Gömbvillám? Elektromos kontra belsőégésű. I.rész

2

Gömbvillám?
Hogyan került a csizma az asztalra? Mit keres egy motoros oldalon egy kerékpár?

Esetleg nem is kerékpár? Akkor mi ez transzfórmersz?

Az evoBIKE kérésére szemügyre vettünk egy kerékpárnak tűnő járművet, ami mint kiderült inkább segéd-motor-kerékpár, mint “csak” kerékpár. Mivel érdekes és esedékes az elektromos téma a teljes járműiparban, így jogos a felkérés egy motoros oldalon is. Ma már ott tartunk, hogy zöld, meg bio, meg környezettudatos minden előre mutató irány. Majd azért beszéljünk a visszásságokról is….

Elektromos, agyváltós, 14 sebességes, 1000 Wh-s, 45 km/h-s robogó

Elektromos, agyváltós, 14 sebességes, 1000 Wh-s, 45 km/h-s robogó

Tegyünk egy kis műszaki kitérőt a konkrét kerékpár, motor előtt hiszen egy igen látványos evolúcióba csöppentünk bele.

Belém csapott egy gömbvillám? Mi van nem vettem be a gyógyszerem? A szemüvegem rossz csak? Annyiba kerül egy villanybringa, mint egy jó használt bokszer BMW? Ki vesz ilyet?

Hol merült fel alternatívának az elektromos hajtáslánc a belsőégésű helyett? MINDENHOL

Lehet ez ellen tiltakozni, de a lobbi most erre mutat, szinte minden területen:
 1. elektromos autók és hibridek évek óta léteznek és kaphatóak
 2. elektromos nagymotorok évek óta szériában kaphatóak
 3. elektromos kismotorok, robogók évek óta kaphatóak
 4. elektromos teherautókat a napokban szellőztették meg
 5. elektromos hajómotorok évek óta kaphatóak
 6. az elektromos repülést a drónokon túl a személyszállításban is kutatják, sőt egy magyar cég nyakig benne van a működő prototípusban a Siemens segítségével
 7. elektromos kerékpárok is több, mint 8 éve kaphatóak gyárilag is

Akkor mi még a kérdés? A MIÉRT például?

kész öröm, hogy több színben is van

kész öröm, hogy több színben is van

Miért jó, illetve miért nem jó nekünk az elektromos hajtás:
 1. Azt állítják zöldebb ez mondjuk nem helyes még így magában, hiszen árammal működik az rendben van tehát ahol használjuk nem szennyez annyit, de az elektromos áramot még mindig fosszilis, maghasadásos és egyéb környezet romboló módon állítjuk elő hozzá. Az összes belsőégésű motor helyett ha elektromos motorokat használnánk holnaptól, annak az energia szükségletét ma elő sem tudjuk állítani még. Az átállás csak fokozatos lehet, ahol a nagyok már most biztosítják is a helyüket.
 2. Az elektromos motorok csendesebbek ez vitán felül áll!
 3. Egyszerűbb a gyártásuk, nagyságrendekkel kevesebb alkatrészt tartalmaznak, így kevesebb a hiba lehetőség is!
  BMW elektromos szériája

  BMW elektromos szériája

 4. Hatásfok? A legjobb benzin és dízel motorok hatásfokának a dupláját is tudja egy elektromos motor.
 5. Energia szükséglet? Mivel a hatásfoka a duplája körülbelül, így fele annyi energiát kell előállítanunk a használatához, ami nem teljesen igaz, mert itt könnyebb megoldani a lassításkori vissza táplálást, tehát még jobb a hatásfokuk. Még kevesebb energia kell hozzájuk. Ennek ellenére ennyit sem tudunk megújuló módon ma előállítani még a Földön.
 6. Gyártásuk? Nagyságrendekkel kevesebb a mozgó, kopó alkatrész, tehát a gyártás is kevesebb energia és kevesebb környezeti terhelés. Kevesebb logisztika, kevesebb szállítás, kevesebb tömeg mozgatás a gyártás alatt.
 7. Váltás? Sok esetben a benzin és dízel motorok csak egy adott, szűk fordulatszám tartományban hatásosak, ezért szükséges bonyolult, drága váltót is beépítenünk a hajtásba, ezzel szemben az elektromos motorok sokkal nagyobb hasznos fordulatszámmal rendelkeznek!
 8. Élvezet? Na ez igen sarkalatos kérdés: jó-e a hangja az elektromosnak? Nem, nem annyira szórakoztató! Jól gyorsul-e? Sajnos igen! Megveri a legjobb belsőégésű motorokat is, már csak azért is, mert dupla hatásfokról indul, amit ha 100 évig csiszolnánk mint a belső égésűt körülbelül négyszer lesz jobb!
 9. Súly? Mivel az energia tárolása a legnehezebb kérdés, így ma ez az egyik legkomolyabb vissza tartó erő az áttörésben! Persze sokat javultak az energia tárolók, hordozók de ma még “csak” 500 kilométeres hatótávokról beszélhetünk! Röhej ugye? Az! Igen ám csak ezt a fejlődés elején lévő 100 évvel ezelőtti benzin hajtású járművekhez tessék mérni. Ugye így más? Hiszen az elektromos evolúció sunyi módon évtizedek óta létezik de sem az állami, sem a magán, sem a gyártói szerepvállalás nem volt elég erős. Az evolúció még csak most kezdődik! Lesz itt nemulass az biztos.
  BMW i3

  BMW i3

 10. Fejlődés? Még csak éppen elkezdődött és egyre több területen verik meg az elektromos járművek a belsőégésű testvéreiket. Mi lesz mondjuk 100 évnyi fejlesztés után?
 11. Szabályozás? Egyre több ország fordul ebbe az irányba 2025-2030 már látható bűvös évek, ahol Németország és több észak európai ország kizárólagosan elektromos autókat fog forgalomba helyezni. Mondanám, hogy távol van, de nincs!
 12. Töltés? A kisebb járművek, Hajómotorok, kerékpárok, robogók és egyes autók az otthoni 220 voltos hálózatról is tölthetőek, de végre Magyarország is kitűzte a zászlót több ezer elektromos töltő állomás fog létesülni.
  BMW C evolution

  BMW C evolution

 13. Akarjuk mi ezt? A mi korosztályunk aki a belsőégésűn “szocializálódott” nem biztos! És? Akik utánunk jönnek nekik meg szinte csak ez lesz! Ayrton Senna legendás, több mint 1.000 lóerős verseny autója meg áll majd egy múzeumban.
 14. Kötelező? Nem nagyon lesz más út! A gőzgép sem azért kopott ki a közéletből, mert elfogyott a gőz hanem, mert elavult! Ez vár ránk is elavulunk. Pedig egy V2, V4, sor6, bokszer blokk semmivel sem pótolható!
 15. Környezettudatosabb? Sajnos, ha mindent egybe vetünk könnyen lehet! Súly, gyártás, használat, újra hasznosítás, hatásfok, energia hatékonyság, visszatáplálás, elhasznált energia, hibák száma….
 16. Esztétika? Sokáig, szándékosan máshogyan néztek ki ezek a járművek, kicsit csúnyán. Jó volt mutatni, hogy “ÉN” környezettudatos vagyok…Például: Toyota Prius hibátlan technika de elmaradt esztétika…Ma viszont a legnagyobb gyártók is képesek beszállni a versenybe és már nem csak “rút kiskacsákkal”!

Szépen eltértünk a teszt alanytól de így legalább van képünk miért kerültünk ide, amit még 10 éve el sem tudtunk volna képzelni. A cikk második felében kitérünk végre a tesztalanyra is, de elöljáróban annyit, hogy leesett az állunk Tőle az biztos.

Folytatjuk!

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

2 hozzászólás

 1. Pingback: Gömbvillám? Elektromos kontra belsőégésű. II.rész - EVOroad

 2. Sziasztok! Akkor ez most kerékpár vagy robogó pontosan? Nagyon jól néz ki ez a szóban forgó kerékpár de ennyiért egy magyar család használt, nyugati, levetkőzött autót szokott venni! Mit tudnak ezek, hogy ennyire drágák? Egy elektromos, áruházi bringa megvan 300.000–400.000 Forintból is. Igaz szemre sem ilyen de ez 6x annyiba kerül! Gondolom nem lesz mindenkinek ilyen járgánya, ennek ellenére szívesen kipróbálnék egy ilyet. Van rá mód? Üdv! Villámhárító 🙂

Szólj hozzá!