Motoros filmezés I: biztonság

2

Szinte mindenkiben felmerült már, milyen jó lenne visszanézni a motorostúra élményeit egy szerkesztett film keretein belül.

Motoros filmezési alapismeretek. Első fejezet, a BIZTONSÁG kérdése.

Ne rohanjunk ennyire előre, mert ez a téma számos vitát nyitott már és sajnos komoly tényezőkről kell szót ejteni. Abban egyet értünk, hogy egy utat, túrát, rally-t, versenyt nagyon jó évek múltán is felidézni de nem minden áron.

Ráadásul a napi közlekedési szituációk, viták ne adj Isten balesetek feldolgozására, megértésére, bizonyítására is alkalmas egy-egy felvétel.

igen bőséges az akció kamera kínálat

igen bőséges az akció kamera kínálat

Mire figyeljünk a sisak kamerázás vagy motoros filmezés kapcsán:
 1. Vannak országok, ahol nem engedélyezett a sisak és akció kamerás filmezés (Ausztria például)
 2. Több sisakgyártó is javasolja a kamera helyét, mert sajnos nem minden ponton biztonságos a kamera felhelyezése, értsd: ha nem könnyen oldódó vagy oldható a kapcsolat, akkor a tesztek szerint egy esésnél nem leválik a kamera, hanem rossz irányból ütve belefordul a sisakba. Ami így, csökkenti az esélyeinket a sérülés mentes megoldásban. Több, olcsóbb sisaknál kiderült, hogy a töréstesztnél a kamera maga roncsolja a koponyánkat és fordul bele az agyunkba.
 3. Lehetőség szerint úgy rögzítsük a kamerát, hogy baj esetén le tudjon szakadni és ne roncsolja a fejünket
 4. Soha ne a “kamerának” szerepeljünk, motorozzunk! A közút nem egyenlő egy lezárt, biztonságos forgatási helyszínnel. Ne forszírozzuk csak a látvány kedvéért a témát.
 5. Motorozás közben a fejünk az egyik “legcsillapítottabb” részünk, így a film innen látványosan rögzíthető, főleg ha megszokjuk, hogy ne túl hirtelen mozgassuk a fejünket. Lehet a gerincünk és a fejünk a csillapító rendszer, hogy a film ne remegjen össze-vissza. (Megszokást igényel)
jó nézőpont nem a legjobb elhelyezés biztonsági szempontból

jó nézőpont, nem a legjobb elhelyezés biztonsági szempontból

 1. Lehetőség szerint használjunk egy külön indító, fotózó és megállító távirányítót, mert ha a fejünkön van a kamera nem mindig látjuk, hogy mikor vesz fel vagy mikor nem. Ilyenkor vagy jön a korszerű hangvezérlés (amit a GoPro is tud például) vagy a motor tükrébe kukucskálás, hogy éppen világít-e vagy nem a kis visszajelző lámpa, ez megint egy újabb dolog, ami elvonja az ember figyelmét a motorozásról. Több készülék is kapcsolódás képes az okostelefonunkkal de ez gyorsabb lemerüléshez vezet. Viszont így akár élőképben is látjuk, mit veszünk fel. A legjobb ha a markolat mellett van telepítve felvevő, leállító gombunk.
 2. Számoljunk vele, hogy jogi vitákat is tudunk indítani nem csak bizonyítani és eldönteni a kameránkkal. Van, aki nem járult hozzá a filmezéshez, így akár reklamálhat is a személyiségi jogaira hivatkozva.
 3. Ne éljünk vissza az emberek, kultúrák, országok bizalmával SOHA!
 4. Lehetőség szerint használjunk egy biztosítékot, ami akkor is segít nem elhagyni a kamerát, ha olyan helyen van, ahol nem látjuk. Motoron, sisakon olyan rezonancia tud fellépni, ami lerázza a rögzítést is akár és ha nincsen egy plusz biztosítékunk, hevederünk, fűzőnk akkor akár el is hagyhatjuk az adott eszközt, ami árban is fájó és megtalálni is nehéz. Ráadásul társunk ráhajtva el is eshet miatta, főleg ha hirtelen ki akarja kerülni, hogy ne törje rommá…
 5. Mindig első körben a közlekedéssel foglalkozzunk soha ne vonja el a figyelmünket a közúti filmezés, ha valamit állítanánk, áthelyeznénk akkor inkább álljunk félre szabályosan és tegyük meg a változtatást.
egy élő közvetítéshez sok , drága, jó minőségű kamera kell

egy élő közvetítéshez sok, drága, jó minőségű kamera kell

 1. Rendőrrel találkozva állítsuk meg a felvételt vagy tisztázzuk le előre mit teszünk és miért, ha van egyezség akkor nem lesz vita erről.
 2. Számoljunk azzal is, hogy a sisakról kiálló kamera “németországi autópálya tempónál” erősen befolyásolja a sisakunk légáramlását, ha felül van hátra felé húzza a fejünket, ha oldalt akkor fordítja a fejünket ami nem túl kényelmes órákon át.
 3. Lehetőség szerint erre kitalált rögzítő rendszert használjunk, mert bár a ragasztó szalag Magyarországon egy kis gittel még autót is egyben tart egy műszaki vizsgán de ez nem előnyös, ha az eszköz leesik, eltörik, akkor nem spóroltunk semmit egy jó rögzítő árához képest.
 4. Lehetőség szerint a “nagy” út előtt próbáljuk ki a felszerelést még otthon ne menet közben keressük a bekapcsoló gombot. Jobb ha készítünk próba felvételt, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az útból.
 5. Egyes sisakgyártók külön, levehető elemet is adnak a sisakjaikhoz, ezek erre lettek tervezve, így a céljuknak jobban megfelelnek mint a házi taknyolások.
GoPro vezető szerepben a sisak kamerák területén is

GoPro vezető szerepben a sisak kamerák területén is

 1. Tervezzük meg előre mit szeretnénk bemutatni, így kevesebbet kell útközben rögtönöznünk, ami a mi biztonságunkra hajtja a vizet.
 2. Ne tegyük a kamerát olyan helyre, ahol a biztonságos közlekedésünket zavarja, befolyásolja, gátolja: tehát a motor forgó elemire, a sisakunk látóterébe…
 3. Sokan javasolják a sisakon az állrészt, mint kamera rögzítési pontot, de azzal számolnunk kell, hogy a látószög valóban olyan, mintha a szemünk magasságából vennénk fel, így életszerű lesz a felvétel. Viszont amikor arcra esünk az aszfalton vagy valaminek neki megyünk, ez az a pont, ahonnan a kamera jó eséllyel az arcunkba fordul és mivel a sisak plexije nem túl erős ezért bele is fordul az arcunkba, ami nem kívánatos roncsolást okozhat az amúgy hetyke kis képünkön. A szaglószervünk lehet, hogy hasonlítani fog egy Klicskó találkozóra…
 4. A nagylátószögű “akció” kamerák a közeli dolgokat mutatják nagynak, ami távolabb van a kamerától az a végleges film vagy fotó kis százalékát tölti csak meg. Mi következik ebből? Az, hogy a biztonságos követési távolság rovására kell a kamerához közel motoroznia a témának.
Contour kamera

Contour kamera

Soha ne felejtsük el a közút nem forgatási helyszín és nem versenypálya ha forgalomtól nincsen elzárva. Lezárt szakaszon is igaz: motoron ülünk, ahol nem ölünk!

Első gyenge próbálkozásnak (kazahsztáni túránk) mutatjuk meddig lehet eljutni, még egy jó vágás után is:

Akinek kérdése van nyugodtan tegye fel itt a cikk alatt is vagy elértek minket az emailcímünkön is: info kukac evoroad pont hu.

Rövidesen folytatjuk…

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

2 hozzászólás

 1. Pingback: Motoros filmezés II: mivel filmezzünk? - EVOroad

 2. Szentkereszty Péter
  Szentkereszty Péter on

  Szerintem bármennyire is adja magát, hogy a sisakon legyen az akciókamera, Ez az a hely ahová nem szerelnék fel kamerát. Több okból sem.
  1. A legnyilvánvalóbb, ami a cikkből is kiderül, hogy egy esés során maga a kamera fogja a sérülést okozni. Erre a legismertebb példa Michael Schumacher esete, aki sielés közben esett egyett, és a sisakjára szerelt kamera okozta neki azt a fejsérülést, melyből többé nem állt talpra.
  2. Bár szeretik ezt a motorosok elbagatelizálni, minden sisakgyártó felhívja arra a figyelmet, hogy semmit se ragassz a sisakra. Még matricát se. Mert nem tudni, hogy a ragasztóanyag milyen folyamatokat indít el a sisak hélyszerkezetén, és a hogyan változtatja meg – akár szemmel nem is látható módon – a sisak anyagát, melyből kifolyólag a védelem is átalakul, vélhetően nem a pozitív irányba. Persze lehet erre legyinteni – és sokan ezt is teszik – hogy már miért változtatna meg bármit is, de ez sajnos tudatlanságra vall.

Szólj hozzá!