Hatost dobtam, városi megoldás: Smart fortwo

1

Smart fortwo 2007

Van szerencsém használni egy 2007-es gyártású Smart autót már 6 éve ezért azt gondolom érdemes kicsit írni róla, mert ami elérhető a világhálón az pont semmit nem segít.

Amiket az ismertebb autós oldalakon olvashatunk azok alapján soha nem vennénk Smart-ot. (2009-ben igaz) Mostanra jól leülepedett a kérdés így bátran merem összefoglalni nektek. Még aki motorozik az is kényszerülhet autóba főleg, télen a városban. Nem könnyű döntés mi legyen a “kényszer” jármű, valószínűleg mindenkinek mást dob ki az értékelési egyenlete. Nekem végül egy SMART lett, meg is írom miért és azt is, hogy megbántam-e azóta a döntésemet.

igényes belső teret is kialakíthatunk magunknak egy SMART-ban de nem gyári opció

igényes belső teret is kialakíthatunk magunknak egy SMART-ban de nem gyári opció

Miért a SMART?

Elég sok szempont volt a vásárláskor előttem:

 1. legyen kicsi maga az autó hiszen ha reálisan nézem az élettartama alatt 95%-ban egyedül fogom használni és körülbelül ilyen arányban városban és nem autópályán (nem szerettem volna férfiasság kompenzátorokat)
 2. mivel a belvárosban lakom könnyű legyen vele parkolni, minden kis lyukba beférjen
 3. mivel előtte kerékpárral mentem mindenhová, illetve maximum motorral ne fogyasszon többet 3-4 liternél, mert az már fájna és nem érezném környezetbarátnak magam még annyira sem
 4. legyen nagyon biztonságos, mert nem szeretnék meghalni ráadásul néha a kedvesem is fogja vezetni
 5. tudjak vele kisebb dobozokat, összecsukható kerékpárt kiszállítani, mert a munka megkívánja
 6. nem hátrány ha fiatalos és esztétikus, hogy ha már szükség van rá lehessen szeretni
 7. a végére az egyik legfontosabb kérdés ki tudjam fizetni, tehát ne kerüljön 4-5 millió Forintba egy zseb-dobókocka, városi, törpe autó
 8. legjobb lenne egy elektromos ha lehetne venni jó árban vagy lenne rá állami támogatás

Mik jöttek szóba 2009-ben:

 1. Smart minden évjárata a fortwo kétszemélyes kategóriából
 2. Toyota IQ ami elvileg 4 személyes de csak 2 felnőtt + 2 gyermek felállásban, mondjuk házi kedvencekkel is jó, mert beférnek hátra, kutya, macska, szamár, anakonda….kinek mi!

Sajnos túl sok gyártó nem foglalkozik ezzel a kategóriával azóta sem. A városi autózás a szükséges rossz! Aki teheti menjen kerékpárral vagy tömegközlekedéssel. Ma már én is fontolóra venném az azóta elterjedt hybrid-eBike-ot. Írtunk ezekről is már itt!

a legelső SMART széria az "egyben" lámpás

a legelső SMART széria az “egyben” lámpás

A 2009-es dilemmám előtt jelent meg két évvel a III. generációs Smart de nagyon drágák voltak akkoriban, lévén, hogy maximum két éves volt mind és ráadásul itthon szinte semennyit nem tudtak eladni a relatíve magas ára miatt. Hazai használt állomány minimális így az árak az égben, külföldön is csak kicsivel jobb a helyzet.

Elolvastam hát Chuck Norris módjára mindent a Smartokról ami volt magyar nyelven, később nagyon sokat angolul is. Konkrétan “kiolvastam az internetet” a témában. Mondjuk elég lehangoló volt a kép.

Azt láttam a nemzetközi tesztek alapján, hogy ugyan nincsen gyűrődési zónája a SMART-nak, mert ahhoz túl kicsi de az utas cella több rétegű konkrétan 3 réteg zártszelvény egymáson. Ütközésekkor egyben marad a cella jól, de a légzsákok ellenére lehetnek belső sérülések a lassulástól. Maga az automatikus övfeszítő is el tud törni csontokat de egyben maradunk. Persze mit segít ha a lassulás miatt a belső szerveink leszakadnak és abban meghalunk? Városban főként 50-70 km/h a megengedett ami jobb hír mint az autópályás 130 km/h bár németben is szeretik a SMART autókat és ott van néhány limit nélküli autópálya szakasz, gondolom nem a SMART a csúcs ragadozó a Porsche, BMW, Mercédesz, Audi hazájában….

2009-ben egy ilyen 2007-es típus tűnt a legjobb vételnek de nem árban...

2009-ben egy ilyen 2007-es típus tűnt a legjobb vételnek de nem árban…

Miért nem mertem SMARTOT venni:

 1. az első és második széria első kereke “virsli” ami nem győzött meg a stabilitásról főleg ha véletlen mégis autópályára keverednék
 2. olyan gyenge volt a SMART légkeringtetése, hogy fél óra esős, párás időben mire leszárad a szélvédő a kicsi motorok nem bírják felfűteni a karosszériát ha valaki nem kért bele külön légkondicionálót
 3. amik tetszettek főleg külföldön és kevés itthon mind 2,5-2,7 millió Forinttól indultak
 4. Smartok árában már “rendes”, nagy autót is adtak, bármilyen márkából használtan: BMW, Mercedesz, Opel, Skoda…

Ekkor újra elgondolkoztam, hogy oké nem tudok és nem is akarok 3 millió Forintot költeni autóra, hiszen az egy lepusztult fél lakás ára (2009)! Ráadásul ennyiért adnak nagy autót is, nem csak kulcstartót. Utána viszont rájöttem, hogy a nagy autónak nagyok a terhei is. Sok adó, akkor is teljesítmény és súly alapú volt, ráadásul a biztosítások is számba vették, hogy mibe ülünk.

Kedves barátom mondása ugrott be amit motorozásnál is emlegetett amikor a ruhára már nem maradt pénz csak a motorra egyeseknél: ha van pénzed majomra, akkor legyen banánra is! Még mennyire igaz, nem akarok a panel lakás előtt álló, hitelből vett, tuning verdát, hogy a keresetem 50%-a egy státuszra menjen el. Mondjuk ezt megúsztam, mert nem panelben lakom…huhh!

SMART második generációja a "8"-as lámpás

SMART második generációja a “8”-as lámpás ráadásul BRABUS tuningos

Így újabb szempontok kerültek elő:

 1. a reális áron fenntarthatóság
 2. kicsi teljesítmény lóerő és kW adatok papíron de legalább a városi közlekedéshez elégséges nyomaték, hogy a ritmust felvéve ne legyek a kamionok szemében egy “eltaposandó ízeltlábú”!
 3. így esélyes, hogy turbós de kicsi motorú autó lesz

A cikkhez hozzá tartozik, hogy senki nem befolyásolt, motivált semmilyen döntés meghozatalában! Aki aggódik: kérdezze kezelő orvosát, kedvenc autószerelőjét vagy feleségét…

A cikk sorozatot azért írom le, mert sok élményt, tapasztalatot szereztem a kis SMART volánjánál.

Folytatjuk!

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.