Most jelent meg de már teszteltük is a Ducati Multistrada 950-et

0

Ducati Multistrada 950 – Menetpróba

Személyesen néztünk utána Fuerteventurán, hogy a vérbő, tűzpiros bringa mit tud és mit csak ígér!

A beharangozó kapcsán már vélhető volt, hogy nagyot alakítottak a Ducati mérnökei, a Multistrada 950 megalkotása kapcsán, de most végre kézzel fogható a munkásság.

A járműipari dogmák gyorsabban változnak, mint valaha. Nem olyan rég, a bajor hárombetűs reklámja a hátsókerék hajtást az egyetlen elfogadható koncepciónak nevezte, aztán tudjuk, hol tartanak most… Pár éve, ha megkérdezted a sógorok hárombetűsének egy típusbemutatóján a fogyasztást, azzal tettek helyre, hogy ilyen kérdés nem illik a cég filozófiájához, most kisherceget gyártanak…

Ilyen környezetben meg sem lepődtem, amikor a legújabb Multistrada, a 950 sajtóbemutatóján elsősorban a sokoldalúságot, a mindennapi használhatóságot, az elérhetőséget és az olcsó fenntartást hangsúlyozták és csak ezután következett az adu ász, az „Italian passion” szöveg. A Ducati a „bologna-i vörös versenybringa” skatulyából a „more than red” szlogennel és egyre szélesebb modellpalettával igyekszik kilépni.

hibátlan aszfalton persze zseniálisan fordul

hibátlan aszfalton persze zseniálisan fordul

Szóval mindig is tetszett a vörös? Szemezel már vele egy ideje, de valamiért még nem merted meglépni? A racionális éned tartott vissza? Az AUDI Ducati ezt a típust neked tervezte. Most jött el a te időd! – legalábbis ezt ígéri a Multistrada vonal termék menedzsere, Frederico Valentini a sajtóbemutatón. És hogy tényleg így van-e, festői környezetben, Fuerteventurán, a hivatalos sajtó teszten kaptam lehetőséget leellenőrizni.

Bár a Multistrada név – ami egyébként korántsem új a Ducatinál – sokoldalúságot és széleskörű felhasználhatóságot vetít előre, a 950 elődei réteg modellek maradtak, amiért a fent említett skatulya, a magas ár és a sportos gének dominanciája együttesen okolható. De tényleg, kinek jutna eszébe a MTS 1200-ról a napi ingázás?

sokoldalú bringa lett a 950-es

sokoldalú bringa lett a 950-es

A Multistrada 950 ugyanakkor mégiscsak igazi Ducati, már első ránézésre csábító. Alaposabban szemügyre véve tökéletes ötvözete az 1200-nak és az Enduro modellnek. A váz és a geometria megegyezik a nagy-tesóéval. A faridom, a tükrök és a normál kétkarú lengővilla az Enduroról, míg a tank, az első idom pedig a standard 1200-esről jön. A gyárilag 840mm-es ülésmagasságával és 203 kg száraz tömegével a Multi család legalacsonyabb és legkönnyebb tagja. Új az ülés és tank közötti műanyag elem, amit az elődhöz képest szűkebbre igazítottak, ezzel is erősítve a könnyedség érzését.

Az 1200-as agilis geometriája kiegészülve a szegmensben egyre terjedő 120/70-19-es első és 170/60-17-es hátsó gumi mérettel, egyszerre ad kalandosabb jelleget és egy kis extra nyugalmat az alapból kényelmesre hangolt, 170mm-t mozgó futóműnek. Az új öntött kerekek frissek, stílusosak, annyira, hogy még a küllős kerekek nagy rajongójaként is azt mondom, nem cserélném le, de ezt majd mindenki eldönti maga.

megszokott, látványos Ducati megjelenés

megszokott, látványos Ducati megjelenés

Az újdonságnak nem nevezhető Testastretta 11° erőforrás is a megcélzott, új célközönség igényeihez alkalmazkodik. A 113 lóerős csúcsteljesítmény és 96Nm csúcsnyomaték elég szélesre nyitja a lehetőségek ablakát, ha épp szükség lenne rá, de a nyers számoknál sokkal érdekesebb, ahogy az új EMS-nek és a négy Riding Mode-nak (Sport, Touring, Urban, Enduro) köszönhetően minden eddiginél barátságosabban és biztonságosabban adja le a teljesítményét.

A Ducati Safety Pack Bosch MP 9.1, 3 fokozatban állítható ABS-t és 8 fokozatban állítható kipörgésgátlót (DTC) takar, melyek alapbeállítása menetprogramonként eltér és akár ki is kapcsolható.

szélsőségektől mentes, igazi mindenes motor

szélsőségektől mentes, igazi mindenes motor

Testközelből szemlélve, az összeszerelés és kidolgozás minőségén nem érzem, hogy ez csak az ”olcsó” Multi, minden olyan, ahogy egy Ducatitól elvárnád. Ráülve kimondottan ergonomikus, azonnal természetes tartást tudok felvenni, a kezelőszervek rögtön kézre állnak. Ezen bizony elidőztek a mérnökök, magától semmi nem lesz ennyire “testközeli”!

Mozgásban:

Izzik a levegő Fureteventurán a sorba állított mintegy 40 db Multisrada körül. A legtapasztaltabb újságírók sem tudják leplezni izgatottságukat az indulás előtt. A körülmények tökéletesek: 22 fok, kristálytiszta idő, tökéletes aszfalt és kevés turista. Kicsit több mint 200km vár ránk, körbe a szigeten, a legszebb és legjobb utakat érintve. Beindítva, a kis Testastretta már a gyári dobbal is szépen szól, az EURO 4 hagyott itt nekünk még egy kis tüzet, lehet, hogy ez az utolsó.

kapott látványos kis túradobozokat is

kapott látványos kis túradobozokat is

A Ride By Wire gázkar a kuplung kiengedésének pillanatában válik természetessé, olyannyira, hogy egész nap eszembe sem jut többet. Az első 20-30 kilométeren, forgalmasabb úton, Touring módban haladunk a sziget keleti oldalán dél felé. Ez a szakasz lenne hivatott arra, hogy megszokjuk a gépet. Csakhogy nincs mit megszokni. Annyira természetes az egész, mintha mindig ezt használtam volna. Ez a motor figyel rád, sőt minden kívánságodat lesi. De nem tolakodó módon, csak szépen, finoman, amennyire igényled azért hagy érvényesülni téged is.

Touring módban a 113 lóerő csúcsteljesítmény még agresszív gázkezelés mellett is tökéletesen uralható, akár kevésbé tapasztalt pilótáknak is. Szinte csak abból tudom, hogy mégis megvan az ígért teljesítmény, amikor a kelleténél szűkebbre hagyott előzéseket is kényelmesen be tudom fejezni. Ennek ellenére az első dolog, amit módosítanék, a 15-ös gyári helyett egy 14-es első lánckerék lenne, mert szinte minden szituációban úgy éreztem, hogy túl hosszúra van áttételezve.

igazi motoros környezet, ideális választás a 950-eshez

igazi motoros környezet, ideális választás a 950-eshez

Az utak errefelé jobbak, mint sok versenypálya. Ez nagyon jó, de annyiból mindenképp rossz, hogy bármennyire igyekeztem, az alapvetően komfortra hangolt futóművet csak részben tudtam letesztelni. Ilyen túlontúl tökéletes körülmények között néha inkább kissé lágynak éreztem, de a magyar utakon lehet, hogy pont az ellenkezőjét mondtam volna. Mivel azonban mind a Kayaba teleszkópok, mind a Sachs rugós tag minden irányba csavargatható, így majd mindenki megkeresheti a neki és a körülményeknek megfelelő beállítást.

A fék – ahogy az már a technikai adatlapról is látszott – feddhetetlen, kompromisszumoktól mentes és minden igényt kielégítő darab – a gyakorlatban is. Az öt fokozatban állítható plexi nekem mindig kellő szélvédelmet nyújtott, (180 cm-es testmagassághoz) de – még hasonló alkat esetén is- lehetnek komolyabb véleménybeli különbségek, ez természetes.

pontosan erre (is) való, élménymotorozni

pontosan erre (is) való, élménymotorozni

Mire a fentieket végiggondolom, már le is fordultunk, hogy egy eszményi kanyargós szakasszal átkeljünk a sziget szelesebb, nyugati oldalára. Itt a keskenyebb utakon már észnél kell lenni, nincs útpadka, nincs esély hibázni. Sport mód kiválasztva, nagyobb kigyorsítások és rövidebb fékezések jönnek. A kis Multi kiegyensúlyozottságával segíti a feladat precíz végrehajtását. Nem akar felegyenesedni akkor sem, ha egy félig elrontott kanyarban túl sokáig van az ujjam a féken.

A kormányzás neutrális, a kiválasztott íven magától és pontosan megy végig. Előfordult viszont, hogy a választott ív mégsem adta volna ki a kanyart, ekkor a váz, a futómű és a Pirelli Scorpion Trail II gumik tartalékai jelentettek segítséget és oldották meg a helyzetet a rémült tesztelő helyett. Ami viszont Touringban nem, csak Sport módban tűnt fel, hogy a váltó viszonylag hosszú úton jár és elvárja a vele szembeni határozott fellépést. Ha nem vagy elég kemény, előfordul – főleg 4 és 5 között – hogy találsz egy grátisz ürest. Az ABS és a DTC kipróbálására sajnos/szerencsére a ”nem megfelelő körülmények” miatt végül nem került sor. Ez egy legközelebbi tesztre marad.

nem csak a "vérbő" piros estélyi ruha áll neki jól

nem csak a “vérbő” piros estélyi ruha áll neki jól

Beérve lakott területre, a nézelődés válik prioritássá, amit Urban módban, 75 lóerő csúcsteljesítmény és teljesen áthangolt motor karakterisztika mellett épp olyan kényelmesen tehetek meg, mintha csak egy nagy-robogón ülnék. Ebben a módban a motor kezelése a lehető legkevesebb figyelmet igényli, hogy a városi forgatagra vagy tátott szájjal felfedezésre is maradjon kapacitás. Mivel az év ebben a szakában a szigeten szörfös csajok helyett német nyugdíjasok flangálnak, viszonylag gyorsan végeztem az Urban program tesztelésével és a motorom hamar visszakerült a sport módba. (Kezdők, újra kezdők, fiatalok, esetleg bizonytalanabb nők esetében igenis ajándék tud lenni a “csak” 75 lóerős URBAN mód szerintem.)

félelmektől mentes, tiszta motorozási élményt nyújt

félelmektől mentes, tiszta motorozási élményt nyújt

Az Enduro beállítás kipróbálásának könnyű terepen lett volna értelme, amire ezen a teszten sajnos nem kaptunk lehetőséget. Bár, legyünk őszinték, ebben a szegmensben a Multistrada az a modell, amelyiknél ez a legkevésbé releváns. Nyilván könnyedén ki tudod kergetni a tóig, vagy a kilátóig, ha az utolsó pár kilométer nem aszfalt – és ilyenkor biztosan jó szolgálatot is tesz az Enduro mód – de 19”-os kerék ide, vagy oda, ha érdemi off-road szakaszokra pályázol, valószínűleg úgysem ezt a motort fogod választani. Várvonalon, családon belül is találunk alkalmasabb modellt a feladatra.

A különböző menetprogramok között egyszerű váltani, az LCD kijelző átlátható és modern, de bizonyos beállítások esetén lehetne intuitívabb a működése.

menni, menni, menni

menni, menni, menni

A nap végéhez közeledve az ülést – amit elsőre sportosan kényelmesnek éreztem – inkább sportosként jellemezném.

A szerpentinek végével, mintegy levezetésként visszatettem Touring módba és lágyan átfűzve a tengerparti út nagyobb forgalmán azon gondolkodtam, hogy vajon kinek és mire ajánlanám. Az új Multistrada 950 egy igazi üdítő kortárs műremek és kimondottan sok olyan motorost ismerek, akiknek őszintén tudnám ajánlani. A 4,5 milliós kezdő ár versenyképessé teszi, a Ducati stílusra pedig ki ne vágyna. El tudok képzelni rajta a kiégett sportmotorostól, a műkedvelő hétvégi rájderen keresztül az újrakezdőig sok mindenkit. Ez a motor már nem csak nézegetni való, a 950-es sokat akar menni, akár évi több nagy európai túrára is és vigyázz, mert majd a hétköznapokon is kikívánkozik a garázsból.

Fuerteventura

Mivel nem mindenki járt itt, és az EVOroad oldal szereti a túrázást ezért essen pár szó az idilli környezetről is.
Fuerteventura egy gyönyörű spanyol sziget az Atlanti-Óceánban, a Kanári-szigetek második legnagyobb tagja a maga 1660 km²-ével.

Fuerteventura

Fuerteventura

Azért kapta az Öreg sziget becenevet, mert valaha volt hegységei mára erősen lekoptak – legmagasabb pontja mindössze 724 m-re emelkedik a tengerszint fölé. A nevet indokolja az is, hogy a sziget székhelye, Puerto del Rosario a szigetcsoport legrégibb spanyol települése. A hosszú, ámde igen keskeny sziget 70 km hosszú partját különösen finom homok borítja. Kedvelt turistacélpont, így ideális választás a tél közeledtével.

Hírünket a Multistrada 950-ről ide kattintva olvashatod–››

Megosztás.

A szerzőről

Horváth Ákos

Kisgyerek korom óta mindig is motorversenyező akartam lenni. Nem lettem. Feldolgoztam. Na jó, még nem. De fel fogom. Talán...Egyszer... Alapvetően minden érdekel, aminek két kereke van, igen, még akkor is, ha pedálall kell hajtani. Lelkemben viszont endúrós vagyok. Nem EXC 500-zal és nem is GSX-R-rel kezdtem. Babetta, Simson, MZ, CZ 350, mind megvolt. Több, mint 20 éve motorozok, ebből az utóbbi 13-ban életvitelszerűen is motorok vesznek körül. Ezeket általában ki is próbálom, sokat közülük alaposan.

Szólj hozzá!