Yamaha MT03 folytatás, élmények, tesztek

0

Yamaha MT03

Újabb kérdezz-felelek játékot folytattunk Lacival a Yamaha MT03 motorja kapcsán:

“Miért ez a motor?

A történet onnan indítható el, hogy rajongok a motorokért. Volt 4-5 db 50cm3-es kismotorom (robogók, supermoto, enduro), illetve közbe-közbe kipróbálhattam egy YZ 250 2T motort,ami úgy hiszem elindíthatott bennem több késztetést a motorozás iránt és amit eddig gondoltam erről az egészről.21 évesen úgy éreztem most már eltudom kezdeni a nagy motor jogosítványt. Akárhogyan is nézzük ez mind pénz és deákok kérdése.Szeptemberben kezdem el azt hiszem és októberben már meg is volt.Közbe folyamatosan nézegettem az A2-be bele illeszthető motorokat. Eleinte mindent néztem és mindenen elképzeltem magam. Volt az is tervben,hogy egy butított motor is jó választás lenne,de azzal eltörném a szamár létrát és anyukám is jobban féltene(hehe). Mivel Yamaha párti vagyok ezért más motor nem nagyon jöhetett szóba,de megnéztem a többi márka vasait is.Véletlenül bukkantam rá erre a “petárda szóróra”,illetve nem pont õ rá,hanem valamelyik elődjére,amelyik tetszett. Ekkor már kb. fél éve nézegettem “nagy motorokat”. Karácsonyi pihi alatt került fel a”petárda szóró” hirdetése a netre,ami fontos volt, hogy legyen egy hátsó doboz hozzá,viszonylag fiatal kevés km-rel és ha lehet egy jó vagyis kettő sportdob. Beleszerettem első látásra. A bibi az volt,hogy olaszból lett behozva, nem volt érvényes magyar forgalmi a motorhoz, az rám várt és vele járó plusz költség, futkosás,de nem érdekelt tetszett.

Mire használod?

Leginkább motorozáshoz szoktam kitolni a garázsból 🙂 . A vele megtett 10.000 km alatt inkább rövidebb túrázásra használtam, de arra is jó, ha egy kicsit kilépnél a 80-100-as tempóból kicsit felpörgetve az egy hengert 150-160-al is élmény vele menni, csak hosszú távon nem a legjobb, mert az enyémen nincs szél védelem, így maradt a kapaszkodás. A végsebessége 174 km/h volt, de nem látom értelmet az e fajta kínzásnak, én sajnálom, ha ennyit kell pörögnie. Ellenben nagyon fürge, előzéseknél nincs probléma, jól húz, élvezetes vele a kanyarvadászat is, könnyen kezelhető. Szerintem nagyon sokoldalú A2-es pucér-motor. Élvezet vele minden megtett méter. Munkába járáshoz, stressz levezetésre, rövidebb-hosszabb gurulásokra és minden egyébre használom. Nyáron az autó pihen, úgyhogy a motor gyűjti télire a kilométereket.

Kinek ajánlanád?

Ízlés, kor, nem, használat függő. Mivel szerintem ez egy fiatalos, mondhatni kicsit “egyedi” megjelenésű motor és a fiatalok manapság próbálják az egyediséget előtérbe helyezni elsősorban én nekik ajánlanám, mint “kezdő” motor. Női motorosoknak is jó választás lehet mivel nem helyezkedik el az ülés túl magasan 174 cm-el szinte teli talppal leérek. Városi, munkába járó motornak is tökéletes lehet.

Mire jó, mire nem annyira?

Rövid túrázásokra, étvágy csökkentésre, fagyizni, munkába járni. Ha ez a motor lenne életed első motorja, akkor nagy valószínűséggel a motoros nemzedék tagjává fogsz válni. Hosszú túrákra nem ajánlanám, nem azért mert nem kényelmes, mert kényelmes, de az egy henger, az egy henger. Nem annyira egyenletes eleve a járása,mint egy 2-3-4 hengeres motoré, ezért a rezonancia egy része a vázon megy végig, vagyis az ülésen is, így 100-150 km megtétele után rájöhetsz mire is jó az ima. 🙂 Egy kicsit túlzok, de van alapja. Leghosszabb táv amit megtettem vele 3 nap alatt 1000-1100 km volt, ekkora távolsághoz már szükségünk volt egy segédeszközre, egy párnára. Ez a párna kb. 50%-al megnövelte a nyeregben eltölthető idő hosszát, elég hasznosnak bizonyult. Milyen az utas komfort? Nem sokszor ültem magam mögött, de nem sokkal rosszabb lehet, mint egyel előrébb. Barátnőm is csak annyira jajgat egy hosszabb út után, mint én, szóval nem lehet annyira kényelmetlen. Az ülés helyzet is jól el van találva, ha fent van hátul a doboz, annak neki támasztja a hátát és kétoldalt tud kapaszkodni, így nem kell belém kapaszkodnia. Az a fajta motoros vagyok aki nem szereti, ha belé kapaszkodik a partnere motorozás közben és az utasnak is kényelmesebb az egyenes ülő helyzet, mint az előretörő. Az pedig nagyon is pozitívum, hogy az utasom ellát előrefelé a fejem felett, így nem csak oldalra tud nézegetni, hanem látja amit én látok, s nem fog meglepődni egy hirtelen előzéstől sem. Az utas lábtartók helyzete is ideális (170cm környékén) , csak folyamatos kanyarvadászat/folyamatos fékezésekkor hallottam, hogy egy kicsit fáj a térdem álljunk meg nyújtózni. Nagyjából ennyi észrevételem volt a témában.

Autópálya, város, fogyasztás?

Szerintem minden motoros rémálma az autópálya, az csak kényszerhelyzetre, illetve időszűkében elővehető terv. Szélvédelem nélkül nagyon nem élmény a 130-as tempó, még akkor se, ha csak 200 km-rõl van szó. A városi motorozás tejesen ideális, fürge, könnyű, könnyen kezelhető, s néha többnek érzed, mint 48 LE. Fogyasztása csak is tőled függ, mennyire akarsz hajtani. Talán a legkevesebb ami volt 100km-en 5-6 között volt. 7liter jellemző inkább, kimaxolva a tankot is “csak” 200-250km a hatótávolság.

Mik a típus hibák, fenntartási költségek?

Fogós kérdés. Talán nem is tudnék mondani. Egyszer történt, hogy haza fele tartva egy kátyúba beledurrantottam és az összes világítás elment a motoron. Nem éppen a legjobbkor, szürkület volt…Biztosítékok kimentek. Csak azért gondolom, hogy típus hiba, mert az XTZ-vel is jártam így, igaz ott álló helyzetbe motor indításnál volt a tompított kiégése+biztosíték, de lehet csak véletlen egybeesés a hasonló probléma. A fenntartási kötelező költségek egy évben 15 e Ft körül van (biztosítás, súlyadó). A motor megvétele után kicseréltem benne: olaj, hűtő folyadék, egy gyertya, levegőszűrő, új akksi (20-22eft). Majd raktam rá új Highsider visszapillantó tükröket, gondoltam, hogy jobban, többet fogok látni a hátam mögötti történésekről, ez így is lett, sőt meglepődtem, hogy mennyire. Úgy érzem jó befektetés volt, az amúgy nem olcsó kormány végi tükör. Néhány ezer km után a lánc 2 helyen 4-5 szem hosszan megnyúlt pontos okát nem tudom, de ki kellett cserélni. Így kapott új láncot, lánckerekeket és a hátsó lánckerék alatti gumibakot is (45eft).”

Tapasztalatok folyamatosan érkeznek…

Előző MT03 cikk elolvasása–››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!