Warning: usort(): Array was modified by the user comparison function in /var/www/evoroad.hu/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars.php on line 761

Parkoló művész: SMART fortwo

0

Smart fortwo 451 tartós teszt

Előző cikkeinkben már leírtuk az előzményeket, a döntési mechanizmust most akkor jöhet konkrétan a járgány.

A fekete utas cellás, fehér, műanyag karosszéria elemes 451-es fortwo SMART lett a megoldás a felmerült városi, közlekedési problémára. Mivel elég konkrét ez a fekete-fehér szín megmondom feketén-fehéren, hogy erre bizony kell valami dekoráció. Mivel az akkori EVObike-ot kellett képviselnie így kézen fekvő valami láncszem logós design. Ezt egyeztetni kell a grafikusunkkal, hogy a lehető legszebb legyen.

A következő részben csokorba szedtem, hogy mik a sláger reakciók az embereknél amikor még nem ültek SMART-ban csak kívülről találkoztak vele.

Kedvenceim:

 1. Te ezt nyerted?
 2. mi ez a seggrakéta?
 3. mi ez egérkamion?
 4. ingyen volt?
 5. tombolán hoztad el?
 6. férfi változata nincsen?
 7. ez taposós? (lábbal hajtós?)
 8. ezt valaki elvarázsolta, hogy ilyen kicsi lett?
 9. ha kifújod bent a levegőt nem domborodik ki az üvege?
 10. egy személyes?
 11. csomagot meg utánfutón húzod el?
 12. egyáltalán tankolni lehet bele? (nem napfénnyel megy, gratulálok)

Mint tudjuk: ha az elefántot fára mászás alapján ítéljük meg, akkor szegénynek borítékolható a kudarc élmény!

pedig tud vonzó és igényes lenni belül is egy SMART fortwo 451

pedig tud vonzó és igényes lenni belül is egy SMART fortwo 451

Mi az ami tetszik benne? SMART fortwo előnyök:

 1. amikor az embernek nincsen Achilles-ín sérülése és boka rángása akkor el lehet vele közlekedni 3-4 liter között aki “vidéki taxis” módban is tud vezetni, hogy Budaörsnél már üresbe rakja, hogy ne fogyasszon sokat mikor a Lánchídhoz gurul akkor könnyű bokával el lehet érni 2,9 litert is! Miért fontos ez? Például, mert vidéken ezt töményből is megisszuk 100-on…Esetleg azért is, mert drága nedű ez a benzin főleg, hogy ez dízel autó!
 2. a kényelmes magas ülés pozíció, ezt a beülési és nem “leülési” magasságot általában csak a jóval nagyobb városi SUV-ok adják meg 2-3x-os áron. Miért fontos ez? Például, mert kényelmes, jól átlátjuk a forgalmat és amikor a tévesen 35 cm magasra sikerült budapesti járdaszegély mellé parkolunk akkor nem a pincéből kell kiszállnunk mint oly sok más jó autónál szertornászokat lenyűgöző “fellépéssel”. Akinek van derék, vagy térd, vagy ízületi problémája az imádni fogja.
 3. nagyon kicsi a fordulóköre, számos olyan helyen megfordul ahol egy kicsivel nagyobb autó esetén tolathatunk Y-ban párat.
 4. ekkora parkoló hely még a legrosszabb kerületekben is akad üresen, már 40 centiméter hossz növekedés is katasztrofális tud lenni a parkolási esélyeinkre (az autó mérete hosszában sem több mint egy hivatalos parkolóhely szélessége)
 5. a városi sebességű koccanásokhoz nagyon erős Tridium cellát fejlesztettek ki ami megóv minket az esetleges bajban, számos törésteszt bizonyítja, hogy nem könnyű “lapra-csukni” egy SMART fortwo-t.
 6. amit kívülről senki nem néz ki az autóból az a tágas beltér, konkrétan az első üléseken tágasabb mint az átlagos autók, csak éppen hátsó sor nincsen. (Életem első autója és életem első olyan autója ahol a vezető ülésből a létező összes szélvédőt, üveget elérem, vicces)
 7. kicsit zöldebbnek érezzük magunkat még egy dízel üzemű autó esetén is, mert jobb a mozgatott tömeg és a cél arányunk, a városi közlekedést elnézve nagyon sok az egy fővel futó, üzemelő gépjármű. Persze a legjobb nettó-bruttó hasznos és haszontalan tömeg aránnyal a tömegközlekedés és a gyalogos, kerékpáros dolgozik. Mire gondolok, nem mindegy ha egy átlagos 60-90 kilogrammos egyén eljuttatása a cél Á-ból-B-be, hogy mennyi felesleges tömeget mozgatunk még meg az érdekében. A gyalogos zseniális a városban, mert a nettó tömege mondjuk 70 kg az ruhával táskával nem több mint 80-85 kg, így a versenyt Ő nyeri, de elég lassú. A kerékpáros is elég jó arányban mozgat “feleslegesen” tömeget a cél érdekében: például kerékpáros súlya: 70 kg, kerékpár súlya: 10-16 kg + a ruházat, és itt már 25-30 km/h a mozgási sebesség. Így folytatva a sort eljutunk a motoros, robogós után a törpe autókhoz. Vezető 80 kg, törpe autó: SMART 800 kg, sajnos még így is a céltömege tízszeresét mozdítjuk meg csak, hogy szárazon, gyorsan, kényelmesen célba juttassuk a célszemélyt. Teszi ezt 3 literből a 6-9 liter helyett amivel a városi levegőt ha kicsit is de kevésbé terheli az egyén.
 8. a kis teljesítménye, kisebb költségbe kerül és kisebb terhelés a városnak.
 9. jó, hogy sokan megnézik így előnyös választás reklám célokra, dekoráció nélkül is vonzza a tekinteteket
 10. fiatalos egyszerű belső tere összhangban áll a letisztult karosszériájával, nem akar többet mutatni mint ami
 11. meghökkentő az óra szerinti 153 km/h-s maximális sebessége, amihez szüksége van egy komolyabb nekifutásra
 12. amit végképp senki nem néz ki belőle az a pakolhatósága, nagy bevásárlás, utazás, kis árú kiszállítás, évekig megoldottuk vele. EGY SMART-al! A viccet félre téve a legjobb összecsukható kerékpárokból több darab is belefér, lásd: birdy
 13. ennek az újnak már kielégítő a stabilitása, nem borul, nem félelmetes, nem szitál be autópályán sem, sőt a számos elektronikai berendezésnek hála jeges, havas úton sem engedi megperdülni az autót (szándékosan is csak kézi fékkel lehet a jégen), mondjuk ez egy igen biztonságos és megnyugtató tulajdonsága

Rövidesen folytatjuk az élmények beszámolóját a városi törpéről.

Előző SMART cikkeinket ide kattintva olvashatod–››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!