Pandora szelencéje,Touratech Zega Pro topcase

0

Lőn, vala, jőve, lészen, Óperencián túl és innen is! Közhírré tétetik!

Szerencsére a ládika varázslatos és mitológiai értelemben is bír minden képességgel!

Következzék a Touratech Zega Pro topcase bemutatása, ha már Optimus fővezér fegyverzetét díszíti.

Nincsen erre semmi mentség kérem szépen. Röpke 8-10 hónap után megérkezett a csodálatos, áhított, mennyei, alumínium lőszeres ládika. Sajnos a Touratech új gyára és raktára idén még nem hozott fellendülést de érződik javulás. Mondjuk lehet akkor a tavaly rendelt topcase gyártói kapacitás bővítés nélkül csak 2018-ban ért volna ide? Van amit érdemes megvárni?!  Ez az lenne? Igaz ha a motor nem egy évre marad akkor, megéri így mindig van rajta valami új kiegészítő. A karácsonyfát is hosszasan díszítjük az ünnepre…

a rendszer működése zseniális billent és kattan

a rendszer működése zseniális billent és kattan

Az elején bevallom soha nem voltam topcase párti főleg nem miután az előző BMW R 1150 GS kékre fényezett dobozkáját egy komolyabb huppanón elhagytam. Néhány fordulat után mint amit megrágtak nézett ki a földön és sajnos dobókocka módjára pörgött egy ideig a sarkain-élein egyensúlyozva mire hatost hozott.

Ellenérveim is voltak bőven úgy általánosságban a topcase-el szemben:
 1. csúnya,
 2. drága,
 3. utas nehezebben száll fel tőle
 4. zavar terepen
 5. fix a mérete nem nagyon tud bővülni (kevés típus legalábbis)
 6. hátul van a súlypontja
 7. néha akadályoz a láblendítésben és a szertornában
 8. ráadásul leesik terepen ha ócska
 9. mivel a motor súlyközéppontjától jó messzire esik ezért bár kevesen tudják nem használható mindenre (érzékeny elektronikát például biztosan tönkre teszi ahol én járok)
a méret megszokható és közúti kanyarban nem ér le

az oldalsó Zega Pro 2-es rendszer már jól vizsgázott Görögországban is

Ezek után eldöntöttem az egész zizibár és topcase kérdésnek adok még egy esélyt, de csak akkor ha nem kell szívnom vele. Ennek mondjuk a várakozási idő alapból ellent is mondott, de így volt öröm mikor mégis megjött! A lágy Rack-Pack táskákat sokkal jobban szeretem, mert azoknak is neki tud dőlni az utas de sokkal univerzálisabban reagálnak a kihívásokra, lásd Kazahsztánba menet hosszában volt az utas helyén. És szűkíthető, bővíthető, vízálló létük csak a fém doboz csalóka, zárhatósági illúzióját nem adja meg. Lágy táskával 20-89 literig vagyunk jók de a 49 liter feletti táskák már kicsit túlzások az utas mögött. Ráadásul kevesen olvasgatják el, hogy a BMW és más gyártok motorjainál a hátsó csomagtartó, utas kapaszkodó, víznyúlvány nem korlátlanul terhelhető súlyban…Mondjuk úgy 5-20 kg a maximum típus függvényében.

Ennek fényében álltam neki kikeresni a legjobb megoldást.

Mikkel számoltam?
 1. maradok az Ortlieb lágy-táskáknál
 2. gyári BMW (Touratech gyártja) topcase
 3. kappa
 4. Hepco
 5. SW Motech
 6. Kisipari, Alumínium,  magyar ládika
 7. Zega Pro Touratech
 8. gyári, BMW, műanyag, “vario” ládika
Optimus teljes menet ruhában

a három darab Zega Pro(2) koffer elég sok felszerelést elnyel

Végül az Touratech Zega Pro ládika nyert nálam a sok szempont alapján. Miért ez? Szép, fekete, Alu, jól zár, könnyen levehető, vízmentes, nagy, jó neki támaszkodni, erős, szilárd, merev, nagyon sok opcióval bővíthető a jövőben. Mivel rapid-trap a záródása a motorra ami annyit jelent, hogy zárhatjuk és le is vehetjük a topcase-t egy mozdulattal, ami zseniális és mivel fém bírja a strapát is. Feketében kértem ha már Optimus bicepszei (kofferei) most is feketék. Nem akarom a bevonatot gyorsan ledörzsölni belül sem és szállásra vagy kempingbe költözéskor kényelmesebb a belső táska így azt is kértem vele. Az opciós extrák elég bőségesek, van aki szerint mi az, hogy nem adja alapból. Szerintem akinek nem kell az az extra az miért fizesse ki alapból? Extra a zár (mindkettő a motorhoz és a fedelet záró is), a kényelmesebb, puha utas háttámasztó, belső táska, sajnos még a koffer felső hordozó füle is. Elérhető a fedélhez egy belső táska is amiben külön tudunk eszközöket, térképet, iratokat elrejteni és a belső táskához hasonlóan kivehető ha magunkkal vinnénk!

Felszerelve jól néz ki és az már garantált, hogy turmixolni, gyümölcsöt érlelni lehet benne sikeresen, ide kattintva olvashatjátok milyen kitűnő banán turmixot készítettem vele.

A tapasztalatokról rövidesen bővebben is beszámolunk.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!