Warning: usort(): Array was modified by the user comparison function in /var/www/evoroad.hu/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars.php on line 761

Mitikus szigetek – III. rész – hasznos információk

0

Némi hasznos információ egy görög szigettúrára való felkészüléshez.

<<< Mitikus szigetek – I. rész<<< Mitikus szigetek – II. rész

 

Üzemanyag

 • Görögországban 1,58 és 1,87 euró közötti árakon adják a 95-ös literjét. Krétán 1,7, Szantorinin 1,8 euró körül kezdődik a kínálat. A legolcsóbb kutakat Pireuszban találtam. Az itthoni gyakorlattal ellentétben a dízel ára jelentősen alacsonyabb, 30 centtel kevesebbért kínálják.
Görög szigeteken, két keréken

Görög szigeteken, két keréken

 • Szombat délutántól hétfő reggelig általában nem lehet bankkártyával fizetni a kutaknál, mivel a kutakhoz tartozó üzlethelyiség a kártyaolvasóval együtt bezár. Aki ilyenkor van úton, vigyen magával elegendő mennyiségű készpénzt.
Mutatós étterem Rethimno óvárosában

Mutatós étterem Rethimno óvárosában

Autópályák, autópályadíjak

 • A szerb sztráda Röszke és Újvidék között, valamint Niš és Leskovac között nem túl jó állapotú. Örültem, hogy az enduróval nem kellett a kátyúkat kerülgetnem. A szerb autópályán folyamatos a gyalogos közlekedés, de még talicskával is keresztülmentek rajta! Valamint nagyon kell figyelni az őrült módon száguldozó autókra is, melyek kötelékben repülve tolják le az útról az előttük haladókat.
 • Szerbiában négy fizetős szakasz van. Egy irányban, motorra az útdíj összesen 7,5 euró. Figyelni kell, hogy a motoros tarifát fizesse az ember, mert alaphelyzetben az autós tarifát ütik be a kapuknál. A motoros díj ennek kb. a fele.
 • Macedóniában három fizetős szakasz van. Egy út motorral összesen 4,5 euróba kerül.
 • Thesszaloníki és Pireusz között jelenleg 11 fizetős szakasz van, de további autópályaszakasz építése zajlik. Ezen a távon, egy irányban összesen 20,25 eurót kell motorra fizetni, ami szerintem már közelít a rablás kategóriájához. Az utazást igencsak lelassítja a kapuknál történő folyamatos megállás, öltözködés.
Ha esküvő, akkor: Szantorini.

Ha esküvő, akkor: Szantorini.

Kompok viteldíjai

 • A viteldíjak a görög állam által szabályozottak. Nagy eltérések nincsenek az egyes társaságok ajánlatai között.
 • Pireusz – Hania (Kréta): Fedélzeti jegy 36 €/fő. Háromágyas kabinjegy felára 21 €, így összesen 57 €/fő. A motor viteldíja 18 €. Mivel a hajó 9 órán keresztül, éjszaka megy, érdemes kabinjegyet venni.
 • Heraklion (Kréta) – Thira (Szantorini): Fedélzeti jegy 26 €/fő. A motor viteldíja 13 €. A menetidő 6 óra.
 • Thira (Szantorini) – Pireusz: Fedélzeti jegy 36 €/fő. Kétágyas kabinjegy felára 29 €, összesen 65 €/fő. A motor viteldíja 21 €. Mivel a hajó 9 órán keresztül, éjszaka megy, ezen a szakaszon is érdemes kabinjegyet venni.
 • Bár elméletileg tilos a folyosókon aludni, rengetegen teszik ezt. Tehát nem csak a néhány, hamar gazdára találó kanapén lehet az utat átaludni, hanem a lépcsők alatt, folyosók zugaiban is. Van olyan WC is a hajón, mely zuhanyzóval egybekötött, így aki nem akarja a kabin felárát kifizetni, az is tud rendesen tisztálkodni. A kikötőt elhagyva a hajón a garázst bezárják; a fontos csomagot a motort lezárásakor vegye magához mindenki, mert útközben már nem jut hozzá.

Határok

 • Amióta Magyarország a schengeni övezet része, hajlamos az ember elfeledkezni a határátlépésekhez szükséges időről.  Az utazás tervezésébe mindenképpen bele kell számolni, hogy Röszkén rengeteget kell várni a határátlépésre. Kifelé egy, befelé két órámba telt, mire átjutottam a határon. A többi határátkelés ehhez képest viszonylag gyorsan lezajlott.
Greece? - menő. Védőfelszerelés? - fölösleges, hisz menők vagyunk.

Greece? – menő. Védőfelszerelés? – fölösleges, hisz menők vagyunk.

Utak

 • Aki Krétán kanyarokra vágyik, azt nem éri csalódás. Azonban az utakat szűk kanyarok jellemzik, és a motoros részéről odafigyelést kíván, hogy nagyon gyakran fordul elő rajtuk hordalék, kavics és homok. Ezeknek sokszor semmi előjele sincsen, akár a kanyar közepén is megjelenhetnek.
 • Mivel az utak a hegyoldalak formáját követik, időnként, akár egy kanyar közepén, egysávosra szűkülnek a főutak. A mellékutak ritkán szélesebbek egy sávnál. Az utakon mindenütt kecskék és birkák csatangolnak szabadon. A vizes utak nagyon csúsznak. Van egy jellemző aszfalttípusuk, melyben nem a zúzalék dominál, hanem a kötőanyag, és ez még szárazon is igen csúszós. A nagyobb sebességgel való közlekedés ezért kizárt.
A legszebb helyek aszfaltról nem láthatók

A legszebb helyek aszfaltról nem láthatók

 • A hosszabb rugóút Kréta nagyrészén jól jön. Aki csak aszfaltra alkalmas motorral érkezik ide, az pont a lényegről marad le.

Vezetési morált tanulhatnánk a görögöktől!

Kivétel nélkül mindenki jobbra tart, senki sem utazik a belső sávban. Egy kétsávos utat általában négysávosként használnak: Automatikusan lehúzódnak az út szélére, a leállósávba vagy a padkára, ha mögöttük gyorsabb jármű érkezik, és előzékenyen elengedik azt, függetlenül, hogy a gyorsabb jármű egy motor, egy autó vagy egy teherautó.

Szállás

 • Csak a kempingekről tudok beszámolni, mivel végig sátoroztam, de aki szobára, apartmanra vágyik, az is fog magának bőven találni szálláshelyet, még előre történő foglalás nélkül is.
Boutique hotel - motoros parkoló az emeleten

Boutique hotel – motoros parkoló az emeleten

 • Görögország bővelkedik a kempingekben. A legtöbb október vége és április eleje között zárva tart, de bőven akad olyan is, amelyik egész évben fogadja a vendégeket. Egy, az összes kempinget felvonultató füzetet lehet letölteni például erről a honlapról: www.campingreece.gr. Elő- és utószezonban, átlagban 10 euró körül tud egy éjszakát egy fő egy motorral és egy sátorral megúszni. Kulturált tisztálkodási lehetőséggel és ingyenes wifi-vel minden kemping büszkélkedik. Angolul mindenütt jól beszélnek, Krétán német nyelvtudással is könnyű boldogulni.

Étkezés

 • A görög fílinghez elválaszthatatlanul hozzátartozik a jóízű falatozás és az ezt kísérő muzsika is. A vendégek általában 6-8 óra körül indulnak vacsorázni, a görögök azonban csak este 10 után gyülekeznek. A tavernák közti vívódást ne azok külleme döntse el. Érdemes a harsány, rikító éttermek helyett inkább a kipróbált, csak néhány fogást kínáló, de cserébe friss alapanyagokat felhasználó, tradicionális ízeket felsorakoztató helyeket felkeresni. 7-10 euróból már jóízűen meg lehet ebédelni, vacsorázni.
Frissen fogott portéka Hania piacán

Frissen fogott portéka Hania piacán

 • A mindennapi betevőt a nálunk is ismert kereskedelmi láncok helyett érdemesebb inkább a piacokon vagy a kisebb, helyi műhelyekben beszerezni (pékség, sajtműhely, halászbódé stb.).
<<< Mitikus szigetek – I. rész<<< Mitikus szigetek – II. rész

Megosztás.

A szerzőről

Szentkereszty Péter

Kurt Tucholsky óta tudjuk, hogy „a legnagyobb látnivaló, ami létezik, az a világ. Nézd meg magadnak!” Lao Ce szerint „egy vérbeli utazónak nincsenek határozott tervei, és nem szándékozik mindenáron célba érni.” Egy általam is követett búvárirányzat pedig azt vallja: „Do It Right – or don't do it!” Azaz: csináld jól, vagy bele se fogj! Valahogy így gondolom én is. Nyitott szemmel járom a világot, amikor csak lehetősegem adódik a csavargásra. Mindegy, hogy motorral, autóval, gyalogosan túrázva vagy a víz alatt úszva, lényeg, hogy a saját utamat járom. Nem sietek, ha nem muszáj, kiélvezem a pillanat szépségét, alaposan beleélem magam az adott helyzetbe, a minőséget helyezem előtérbe a mennyiség helyett. Fényképezőgépem minden utamon elkísér. Optikámmal a különlegeset, az egyedit keresem, és remélem, hogy képeimmel másokat is világjárásra ihletek.

Szólj hozzá!