Warning: usort(): Array was modified by the user comparison function in /var/www/evoroad.hu/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars.php on line 761

A BAZI NAGY GÖRÖG RALLY: Hellas Rally 2016/0. nap

2
Mivel a Bazi Nagy Görög Rally kicsit elcsépelt lenne címnek így legyen inkább Hellas Rally 2016 a cikk és a verseny-élmények címe. Avagy mire nem való a BMW vizes GéSa?

Hol is kezdjem? Nem működik az örökös hárítás, hogy Ő mondta, Ő írta, Ők kérték…s a többi.
Be kell ezt vallani férfiasan Én mondtam igent egy igen kedves invitálásra ami nem volt kötelező de kedvező biztosan. A történethez szervesen kötődik, hogy én soha nem motoroztam rendes terep motorral terepen. Nincsen benne tapasztalatom sem. (Erdély, Kazahsztán meg nem ugyanaz volt.) Mivel a görögországi Hellas Rally igen ismert és a görögországi Touratech is részt vesz benne így kézenfekvő, hogy minden évben meghívják a magyar importőrt (FullGas) is a Rallyra. Ők viszont évek óta nemet mondanak mivel rengeteg a munkájuk. Itt jövök én a képbe: új vendég a hunyó, vagy mosogató, vagy Rally-zó! Tehát, ha már idén mi nyitjuk a Touratech Budapestet akkor nekem kell a szakmai referencia. Ráadásul a MOTOzin kiküldött stábjaként kellett beszámolnom az eseményről és azt a legkönnyebb “belsősként” mint induló. (Gondoltam én…)

Hellas Rally emlékekkel

Hellas Rally

Mint látható számos pont volt a folyamatban amikor kijózanodhattam volna! Nem tettem! Persze én szeretem a reménytelen kihívásokat és ritkán is adom fel. Egyet adtam csak fel végleg életemben: a nők megértését férfi aggyal, de mint tudjuk, a Nőket elég szeretni így nem érzem hiányát a reménytelen küzdelemnek.

A folyamat felgyorsult, egyszer csak azt látom a Hellas Rally 2016 hivatalos oldalán, hogy 517-es sorszámmal ott virítok: Hungary, Krisztián Nyári, BMW R 1200 GS Adventure, Adventure Raid Categori. Jelzem itt volt a sokadik figyelmeztetés és reális kiszállási pont, hiszen egyetlen ember sem volt ekkora géppel, sőt inkább jellemző volt az igazán ide való motorok egész sora. Ákos a Touratechtől még szólt is, hogy itt senki nem nevezett ekkora géppel, á mondom, jó, hogy szólsz így nem félek menni akkor már. Biztos a többiek csak “csajoskodnak” reméltem.

könnyed terepen

könnyed terepen, még az oda úton mit sem sejtve

350-690 cm³ és jellemzően 80-130 kg és több éves sikeres karrier. Mondjuk ha nekik egy motorjuk van akkor nekem kettő az biztos, mert a boXer GS egyik hengere is több mint az övék és a súlya is inkább 2 db motor. (Ez szuper hír akkor nekem is van csere motorom, ha kell az egyik oldali boxer hengert cserélem a másik oldalira, kár, hogy ez már nem jár egy hengerrel mint a régebbi boXerek) Persze ha már ilyen messzire megyünk akkor az legyen egy kis túra is és egyéb helyeket is keressünk fel. Erről a MOTOzin hasábjain olvashattok és itt egy másik cikkben.

Meletis-t a Rally görög házigazdáját tájékoztattuk és kérdeztük, hogy teljesíthető-e tapasztalat és extra terep tudás nélkül a Rally ekkora géppel!? A válasz igen az Adventure Raid erre való…Én meg benyaltam (mint majom a sót) szó szerint.

Touratech Aventuro Carbon

Touratech Aventuro Carbon legalább a sisakkal nem lesz gondom

Akkor a Hellas Rally 2016 konkrétan

Felkészülés: nálam ez 30 éve tart, mert a legtöbbet a kerékpáros múltam segített a témában, talán igaz sem volt de kicsit triálozgattam mikor csak kerékpárunk volt. Tavaly Ákossal elmentünk a német hechlingeni BMW enduro tréning első szintjére ez is sokat segített. Motor, BMW R1200GS Adventure LC 2016: konkrétan pár Touratech védő megjött a motorra és pár nem. Fizikailag minden este készültem leginkább Ki, mert az út előtt egy hétig minden nap 24h-ig vagy tovább szereltem azt ami megjött.

Én alvás nélküliséggel készültem, mások súlyzóval, futással, alvással szoktak, ahány ház annyi szokás.

Vettem egy szett Scorpion Rally gumit, hogy legalább egyszer kimenjek az új motorral terepezni, ebből persze annyi lett, hogy a hirtelen beesett MOTOzin cikk miatt Észak-Horvátországban aszfalton lekoptattam a terep gumi felét ami jó, de nem sok terep tapasztalatot adott. Ami maradt a hátsó gumiból azt azért elvittem hátha át tudok gumizni ott, némi segítséggel. Ja és a későbbi lényeg; szerelés közben, mert itthon sem volt segítségem a gyárilag meghúzott utas kapaszkodó csavarjánál megroppant a bal csuklóm….persze, mert nem volt elég nagy erőkarú kulcsom 🙁 Mondjuk ami bevált, hogy a Touratech Aventuro sisakhoz rendeltem egy rendes krosz szemüveget amibe még a dioptriás, muzeális értékű szemüvegem is befér. Retro, oldschool előre! A Companero World2 ruha pedig megjött és elvileg tudja a túrát és a Rally-t egymagában, majd látjuk mennyire. A felszerelésekről külön is fogok írni. Útközben nagyon jó volt a ruha túrázás közben.

gumizás

gumizás a KÉK HOLD-nál de sajnos utána az oda út miatt vissza került az aszfalt gumi

Megközelítés: mint feljebb utaltam rá ez egy külön cikk témája: kértem az isteneket az Olümposzon vigyázzanak ránk, kergettem a kentaurokat a Pelion félsziget hegyén, hogy nekem is adjanak az elrabolt szűzlányokból párat…Kizárólag csak a felkészülés, meg az erőnlét miatt!

Hellas Rally 2016: megérkeztünk Evia szigetére komppal, elfoglaltuk a fejedelmi szállásunkat a hegyen és gumis után néztem.

 1. Nulladik nap: “Aidépszoú” egész városa amit körülbelül 3000 helyi lakos tölt meg élettel és szezonban még vagy 10-20.000 turista fel van bolydulva, a Rally idején a fő utcán amíg a szem ellát versenyzői sátrak, motorok, csapat kamionok…itt a következő pont amikor el lehetett gondolkodni, hogy mire is vállalkoztam. Én oda mentem a vizes GS Adventure motorommal, szerviz és support nélkül, bár Orsi hű társam támogatott, mert több reggel is felkelt velem, hogy együtt reggelizzünk. Nem mondom jól esett de úgy látom, hogy a nagy csapatoknál kicsit más megy. Találtam egy gumist aki mindenkinek gumizott így rákérdeztem kicserélik-e nekem is. Mondták ki, mert gyalog mentem a kamionhoz, ezen felbuzdulva oda gurultam a GS-el majdnem lenyelte a srác a digitális szájba füstölőjét…gondolom a rendes cigiről leszokott!?
  gumizásra felkészülve

  gumizásra felkészülve

  Álljon itt beszélgetés jelleggel nem szó szerint az olaszul-angolul folyó diskurzus:
  Erre kell a gumi? mutat a GS-re
  Erre igen mondom én,
  Erre nincsen gumink! Mit akarsz ezzel?
  Nem baj, tudtam, hogy gyáván kibújnál hoztam én gumit magammal motoron 1300 km-ről Budapestről, használtat! Versenyezni akarok.
  Felrakjátok?
  Fel! (elfojtott mosoly)
  Itt ahogyan megszoktam a Kék Hold-nál elkezdtem hátradőlni mint egy Úr…és jött a pofára esés
  Átgumizunk neked de mi ahhoz a motorhoz nem nyúlunk az ziher!
  Elnézést nem értettem tisztán akkor mit csináltok?
  Csak, gumizunk ember nem vagyunk motor szerelők…(ekkor látom minden versenyző kézben hozza a 2 db felnit gumizásra).
  Ha kiveszem a 2 db kerekem úgy jó?
  Igen, úgy a legjobb!

  Ilyen gyönyörű a part ahol a gumis sátor áll, láthatóan Orsi jól el lesz még én küzdöm...

  Ilyen gyönyörű a part ahol a gumis sátor áll, láthatóan Orsi jól el lesz még én küzdöm…

  Oké itt megoldom, hiszen vettem jó szerszámot hátha a BMW gyári készlete (3 db kulcs) nem lenne elég. Álljon itt némi magyarázat ehhez a kis beszélgetéshez: mindenki rendes verseny gépekkel jött ami elől 21″-os kereket jelent, hátul pedig inkább 18″-ost. Így ezekhez van szerszám és gumi is. Oké nézzük, kerék kiszerelése. Bakker, hiába vettem én egy kicsit jobb Torx és Imbusz készletet ha a hátsó kerékhez 50-es körüli Torx kell az nekem nincsen, nem hiszem el 1300 km-et vezettem, lecipeltem egy szett, tehát 2 db terep gumit és még a kereket sem tudom kivenni, na nem ilyen fából faragtam engem…(Mondjuk indulás előtt ha lett volna időm azért illett volna végig nézni minden fontos csavart, hogy van-e kulcsom hozzá?!) BMW motorral jöttem és a GoldenTyre olasz gumisok mellett állt egy hatalmas, gyári, verseny MAN a KTM-től na szép mondom, miért nem pisálom egyből szemközt magam? Persze volt kulcsuk egy “T” alakú Torx ami kicsit hajlott a terhelésre és éppen befért a felnibe ha mindig a legtávolabbi csavart próbáltam vele, de ha nem feszítettem el akkor bele akadt a BMW küllőibe.

  nulladik napi lágy akklimatizációs feladatok

  nulladik napi lágy akklimatizációs feladatok

  Megtanultam az orális szex új, nem kívánt oldalát, mindegy, hátsó kerék ki, jöhet a gumizás ha már a szexnél jártunk…. Szemem sírt, feszítő vassal, pajszerrel a fekete festett felnit? Értem én, hogy kross motoron nem gond de ez egy vizes GS ami 6-7 milla, aki kurvának öltözik ne sírjon ha…,lapozzuk el a lelki fröccsözést a felnin. Gumi levétel miatt lefotóztam a kereket hátha sikerül ugyanoda tenni az aszfalt gumit és akkor a centrírozás is tökéletes marad. Hiszen mivel nincsen gépük és terepen nincsen nagy tempó így ott nem lényeg a kiegyensúlyozottság. A motor súlya miatt nem nehéz a hátsó kereket kivenni, mert közép sztenderden jól, levegőben áll a hátsó kerék de az elsőhöz kellett az én profi csapatom. Orsi felült az utas ülésre és így az első kerék volt levegőben, had szereljem ki, maximum Ő addig nem jöhet le onnan még készen nincsen az első kerék kérdése.

  Mindezt a járdán térdelve a 30 Celsiusban, kölcsön szerszámmal, nem hozok hasonlatokat, mert kevés lenne ide méltó! (ráadásul Orsinak a lelkére kötöttem ha telefonja van, ha darázs csípi, ha ingyen sörrel kínálják sem szabad leszállnia onnan, mert a motor orra borul az első kerék nélkül, nem mondom, hogy élvezte) Kérdezik a nyomást tőlem: mondom elől aszfalton 2.5, hátul 2.9 bar akkor mit javasoltok? 2.0/2.5 bar a javaslat, mivel nem tudom milyen a terep jó legyen.

  Újabb kérdezz-felelek játék olangolul:
  Kérdezem Őket ha a 6 nap verseny lement akkor vasárnap még vissza tudunk gumizni együtt? Nekem a hazaútra?
  Vasárnap?
  Igen, akkor van vége!
  Itt leszünk nem gond segítünk! Nem jössz addig már?
  Miért jönnék?
  Mert mi a kisebb 50-60 lóerős és 100 kg-os verseny motorokon minden nap kidobjuk a teljes gumi szettet!
  Ja, hogy azért?
  Igen!
  Nem, nem jövök nekem a 6 napra van ez az egy szett használt gumim! A 125 lóerő és 125 Nm-es, 260 kg-os boXer BMW-re!
  Belsőd sincsen bele?
  Nincsen!
  Sok sikert kíván és látom, hogy nevet, mert azt hiszi holnap a rajt után 10 percel, 3 milliós károk után, katonai helikopter hoz le a hegyről…
  Köszönöm, Ciao…
  Az estét a part és a város legjobb éttermének felkutatásával töltjük Én és a támogató, háttér csapatom Orsi. Maradt időnk egy naplementére is a parton:

Kiderül az egyik legjobb étterem a házunktól 100 méterre van, nem pedig lent a parton, ráadásul fele árban. Mivel semmilyen nyelvet nem beszélnek a helyi, görögön kívül, behívnak a konyhába minket és kérik mutassunk rá mit kérünk, mert azt sütik meg nekünk…természetesen az van, ami van, de cserébe előttünk hozza a halász szatyorban, robogóval, sisak nélkül, papucsban a friss halat, ami túl eleven ahhoz is, hogy egyáltalán egy óránál régebb óta legyen a levegőn. Így biztos, hogy nem látott hűtőházat.

 1. Május 9. Hétfő, napközben megvolt a gumizás, regisztráció este pedig a hivatalos megnyitó: Minden kedves résztvevő és versenyző felhajtott a színpadra és be lett mutatva. Természetesen mi csak a végén hiszen azért voltak nagyobb nevek is…Volt akinek a bemutatása is több percet vett igénybe, díjak, elismerések, eredmények. Itt kicsit fura érzés volt, hogy soha életemben nem voltam még Rally-n erre idejövök egy 260 kg-os motorral, cserébe tapasztalat nélkül de legalább csak egy szett gumim van. Mindegy most már itt vagyunk! A hangulat szuper, a versenyzők jó fejek a várakozó tömegben, válogatás nélkül szóba elegyedem a láthatóan profibb mezőny tagjaival is. Megadták a módját az biztos.
  Felkerült a rajtszámom is délután hiszen az 517-es Hellas Rally rajtszámból 3 db-ot kaptam, így volt előre és két oldalra is egy-egy darab.

Itt valami elindult érzem, még nem tudom mi lesz a vége de ez egy gyönyörű barátság kezdete…

Egy kis görög motoros kultúra:
Itt jegyezném meg aki tuti üzletet akar az ne áruljon a görög szigeteken motoros sisakot, mert fogalmuk sincsen mire való! Maximum hegyről lefelé szednek bele fügét, narancsot esetleg ebben kérik a görög salátát…Én meg féltem, hogy az EU területén a görögök a ranglista vezetők motoros halálozásban és ide készülök Orsival!? Most már értem mondjuk…az is igaz, hogy több szituáció is volt ami nem az autóson múlott oda úton. Sajnos simán kijönnek előzni a motorossal szemben 100-110 km/h-s úton. Sisak soha nincsen a motorosokon, rövid nadrág, mert meleg van és rendszerint papucs a 1000 cm³ feletti kategóriában is…

Második napi információk:
Este van eligazítás minden nap és akkor tudjuk meg a másnapi távot, szakaszt, feltételeket.
Holnap indul a nagy nap így próbálok nem későn lefeküdni hiszen két hete megfeszített ütemben dolgoztunk, hogy itt lehessünk.

Technika:
A Rally Raid kategóriában engedélyezett a GPS használata, ez nagy könnyebbség nekem hiszen a BMW GS nincsen felszerelve egyéb navigációs megoldásokkal, ráadásul soha nem motoroztam a profik rendszerével. A pontos tracket reggel a start előtt kapjuk meg az előző este leadott GPS-ünkben. A biztonságot növelő Tracker-t is a startnál kapjuk meg feltöltve. Így látják merre járunk, hol állunk meg, mennyivel megyünk és ha valaki indokolatlanul áll fél órát vagy csak hosszabban akkor indítják a mentést.

Holnap a nagy nap megmutathatom, hogyan kell idomárként versenyezni egy részben vizes GS-el, ami Adventure. Kalandra fel!

Folytatás holnap!

A görög túra többi részéről ide kattintva olvashattok–››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.