Motoros filmezés III: MILC kontra DSLR

0

MILC vagy DSLR?

Motorról leszállva az akció kamerákon túl is van élet, ott viszont a MILC és a DSLR a nagy kérdés a kompaktok Óperenciáján túl.

Esetleg fotózni, videózni elég lehet egy minőségi kompakt is de a nem cserélhető objektíves gépek “átfogási” tartománya adott, bár tény, hogy ma már ezekből is találni nagyon jót. Akár 60.000 Forinttól a csillagos égig van megoldás így el kell dönteni mit ér meg nekünk a később esetleg fel sem használt fotó és videó “nyersanyag”. Az előző részekben már vázoltuk a főbb kérdésköröket így a mostani cikkben inkább a motorról leszállva használatos fotó/videó eszközöket vesézzük ki.

DSLR kontra MILC

A MILC kontra DSLR egy nagyon nagy kérdéskör így nem térünk ki mindenre hiszen nem egy fotós oldalon állunk hanem egy motoroson ahol egy szegmens a fotózás-filmezés. Egy két fogalommal jó ha tisztában vagyunk mielőtt döntünk vagy vásárolunk.

Mit jelent a MILC? Mirrorless Interchangeable Lens Camera (tükör nélküli, cserélhető objektíves kamera)
Mit jelent a DSLR? Digital Single Lens Reflex (digitális egyaknás tükörreflexes), főként cserélhető objektíves

DSLR és a MILC kategória méretkülönbségeAz elsőre látható, hogy árban, tudásban, méretben óriási különbségek vannak. A DSLR tehát “tükörreflexes” gépek is több kategóriát ölelnek át annak fényében, hogy a képérzékelő mekkora méretű itt a felső ház a “Full-frame” ami árban kicsit túlzás tud lenni, mert egy használt motor ára is lehet. Igaz, hogy a legrosszabb, gyenge fényviszonyok mellett a teljes képkocka méretű érzékelő dolgozik a legszebben, főleg ha minőségi, nagy fényerejű objektíveket rakunk elé. Számolnunk kell viszont motoron azzal is, hogy a DSLR és azon belül a “full-frame” gépek igen méretesek fizikailag. Motoron fontos a súly és a térfogat is.

Szerintem DSLR gép akkor igazán jó ha a fotókkal további céljaink vannak. Lásd: kiállítás, nyomtatás, értékesítés…Esetleg azoknak akik nagyon igényesek a képeik minőségére.

Canon 5D Mark IV DSLR

Canon 5D Mark IV DSLR

A nagyobb gyártók Canon, Nikon, Sony, Leica, Olympus, Panasonic ma már “felosztották” a piacot szegmensekre. DSLR tehát felcsapódó tükrös vázakban a Canon és a Nikon nagyon ismert de ők például a fotózást és a videózást nagyon külön kezelik, tehát nem céljuk a tökéletes “öszvér” létrehozása. A nagy márkák kínálnak külön profi és amatőr kategóriában fényképezőt és kamerát is így szerintük vegyünk minél több eszközt a feladat szerint. Érthető szemlélet hiszen eladásból élnek csak nekünk ez túl sok árban és felszerelésben is. Persze aki kísérő autóval dolgozik annak könnyebb de ez a motorosok kisebb része még talán…

Azok a gyártók akik komolyabban veszik a MILC kategóriát, lásd: Sony, Panasonic, Olympus, Leica, Fujifilm ők rá vannak kényszerítve, hogy minél jobb gépeket készítsenek hiszen a DSLR egy bevezetett fogalom, kategória a profik és a haladó amatőrök világában. Pedig ma már a MILC gépek olyan szintűek, hogy kisebb költségvetésű filmeket is meg lehet csinálni velük hiszen fele, harmada árban vannak mint a hasonló tudású nagy, DSLR testvéreik. Igaz a MILC kategória teteje árban a DSLR alsó-középmezőnyéig is felér hiszen egy-egy jobb váz 2.000 Euró. Amennyiben felülről vizsgáljuk a kérdést úgy ma a Leica, Olympus, Panasonic, Sony a szegmens vezetői annak függvényében mire szeretnénk használni az eszközt.

DSLR felszerelés család

DSLR felszerelés család

Jól mutatja ezt a normális 4K videofelvételi opció is hiszen számos minőségi DSLR gép nem tud 2017-ben sem 4K-s videó felbontást. Ez magában egy jelentéktelen mérőszám, mert aki a Youtube számára készít videót annak elég ha a végeredmény 720 vagy “full HD” és inkább jó minőségű mint nagy felbontású. DSLR vázban a 4K felbontás inkább millió Forintos ár felett jelenik meg miközben egy igényesebb okos telefon és akció kamera is kínál már 4K opciót. Persze a borsó méretű objektívektől és képérzékelőktől ne várjunk csodákat de akkor is mutatja merre halad a technika napjainkban. (Fényerő, fényerő, fényerő, fényt-evő ahogy feljebb is írtam a borsó méretű lencserendszer hiába 4K képes képfelvevő előtt áll ha sötétben nem a felbontás a legégetőbb kérdés) Ma még elég kevés embernek van 4K felbontású megjelenítője, (TV, monitor, projektor…) de a nagyobb gyártók már kínálnak 4K, 5K képes megjelenítőket is, sőt világszámként téma a 8K felbontás is de egy ilyen monitor napjainkban inkább “úri-huncutság”, 1.500.000 Ft-tól.

a DSLR igen nagy méretű felszerelés

a DSLR igen nagy méretű felszerelés

Előnyök hátrányok MILC és DSLR esetén:
 1. a MILC gépek kisebbek a DSLR gépeknél minden méretben de a tudásuk felér a DSLR gépekével (körülbelül: MILC:400-700 gramm, DSLR: 500-1.500 gramm)
 2. mivel egy MILC kisebb és a hozzá való objektívek is kisebbek így jobban elfér a motoros felszerelésben ( egy 400-as teleobjektív egyharmada méretben a MILC-hez mint a DSLR-hez)
 3. 4K videóra képes MILC váz harmada, negyede árban elérhető mint egy hasonló tudású DSLR
 4. a kisebb objektívek olcsóbbak is a MILC gépekhez mint a profibb DSLR-ekhez (fele, harmada ár)
 5. a kisebb méretek sok súlybeli különbséget is jelentenek a kisebb, kompaktabb MILC-ek javára
 6. fontos a kiegészítőket is vizsgálni a kisebb súly egyszerűbb, olcsóbb fotós, videós állványt enged meg a MILC javára
 7. az egyszerűbb MILC-ek kevesebb tudást igényelnek, elsőre jó képek készíthetőek velük, de a profik számára számos beállítást engednek a DSLR-ekhez hasonlóan
 8. nagyon gyenge fényviszonyok mellett előnyösebb a DSLR főleg ha Full Frame, tehát teljes képkocka méretű benne a kép szenzor de ne feledjük a MILC és a DSLR is objektíveket használ a képérzékelő előtt, tehát az “üveg” vagyis lencse rendszer adja a bejutó fényt…minél nagyobb a “fényereje” egy objektívnek annál drágább természetesen.
 9. ne feledkezzünk meg az élő kép vagy a 100%-os lefedettségű kereső kérdéséről sem: itt a MILC könnyebb cipőben jár hiszen nincsen az előnézet útjában egy felcsapódó vagy féláteresztű tükör így könnyebben mutat élő, előnézeti képet a fotó komponálásához
 10. a kisebb súly (akár több tengelyes stabilizálással) hosszabb záridőket enged meg kezdő fotós esetén is állvány használata nélkül, könnyebb kézből “kitartani” a hosszabb expozíciót
 11. számolnunk kell azzal is, hogy a MILC kategória most “trendi” így itt gyorsabb, látványosabb a fejlődés nem 2-3-4 évente van újdonság, a kiegészítők is gyorsabban követik az igényeket, igaz ezzel az is együtt jár, hogy a felszerelésünk előbb “avul” el mint a DSLR-ek esetén
 12. jellemző különbség az objektív park mérete, ára és ergonómiája is
 13. számos családi, utazási esemény megörökítéséről azért maradunk le, mert a DSLR és objektívjei akkora csomag, hogy nincsen kedvünk vesződni vele (teszteltem, gyalogtúrán, bringa túrán, motoros túrán)
 14. kardinális különbség a hang kérdése: a DSLR gépek fel csapódó tükre, a több mozgó mechanikai elem, több zajt csap, ami templomi munkáknál, színházban, koncerten nem mindig jó, ezzel szemben a MILC gépek nagyon minimális zajkeltő elemmel rendelkeznek így ezekkel könnyebb csendes munkát végezni
 15. a MILC javára szól, hogy élőképnél és videónál is kapunk (kontrasztérzékelésen alapuló), hatásos autófókuszt, ezt a DSLR “útban lévő tükre” nem teszi lehetővé
 16. Nagy különbség még az EVF tehát a kereső kérdése, régebben a MILC kategória kereső képe, lehangolóan gyenge minőségű volt, felbontásban, telítettségben is, ma már viszont több gyártó esetén akár OLED kijelzőt kapunk a keresőbe, nem ritkán kettő vagy több millió képponttal, ráadásul itt már a leendő tényleges képet látjuk és ellenőrizhetjük nem úgy mint a DSLR-ek esetében

Motoros, túrázó, fotós, videós cikk sorozatunkat rövidesen folytatjuk!

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!