Ne süketelj itt nekem!

0

Miért kiabálsz? Süket vagy talán?

Ja, értem csak motorral jöttél. Írtunk már a hallásvédelem lehetőségéről korábban is. Itt olvashatjátok. Most viszont megújították a motorosoknak szánt szériát.

Sokak szerint nem férfias a “fülbe való” viselése de én azt mondom az akusztikai bungee-jumping pont olyan mint Afrikában óvszer nélkül igénybe venni eszkort szolgáltatásokat…Élni tudni kell!

Mondjuk néha “kell” mennünk napi 1300-1500 kilométert is egy nap ott észre vettem, hogy időbe telt mire a hallásom újra 100%-os lett másnap (valószínűleg nem lett az). Sajnos a hallásunk egy érzékeny kérdés és nem könnyű természetes úton javítani így itt is előnyösebb a megelőzés. Évek óta használunk már Alpine hallásvédőket. Mi nem próbáltunk kitérőket keresni így motorozáshoz a motoros szettet használjuk nem pedig az olcsóbbnak tűnő munkavédelmi csomagot. Tudom itthon mindig fontos az anyagiak kérdése de a munkavédelmi és motorozáshoz szánt termékek más fejlesztési elvek alapján készültek így nem mindig a legolcsóbbat kell keresni!

Először nem voltam biztos a “termoplasztikus” anyag gyakorlati hasznáról, de szerencsére az élet megmutatta, hogy a testhővel kombinálva a lehető legjobb védelmet éri el az Alpine Motosafe hiszen alkalmazkodik, felveszi a hallójárat formáját, viszont nem ad “hermetikus” süketséget. Tehát a szűrőknek hála nem vagyunk “elvágva” a környezetünktől. Nagyon fontos hiszen vannak jó és életbevágó hangok is: megkülönböztető jelzések, kiabálás, gépjármű hangjelzések, kommunikáció…

elég bonyolult az emberi hallás de nem nehéz tönkre tenni

elég bonyolult az emberi hallás de nem nehéz tönkre tenni

Idénre viszont már három különböző csomagból választhatunk igényeink szerint (van közte az eddigieknél olcsóbb kiépítés is):
  1. Pro (ez a legdrágább de legtöbbet adó csomag, kétféle szűrő és tisztító is jár a csomaghoz, szerencsére a kis hordozó tok minden esetben rendelkezésre áll)
  2. Race (piros szűrővel kapjuk a legerősebb védelem érdekében, hordozó tokkal de a tisztító nem része ennek a csomagnak)
  3. Tour (fekete szűrővel a kevéssé zajos utakhoz vagy kisebb sebességekhez ajánlott)
Pici akusztikai lecke jöhet? Mennyit motorozhatunk hallásvédő nélkül úgy, hogy ne legyen maradandó halláskárosodásunk?
SebességSzélzaj sisak alattMaximális idő halláskárosodás kockázata nélkül
100 km/h94 dB15 perc
120 km/h98 dB7 perc
140 km/h102 dB3 perc
160 km/h106 dB90 másodperc

 

Sajnos a valóság pont ennyire tud kellemetlen lenni! Ez nem “Orosz” rulett, mert itt sanszunk nincsen a mellé lövésre. Ráadásul a helyzeti nem létező előnyünket rontja az is, hogy sokan nem a legjobb plexit és sisakot használják, ami extra turbulenciát és zajterhelést is jelenthet.

MotoSafe Pro csillapítási értékek decibelben:
Hz631252505001000200040008000
feketedB10,312,212,713,217,127,122,718,9
pirosdB18,818,418,416,319,030,521,923,4

 

Gondold át! Hallgatózni jó, főleg ha van mivel…

Termék vásárlása–››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!