Motoros filmezés II: mivel filmezzünk?

1

Igen tudom a választ a fenti kérdésre én is! Mivel filmezzünk? Mivel vissza akarjuk nézni!

Előző cikkünkben kitértünk a biztonság kérdésére, de most még egy ennél is komplexebb témakört boncolgatunk. Mégis hogyan cipeljünk motoron magunkkal egy teljes stúdiót, stábot úgy, hogy élvezzük is még a motorozást? Hogyan tudunk a leghatékonyabban filmet készíteni?

Előszó: szinte mozifilm minőséget is elérhetünk jobb technikával, rengeteg munkaórával és jó csapattal de gondoljuk át az első lépések előtt, miért is csináljuk az egészet!? Az eszközök, a vágás, az utómunka a felvétel készítése számos óránkba kerül, így fontos tudnunk a célt. Nem akarom senki kedvét elvenni, de mint MOTOzin kolléga pontosan tudom egy-egy út jó befotózása, videó forgatása is hány vissza fordulást jelent…

Mégpedig- a milyen eszközzel filmezzünk?

Segíti a megértést ha picit vissza tekintünk az akció kamerák előtti időszakra, hiszen akkor még a kompakt fényképezők és kézi kamerák jelentették a megoldást vagy ha volt időnk, pénzünk, szponzorunk, kísérő autónk akkor a rendes “stáb”.
Napjainkban viszont olyan sokat fejlődtek a hobbi, amatőr, belépő filmes eszközök, hogy a bőség zavara áll csak az utunkban (az anyagikat leszámítva). Igény szerint lehet a rendszereket kombinálni, ha mindent jól akarunk dokumentálni. Sisakra, motorra kitűnő az “akció” kamera de kézben, városban, sétán múzeumban használhatjuk a fényképezőnket is főleg ha az jó lencsékkel tud videót is készíteni.

a rugalmas gorillapod remegés mentes felvételeket biztosít szinte bárhol

a rugalmas gorillapod remegés mentes felvételeket biztosít szinte bárhol

Minimum a főbb kategóriákat át kell gondolnunk, mert sok múlhat a végeredmény minőségén és a családi kasszát is más-más módon merítik ki:
 1. akció kamerák (GoPro, Drift, Contour, Mio…)
 2. félprofi vagy belépő fényképezők DSLR, MILC (Canon, Nikon, Olympus, Panasonic, Leica…)
 3. kompakt fényképezők, kézi kamerák
 4. stabilizátoros eszközök (gimball) a lehető legkevésbé mozgó, remegő felvételekhez (DJI…)
 5. telefonok kategóriája hiszen itt sem kizárt a 4K felbontás mozgó kép esetén
 6. professzionális kamerák (BlackMagic…., sokkal többe kerül, mint a motorunk és 5 évnyi túrázásunk, nem ajánlott)
 7. a fentiek tetsző számú kombinációja (ízlés, igény, tudás szerint)
Jogos a kérdés: Mi a különbség a rendes tükörreflexes (DSLR), tükör nélküli (MILC) fényképező és az amúgy kitűnő akció kamera között?
 1. a cserélhető lencse például (témákhoz választhatunk objektívet, látószög, tele funkció alapján)
 2. a szebb mélységélesség (háttér elmosottabb ha akarjuk)
 3. az optikai stabilizátor, ami nem csak szoftveresen segít a képek, film remegését csökkenteni
 4. sajnos a méret
 5. a vízállóság kérdése
 6. az ár is
 7. a folyamatos felvétel és az igény szerinti rész mentése csak
 8. a HDR mód nem mindig adott
 9. a köröm méretű lencsék és a profibb DSLR objektívek a legnagyobb igyekezettel sem egyeznek  meg, igaz árban sem ugyanaz a szint (főként sötétebb, belsőtérben, éjjeli munkáknál látszik a lencsék fényerő különbsége)
 10. a hangminőség az akció kameráknál is sokat fejlődött, hiszen több kamera is 2-3 mikrofont használ a különböző pontokon elhelyezve, így könnyebben szűrik ki a nem kívánt szélzajt, a profibb eszközök tudnak fogadni minőségi, külső mikrofont is, itt fontos, hogy sztereó legyen a hang, különben szükséges lehet tükrözni a hangsávot…

Az akció kamerák a lehető legkisebbek és mindenféle rögzítők, bilincsek, tapadó korongok segítségével szinte bárhol használhatóak. A kézi kamerák, fényképezők viszont motoron, sisakon “butábbak” méretük, súlyuk nem segíti praktikusan az elhelyezésüket. Motoron túli munkálatoknál jobb a profibb kézi kamera és DSLR fényképező, hiszen szebb képet eredményez. Szinte biztosan viszünk legalább egy fényképezőt is, hiszen fotózni kell az úton és az akció kamerák ma már 4K felbontást tudnak mozgó kép esetén és az állókép funkció is zseniális, de a kicsi objektívjük miatt csodákat ne várjunk tőlük. Aki 4K felbontásban dolgozna az jól gondolja át, hogyan fogja a “nyersanyagot” tárolni, mozgatni, szállítani, vágni hiszen ehhez külön adathordozó kell és a számítógépünk is igen rendszer igényes lesz. 4K felbontásban vágni, publikálni ma még nem életbe vágó, így nem sok embernek van ma ehhez való monitora, kivetítője, TV-je de ennek sem kell már túl sok év és eljön óvatosan. Egy úti film bőven elégséges FULL HD felbontásban, hiszen itt az élmény lényegesebb mint a mikroszkopikus vizsgálat.

stabilizátor létezik minden eszközhöz

stabilizátor létezik minden eszközhöz

Ismertebb akció kamerák:
 1. GoPro
 2. Drift
 3. Contour
 4. SJ-CAM
 5. Garmin
 6. Sena
 7. Sony
 8. Olympus
 9. Nikon
 10. Polaroid
 11. JVC
 12. AEE
 13. Advance
“Okosban szeretném”:

Szerencsénkre a legjobbaknak is van “kínai” álnéven másolata. Akinek a pénztárcája arra vágyik, már 30.000 Forinttól választhat eszközt, ám ne legyenek illúzióink. Hiába győzködjük magunkat, nem tud ugyanannyit egy 20.000-30.000 Ft-os eszköz, mint egy 100.000-150.000 Ft-os. Nem mindig csak a “nevet” kell megfizetni, van úgy, hogy kapunk értéket, tervezést minőséget is a magasabb árért. A kézi kamerák, félprofi fényképezők még ennél is magasabb értéket tudnak képviselni, mert itt a használható szint inkább 100.000 Ft-nál kezdődik és szinte nincsen felső határ. Egy jobb “tükrös” DSLR váz 200.000-1.000.000 Ft és pontosan ennyiért tudunk rá venni kitűnő objektíveket is. Ez nem más zsebében turkálás de fontos eldöntenünk mielőtt az egésznek neki vágunk, hogy mi a célunk? Mit szeretnénk végül látni? Számos kezdeményezés ezért halt el mielőtt elindult volna, mert a interneten, Youtube-on látott filmek közelébe sem ért de már sok a költség és a munka vele. A kudarc magával hozzá a reménytelenséget!

akció kamera mely előnyös a vízállóság miatt például

akció kamera mely előnyös a vízállóság miatt például

Célunk?

Amikor csak a ballagás és az első horvát út visszanézése a cél nem kell túllőni a célon de számoljunk vele, hogy semmi értelme a folyamatos felvételnek, mert aki nem volt ott, nem élte át annak unalmas a “road movie” 30 perc felett és alatt is. A semminél, bármi jobb, de ha szépet akarunk az bizony költséges, ráadásul a vágás egy szakma, mi magunk is megtanulhatjuk de a profi munka itt is egy év tanulás után kezdődik csak. Kérdés egy út megér-e ennyi befektetést?

Mivel kicsi a realitása, hogy szponzor, tudás, filmes kapcsolatok nélkül egész estét mozifilmet forgatnánk a legprofibb szintet hagyjuk is el! Szokták mondani: engedd el! A filmezés is egy evolúciós folyamat, amit a legjobb ha “szamárlétra szerűen” végig is járunk. Évek alatt nagyon sokat tudunk fejlődni, költeni de akkor a tudásunk és az igényeink nagyjából lekövetik a lehetőségeinket. Tényleg nincsen felső határ a felszerelést illetően de a legjobb rendszerek között már csak árnyalatnyi a különbség, amit nehéz észre venni és nehéz kihasználni is.

a profi szint már drága játék és szakértelmet igényel igaz mozifilm szintű felvételeket is készíthetünk...

a profi szint már drága játék és szakértelmet igényel, igaz mozifilm szintű felvételeket is készíthetünk…

Konklúzió?

Mindenki azt csinál amit akar! Szerintünk a legjobb a több különböző eszköz beszerzése, mert a legszebb eredményt így kapjuk. Minden feladathoz megvan a legjobb eszköz a mobilitás határain belül. Gondoljuk jól át mit ér meg a kérdés időben, pénzben, ráfordításokban, hiszen nem ebből élünk alap esetben. Ráadásul elég magas az a szint, ahol egy ilyen film már bevételt is tud termelni. Nem csak az eszközök árával kell számolni, hiszen a rögzítő elemek, bilincsek, memória kártyák, szűrők, kábelek, adapterek, tartalék akkumulátorok, adathordozók, “power-bank”, kiegészítők még az eszközök árán felül akár 50-100% plusz költséget is kitesznek!!

Lehet csak az építész múltam miatt, de nálam a vizuális igényszint kicsit feljebb van a kényelmesen megszokott átlagtól, így mikor megnéznék egy filmet és minden kamera nézőpont, vágókép remeg akkor általában ki is kapcsolom azt. Hiába csak Youtube videó, ha epilepsziás rohamot lehet kapni a képektől, hiszen az akció kamerák kézből nem szép eredményt hoznak, ami nem gond lehet megoldást találni csak idő és pénz kérdése. Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy előre döntsük el mi a célunk a filmekkel. Tárolni is nehéz és soha nem fogjuk a vágatlan nyersanyagot vissza nézni. Az igényes film nagy munka, a saját, családi felhasználásra pedig szinte bármi elég tud lenni.

Több különböző eszközből állítottunk össze három csomagot, hogy ne kelljen sokat keresgélni. Minimális csomag, standard csomag és pro csomag. A felszerelésünknek alkalmazkodni kell a tudásunkhoz, pénztárcánkhoz és ahhoz az igényhez, hogy egy jó filmhez több, váltogatott nézőpont kell, kényelmesebb ezt egy időben felvenni több eszközzel.

egy jobb DSLR fényképező és egy hozzá való stabilizátor (gimball) használt motor árába kerül

egy jobb DSLR fényképező és egy hozzá való stabilizátor (gimball) használt motor árába kerül (akár 1-1.5 millió Forint)

Minimális csomag:
 1. akció kamera 1db + rögzítői
 2. memória kártyák, mert úgy is betelik gyorsan
 3. USB töltő
 4. (kompakt fényképező)
 5. olcsó állvány, lehetőleg videó fejjel
 6. okos telefon + selfi bot
Standard csomag:
 1. akció kamera 2 db + rögzítők
 2. gimball a sisakra az akció kamerához
 3. opcionális DJI Osmo
 4. számos memória kártya
 5. adat hordozó (akár egy tablet tárolni, beolvasni, esetleg vágni, publikálni az anyagokat)
 6. USB töltő vagy “powerbank”
 7. Minőségi kompakt fényképező MILC, videó képességgel
 8. minőségi hangtechnika: mikrofon az akció kamerához vagy az OSMO-hoz, esetleg a MILC géphez
 9. praktikus kicsire csukható fotós-videós állvány
 10. gorillapod
 11. 4K képes okos telefon + rögzítői
Pro csomag:
 1. akció kamera 2 db + rögzítők
 2. gimball a sisakra az akció kamerához és a többi helyre is tehát 1-2 db stabilizátor
 3. opcionális: DJI Osmo + (nem remeg a képe mozgás közben sem)
 4. számos memória kártya minden eszközünkhöz, mert 4K-ban felvéve gyorsan telik az egy hetes úton
 5. adat hordozó (akár egy tablet tárolni, beolvasni, esetleg vágni, publikálni az anyagokat)
 6. USB töltő kábelek és / vagy “powerbank”
 7. Minőségi fényképező DSLR, 4K videó képességgel
 8. minőségi hangtechnika: mikrofon az akció kamerához vagy az OSMO-hoz, esetleg a DSLR géphez
 9. praktikus kicsire csukható fotós-videós állvány, lehetőleg videó fejjel
 10. 2 db gorillapod
 11. 4K képes okos telefon + rögzítői
 12. kézi stabilizátor a MILC géphez a kézből, mozgásból történő videók remegés mentességéhez
a legszebb eredményt mindig a profi megoldások adják de "picit" túl lövünk a célon

a legszebb eredményt mindig a profi megoldások adják de “picit” túl lövünk a célon

Szándékosan számok, márkák, típusok nélkül írunk most, hiszen egy ilyen felszerelés igény szerint konfigurálható de könnyen: 100.000- 2.500.000 Forint az igényeink szerint. Ebben nincsen benne az utómunka és az idő amit ráfordítunk a felvételre, eszközök beszerzésére. Így már látható miért nem találkozunk minden nap igényes, magyar úti filmekkel ahol a minőség megkérdőjelezhetetlen lenne.

A következő részekben kitérünk a fotózás kérdésére is kicsit és a hangtechnikát is boncolgatjuk majd.

Rövidesen folytatjuk technikákkal, praktikákkal filmes sorozatunk–››

 

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

1 hozzászólás

 1. Szentkereszty Péter
  Szentkereszty Péter on

  Anniyval egészíteném ki a fentieket, hogy a felszerelésnél sokkal fontosabb a látásmód, vagyis a fényképezőgép/kamera mögött álló ember.
  Bármilyen egyszerű felszereléssel lehet kiváló felvételeket készíteni, ha az ember ismeri az adott gépet, annak határait, és elég kreatívan tudja a lehetőségeit alkalmazni. Ugyanennek a fordítottja is igaz, lehet bármennyire is profi a felszerelésed, ha tudatosság, kreativitás és tehetség nélkül állsz a gép mögött, akkor ez a végeredményen is meg fog látszódni.

  Az igazán jó képek és felvételek nem attól jók, mert drága felszereléssel készültek, hanem attól, hogy aki készítette őket, tudta mit akar megmutatni és azt milyen úton tudja elérni.

  *** Egy jó felvétel először fejben készül el! ***

  Kellő energiát kell fektetetni saját magad képzésébe, a felvétel előkészítésébe majd a megvalósításba (mely sokszor akár napokba telhet) és az utómunkálatokba is (melyek szinte minden esetben több időt igényelenk, mint maga a felvétel elkészítése).

Szólj hozzá!