BMW Touratech R 1200 GS RAMBLER

0

Komolyan mondom most már nagyon mérges vagyok!

A kód neve: K199

Röpködnek a Rally, Scrambler, RAMBLER és egyéb, további divat szlogenek a kiállításokon, minden csupa újdonság de az űr, a lyuk csak tátong. Izgatottnak kéne lennem, de nem az vagyok! Végig küzdöttem a Hellas Rally 2016-ot a nagy (260 kg-os) BMW R 1200 GSA-val. Akárkit kérdezek ha terepezni akarsz akkor a KTM a te márkád. Értem és biztosan igaz is. A Suzuki meg a Mi autónk! Ott a 690, vagy az átszínezett 701 (bár utóbbi legalább még 25 mm-el többet rugózik elöl-hátul de az más.

188 kg nem is rossz

188 kg nem is rossz

Amióta a BMW egy véletlen és lobbizás egybeesése nyomán megalkotta a BMW HP2 endurót azóta tudjuk, hogy tudnának jó boxer endurót csinálni csak nem akarnak. Annál is inkább bosszantó, hogy nem akarnak, mert most már felnőtt egy boxer mániás réteg aki azért ki is tudná használni, legalább részben (nem a karcmentes GS-ekre gondolok amiben 5 évnél van 6.000 km).
Mi marad nekünk? Vehetünk egy 12 éves használt BMW HP2 endurót 13.000-22.000 EUR környékén! Brávó!!

Előszónak ez elég is volt. Erre most a Touratech korbácsolja a kedélyeket a maga kis sunyi játékával, persze meg kell mutatniuk, hogy mint “motor” építő, gyártó cég is lassan számolni kell velük, mert a RAMBLER nem építhető fel mint kitt egy dobozból ezt egyben kell venni, eladni. Azt is el tudom képzelni, hogy a BMW gyár így tesztel minket de előre lelövöm a nyulat a Touratech kijelentette nem kerül gyártásba a gép, nem vehető meg. “Káromkodás helye….!”

RAMBLER GS

RAMBLER GS

Inkább csak amolyan “új-gyakorlat volt“! Hát, tudod, köszi szépen! Arra pont jó volt, hogy lássuk bőven lehetne egy jó, ütős, terep boxert csinálni ha végre elegen kérnénk. Nem a GS átszínezett “RALLY” változatáról beszélek itten tisztelt nagyérdemű. Ha első nekifutásra a Touratech tudta hozni a 188 kg-ot akkor mi lenne ha megint “rendes” BMW támogatott csapat menni neki a kérdésnek??? A kód neve: K199, nyilván utalás, hogy mi volt a cél, az már más kérdés, hogy ezt nem is volt nehéz elérni. 50 kg-ot spórolni egy GS-en még nem űrkutatás!

Touratech RAMBLER

Touratech RAMBLER

Recept: Fogtak egy gyári 125 lovas és 125 Nm-t leadó blokkot és kiegészítették egy erősített, csővázzal ami fog egy jó első teleszkópot, amibe bekerült egy rendes 21″-os terepre is jó Excel felnin futó kerék. A súly érdekében teljes titán kipufogót kapott Akrapovic dobbal. A 18 liter üzemanyag két külön álló tankból áll össze: 16,2 literes alumínium tank és egy 1.8 literes műanyag tank is a rendszer része a benzin pumpának köszönhetően. Persze ha már kész elemekből épült fel akkor az ABS is rendelkezésre áll. Több elemet is a csupasz R 1200 R ihletett. De az első cső vázat ami az első futóművet, villát tartja bizony le kellett gyártani. Mindenki felhördült világszerte, mert hát ezzel a “házi” feladattal a BMW 10-15 éve adós! Persze, mert mire a kemény mag elkezdte arra használni a HP2 endurot amire készült Ők már abba is hagyták a gyártását….Köszi szépen!

Az én receptemet is elárulom hátha együtt kisírjuk vagy ha más nem legyártjuk:
Oké legyen a gyári boxer, részben vizes (precíziós) hűtésű BMW blokkja, 125 lóerő és 125 Nm iszonyatosan elegendő de úgy is több lesz. Ráadásul nincsen az a gumi amit ne radírozna le 4-5 óra önfeledt játékkal mondjuk sziklás terepen!
Én a gyári agyakat lásd Touratech Rambler hátsó kerekében a kukába dobnám és az amerikai kerék építő céggel sokkal jobb súlyban, sokkal merevebbet fűzetnék igaz Excel felnikre.

Touratech Rambler GS BMW színekben is

Touratech Rambler GS BMW színekben is

Előre én is egy rendes, terepképes 21″-os kereket tennék, amit valami rendes 250 mm feletti rugóúttal megáldott hagyományos, de fordított, minden paraméterében állítható teleszkóp fogna közre.
Nálam is teherhordó lenne a BMW boxer blokk így az első váznyúlvány vagy titán csövekből vagy bátrabbak kedvéért üzemanyagtartályként, légszűrőként is funkcionáló karbon szálból épülne fel.
A blokkot is átfésülném mint tették a HP2 esetén is megfosztva a túl sok súlytól kiegyenlítéstől a spontánabb gázreakciók érdekében de ma már, hogy potméter a gázkar egy másik “mapping” is elég lehet.
Adnék neki titán hajtókarokat, egy jól védett folyadék hűtő radiátort.

Touratech BMW R1200GS RAMBLER

Touratech BMW R1200GS RAMBLER

Ülés és váznyúlvány nem alumíniumból mint a Touratech Rambler esetében hanem egyben készülő karbonból, amiben helyet kapna a póttank ha valaki komolyan Rally-zni indulna.
El is értünk a legnehezebb ponthoz a kardán hajtás kérdéséhez. Mindenki tudja, hogy homokon “rossz” a kardán trakciója, viselkedése, erőkifejtése, mert gázadásra lefelé nyomja a kereket amitől isteni aszfalton, szilárd burkolaton és sziklán de “maga alá ássa a sírját” homokon…ellenben a láncos hajtás mivel a hátsó fogaskerék felső felén húzzuk reakciójából adódóan ezerszer jobb homokon hiszen pont, hogy felhúzza, kiássa, magát.

RAMBLER GS

RAMBLER GS

Ezért és az ugrások miatt a gyárinál hosszabb és valószínűleg erősebb kardán házat kéne készíteni, akár karbonból vagy a BMW HP2 mintájára két kovácsolt félből amit utána egybe hegesztünk!
Igen a fékek tárcsák is terep képes, hullámos szélű, rendes MAGURA karokkal lennének, sokkal jobb súlyban.
Kipuff szerintem is végig titánból kell és a végdob is katalizátor nélkül így nagyon sok súlyt lehetne spórolni.

RAMBLER GS

RAMBLER GS

A felsoroltak időt, pénzt nem kímélve 160-170 kg-ot eredményeznének a mai, korszerű nem csak LEGO elvű építéssel, ami viszont már forró pite 🙂

Tehát köszönjük Touratech, hogy megint van egy mézes madzag és hajrá BMW lehet az elmaradást pótolni! A karbon technológia adott, mert az S1000RR is eléggé elszenesedett, tehát tudják miről beszélek!

Ja a legfontosabbat kihagytam nem mehettek 20.000 EUR fölé számottevően! Hiszen akkor megint csak 3.000-4.000 db kelne el ami a BMW-nek nem éri meg…

Így már érthető miért nem építettem még meg álmaim terep boxerét!!!!??

RAMBLER

RAMBLER

A végére a felesleges kérdés:
Szép lett-e? Nem, nem lett szép!
Sunáznád? …. Hát, akkor ennyi!

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!