Warning: usort(): Array was modified by the user comparison function in /var/www/evoroad.hu/wp-content/plugins/custom-sidebars/inc/class-custom-sidebars.php on line 761

Birkáktól a hegyeket – Vizes kanyar a skót Felföldön – III. rész – hasznos információk

1

Némi hasznos információ egy skót felföldi motoros kalandúrára való felkészüléshez.

<<< Birkáktól a hegyeket – I. rész<<< Birkáktól a hegyeket – II. rész

 

Passing place - itt előzhetsz

Passing place – itt előzhetsz

Autós vonat

 • Az autós vonatra a jármű és az utas részére külön kell jegyet venni, ráadásul nem is ugyanazon a webfelületen. Vétel előtt célszerű leellenőrizni, hogy mindkettő számára van hely ugyanazon a szerelvényen, mivel nagyon bután festene egy Düsseldorfba feladott motor, ha a gazdája még épp Bécsben csücsül. Ha ügyes vagy, akkor a helyjegyet akár 39, a hálókocsis jegyet 99 euróért is elcsípheted, a motorszállítás díja 45 €. A foglalás során a bűvös „Autoreisezug” kifejezésre keressetek rá, ez takarja az autós vonatot. A motor számára ezen a honlapon lehet jegyet venni: http://fahrplan.oebb.at/bin/query.exe/dn?SetGlobalOptionGO_carsleepertrain=true&; a lovasa részére pedig itt: https://tickets.oebb.at/en/ticket/timetable.
Plockton egy tervezőasztalon született falucska

Plockton egy tervezőasztalon született falucska

Komp

 • Magyarországról nézve valójában csak egyetlen hajótársaság kompjai jönnek szóba, függetlenül attól, hogy az Északi-tengeren vagy a La Manche-csatornán kompozunk át. A DFDS járataira az alábbi oldalon lehet jegyet vásárolni: http://www.dfds.com.
 • Ha valaki időben foglal, akkor egy kétágyas kajütöt 90, a motor szállítását pedig 47 euróért szerezheti meg az Amsterdam-Newcastle vonalon. Ha csak az indulás előtt egy hónappal jut eszébe jegyet venni, akkor ennek legalább a dupláját fogja kifizetni.
Hegyek között, völgyek között

Hegyek között, völgyek között

 • Még a Dunkerque-Dover útvonalon is változnak a jegyárak, akár az adott nap és a napszak függvényében is: 42-52 € között mozogtak a viteldíjak. Azonban érdekes módon mindegy, hogy egy motoron egy vagy két személy utazik, az ár ugyanaz.
 • Fontos, hogy ha a neten foglalod le a kompjegyet, akkor véletlenül se az angol, hanem a nemzetközi oldalon tedd ezt meg. Mert teljesen furcsa módon, ha angol fontban fizetnél, akkor egy harmadával többet fogsz fizetni ugyanazért a jegyért, mintha euróval vennéd meg. Úgy látszik, a szigetországi vásárlóerő messze magasabb még a kontinentális nyugat-európai fizetőkészségnél is, és a szemfüles angolok ezt a viteldíjakban érvényesítik is.
Amikor a nem normálisok épp nem motoron ülnek...

Amikor a nem normálisok épp nem motoron ülnek…

Skót font

 • Bár Skócia része a brit monarchiának, és az angol font ott is hivatalos fizetőeszköz, mégis saját nemzeti bankja és saját kiadású fontja van. Elfogadják ugyan az angol fontot, de a visszajárót már skót fontban adják. Amivel egészen addig semmi gond nincs, amíg ezt a pénzt nem akarod máshol használni, mivel már Angliában sem fogadják el. És ha esetleg hazahoznád a skót valutát, akkor ugyan szép emléked lesz a felföldi útról, de forintra átváltani nem fogod tudni. Tehát még a skót határ átlépése előtt, skót területen célszerű megszabadulni az összes skót pénzünktől.
Single track road a Loch Unapool mentén

Single track road a Loch Unapool mentén

Balra tarts

 • Triviálisnak tűnik, de mégsem az: A kereszteződésben először jobbra nézz, utána balra! A körforgalomba balra hajts be! Majd, ha egyheti baloldali közlekedés után egy óvatlan pillanatodban bebukod, akkor megérted miről beszélek!
Patakpartok mentén dús növényzet - Balvarran

Patakpartok mentén dús növényzet – Balvarran

Single track road

 • Ha azt a feliratot látod magad előtt, hogy „single track road” akkor biztos lehetsz benne, hogy remek szakasz előtt állsz. Skóciában az igazán látványos utak szinte mind gyér forgalmú, egynyomtávú ösvények, ahol belátható távolságon belül egymást követő előzési, kikerülési helyek (passing place) teszik lehetővé, hogy a nálad lassabb járművet a visszapillantó tükrödben tudhasd, vagy hogy ne kelljen negyven kilométert tolatnod. Az egysávos utak mindegyikén egy kaviccsal szórt csík húzódik középen, amit sosem ér az autók kereke. Tehát bármennyire is szeretnénk, a kanyarokba befeküdni nem lehet, a száguldozás kizárva. Az aszfalt viszont mindenütt remekül tapad, rengeteget motoroztunk esőben is anélkül, hogy a motor csúszkált volna alattunk. Viszont nagyon kell figyelni az úton sűrűn elszórt marharácsokra (cattle grid), amikkel a legelő állatok szabadon bóklászását tartják kordában.
Sátorozás az Északi-tenger partján, Thursoban.

Sátorozás az Északi-tenger partján, Thursoban.

Kemping

 • Az egész brit szigeten szabad vadkempingezni. Mi végig kempingben szálltunk meg, főleg a meleg víz miatt. A legolcsóbb szálláshelyünkön 2,5 fontot fizettünk, a legdrágább helyen (Angliában) 15 fontot akartak lefejni rólunk, de innen már kifordultunk. 7-8 font/fő körül mozog az elfogadható ár, függetlenül attól, hogy mivel érkezel, vagy miben alszol. A szállás minősége nem feltétlenül emelkedik a szálláshely díjával. A ritkán látogatott helyeken már személyzet sincs, becsületkasszára megy a parkolóban kialakított kemping használata.
Életkép a cannich-i kempingből

Életkép a cannich-i kempingből

 • Aki sokat akar Angliában kempingezni, annak megéri angol kempingklub-tagságot vásárolni, ennek hiányát felárral büntetik a külföldi turisták nagy „örömére”. Skóciában viszont nem sokat ér egy ilyen klubtagság, ott még szívesen látják a vendégeket.
 • A különálló hideg- és melegvizes csapokhoz való ragaszkodást ép ésszel nem lehet felfogni. Vagy lefagyasztod a kezed, vagy leforrázod. Talán lehetne ennél értelmesebb módon is definiálni a brit öntudatot.
Skóciai túraútvonalunk

Skóciai túraútvonalunk

<<< Birkáktól a hegyeket – I. rész<<< Birkáktól a hegyeket – II. rész

 

Megosztás.

A szerzőről

Szentkereszty Péter

Kurt Tucholsky óta tudjuk, hogy „a legnagyobb látnivaló, ami létezik, az a világ. Nézd meg magadnak!” Lao Ce szerint „egy vérbeli utazónak nincsenek határozott tervei, és nem szándékozik mindenáron célba érni.” Egy általam is követett búvárirányzat pedig azt vallja: „Do It Right – or don't do it!” Azaz: csináld jól, vagy bele se fogj! Valahogy így gondolom én is. Nyitott szemmel járom a világot, amikor csak lehetősegem adódik a csavargásra. Mindegy, hogy motorral, autóval, gyalogosan túrázva vagy a víz alatt úszva, lényeg, hogy a saját utamat járom. Nem sietek, ha nem muszáj, kiélvezem a pillanat szépségét, alaposan beleélem magam az adott helyzetbe, a minőséget helyezem előtérbe a mennyiség helyett. Fényképezőgépem minden utamon elkísér. Optikámmal a különlegeset, az egyedit keresem, és remélem, hogy képeimmel másokat is világjárásra ihletek.

1 hozzászólás

 1. Mi 2011-ben jártunk arra. Emlékeim szerint akkoriban az angol területeken is elfogadták a skót fontot.
  A mosdóknál nem billegnek, hogy forrázzanak, vagy megfagyjanak: a mosdóban keverik a megfelelő hőmérsékletű vizet. Miután láttam, hogy mossa benne az orcáját, majd kilötyköli a zokniját… Hát inkább lefagyasztottam a képemet, minthogy abban a kagylóban bármit tegyek a higiéniáért…
  Egyébként érdemes résen lenni a nagyobb utakon is: vannak olyan országutak, amelyeket kinézetre autópályának hinné az ember; osztott pálya, leállósáv, középen zöldsáv, autópályákhoz hasonlóan kialakított pihenők, stb. Aztán utolér az ember egy mezőgazdasági gépet. Vagy egyszer csak szintbeli kereszteződés – hogyan másként, mint körforgalom képében. Az ilyen több sávos (nem ritkán 3 sávos) körforgalomba sokszor lámpa szabályozza a behajtást, de a kihajtás szabadon választott, és “belül” sokszor nincs lámpa, így simán előfordul, hogy a behajtó zöldet kap, de a bent még tévelygő egyszer csak megjelenik jobbról – és neki van elsőbbsége.
  Egyébként pedig gyönyörű helyek vannak arrafelé, valóban érdemes rászánni az időt, és a pénzt.

Szólj hozzá!