük magunkat túl magányosan.

Itt nincsen a “Riviéra” hangulat, hogy az általam elcipelt és leterített töröközőre a testem elhelyezése előtt egy kisebb távol keleti busz csoport fészkelődik le, mintha természetes lenne, hogy ők gyártották a fürdő lepedőt akkor Ő is használják, én csak béreltem a bolttól idáig…

gyalogos vulkántúra naplementével

gyalogos vulkántúra naplementével

Mondjuk sokat elárul a hely képességeiről, hogy windsurf és kiteboard világkupának is otthont ad a sziget. Persze ez nem jelenti azt ha nekik jó akkor nekünk is hiszen picit máshogyan hasznosítják Ők az Óceán vizét.

picit előbb kell indulni fel a vulkánra ha legszebb fotókat akarjuk elcsípni még

előbb kell indulni fel a vulkánra ha a legszebb fotókat akarjuk elcsípni még

Amit szerintem nem illik kihagyni:

 1. Corralejo
 2. El Cotillo
 3. Playa de las Mujeres
 4. Ajuy
 5. Costa Calma
 6. Pájara
 7. Antigiua
 8. Puerto del Rosario
 9. Tindya
 10. La Oliva

Kevesebbet vártam ettől a helytől a fellelhető anyagok alapján de ha Afrikában járnék vagy Marokkóban biztosan átugranék ide is motorral.

bérelt autóval jól bejárható Fuerteventura

bérelt autóval jól bejárható Fuerteventura

Útravaló:

 1. az árak nincsenek elrugaszkodva, magyarországi árfekvés,
 2. az üzemanyag olcsóbb mint itthon pedig egy óceáni sziget….
 3. 4 főre és 7 főre is kényelmes autót kapni 100 EUR / hét áron
 4. számos élelmiszer lánc és sportbolt kínál jó minőségű termékeket
 5. a helyiek ha nem is beszélik az angolt akkor is segítőkészek
 6. a spanyol konyha tapas bar kínálata kihagyhatatlan
 7. igény szerint van nagyváros is vidék hangulatú terület is annak függvényében ki mit keres, mire vágyik
 8. ilyenkor az időjárás még változékony bár nekünk szerencsénk volt és az egy hét alatt egy nap volt ami felhős és minimálisan csapadékos volt, a legerősebb napkrémünket vigyük el vagy vásároljuk meg, mert nagyon erős a napfény
látványos hazaút

látványos hazaút

Ahogyan Fuerteventura, úgy a surf is zseniális kitérő. Aki arra jár, vagy van ideje nézze meg. Akár a hazai tél közepén is mehetünk hiszen annyira Délen fekszik, hogy az átlagos hőmérséklet pont elég az Óceánban sportoláshoz. Motorral is ajánlom bár a sziget csak motorozva 1-2 maximum három napot tud méretéből adódóan.

Reményeink szerint rövidesen egy kis kedvcsináló videóval is elkészülünk az EVOroad Youtube csatornáján megosztva. Itt láthatjátok az elkészült filmet:

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

3 hozzászólás

 1. Mivel a Dolomitokat – ha még csupán egy részen, de ez már mutatja a jövőt – már elkezdték lezárni, az embernek maradnak az ilyen “nyaralások”, vagy ha úgy tetszik “kalandok”; tömeg a célállomáson, tömeg a reptéren, nyomorgás a repülőn, dögunalomban, vagy éppen stresszben töltött, érdektelen és pocsékba menő hosszú órák utazás előtt és közben, összezárva vadidegen emberekkel. Az egyéni igények minimalizálása, és behódolás a tömegturizmus gépezetének. Nincs rögtönzés, nincs változtatási lehetőség, ha valami éppen nem tetszene. Nem lehet az útelágazásban dönteni, hogy inkább balra…
  Ez már nem arról szól, hogy “az út a cél”.
  A vége főcím fut az egyéni, valódi utazások filmvásznán.
  Szerintem.

  • Nyári Krisztián

   Kedves LBX, Nagyon bízom benne, hogy mindig találunk magunknak való kihívást azért! Többször voltam Keleten is életemben motorral és azért Ukrajna, Erdély, Kazahsztán, Oroszország még bármit tudott nyújtani amire csak vágytam. Kötetlen kaland faktor. Mondjuk Nyugaton már mindezt nem lehet megtenni sajnos én ezért is nem erőltetem már ezt az irányt nagyon. Próbálunk minél többféle kalandot közzé tenni itt is. Jó utat kívánok, kalandokban gazdagon.

 2. Nem vitatom, hogy még lehet kalandozni, csupán arra próbáltam célozni, hogy kezdik beszűkíteni a lehetőségeket – és ebben a kelet is szépen fel fog zárkózni (ha másért nem, hát azért, hogy pénzre tegyenek szert) .
  Az más kérdés, hogy a “nagyon kelet” engem egyszerűen nem vonz, ahogy a déli irányok sem…

Szólj hozzá!