Az ellopott motorozás

3
Az ellopott motorozás.

Az elején szögezzük le nem teszek feljelentést, de valakik megloptak minket.

A “Lopott idő” című 2011-es film jut eszembe! Kicsit nem vigyázunk és elvesznek valamit Tőlünk, amit szerettünk, amire szükségünk van.

Lopott idő

Lopott idő

Szerintem mire a cikk végére érünk érteni fogjátok mitől fosztottak meg, minket motorosokat, óriási munka árán. Az elkövetők profik efelől semmi kétségem, mint ahogyan afelől sincsen, hogy hosszú évek alatt jutottunk ide. Ehhez persze el kell dönteni miért motoroztunk?

 1. szabadság érzetért?
 2. túrázás miatt?
 3. csavargásból?
 4. benzin gőz szippantásból?
 5. sebesség szeretetből?
 6. a jó barátságok miatt?
 7. kalandvágyból?
 8. felfedezésből?
 9. nem volt pénzünk pályanapra menni?
 10. vagány motorozni?
 11. a szomszédunk miatt?
 12. minden fentebbi egy kicsit?
 13. ….?

Mindenkinek más, de biztosan volt oka, maximum nem tudjuk mi az? Nem is lényeg!

örömjáték

örömjáték

Szokták mondani: a Nőket nem lehet érteni, elég csak szeretni Őket! Na, pontosan így van ez a motorozáshoz fűződő szenvedéllyel is!

Műszaki ember vagyok, így a perfekcionista gondolkodás, funkcionalizmus, maximalizmus, precízség nem áll távol Tőlem, még ha nem is tudom melyik szó mit is jelent….
Egész eddigi motoros életemben a minél jobb motort kerestem! Tudom nincsen általánosan jó motor maximum számomra megfelelő kompromisszum! Ezt nálam a BMW GS vonal jól hozta eddig.
Minden motor jó válasz valamire a kérdés csupán az, hogy a Te kérdésedre-e?
Most mégis azt mondom az nem elég. A legszebb nőt, a legtökéletesebb testalkatot is megunják az emberek, mert túl ismert vagy csak, mert megunták.

kinek mi

kinek mi

Ismerek olyan embert akinek ez a technikai fejlődés annyira nem tetszik, hogy végül abbahagyta a motorozást. Mi miatt? A világ egyik legjobb sportmotorja miatt: BMW S 1000 RR. Megmondjam miért? Az a motor annyira sokat korrigál, segít, hogy nem kell jó motorosnak lenni egy látványos körhöz, persze ha minden életvédelmi technikát kikapcsolunk ott a szörny de egyre kevesebben merik a dugót kihúzni a palackból.

Tartós tesztet vezetek a BMW új R1200 GS Adventure motorjáról, elmentem vele ahová csak lehet és vissza, tetten értem a tolvajokat! Nehéz volt de sikerült.

nagynyomású vagy csordogáló a jobb

nagynyomású vagy csordogáló a jobb

Megmondjam mit loptak el?

A sebességérzetet! Az élményt! A “gépészkedést”! Az üzemanyag szagot! Olajszagot! A remegést! A motorozás 50%-át!

Tarthatatlan! Az emlősök evolúciója nem olyan gyors, mint a mérnökök munkája, így számos olyan technikát kellett bevezetni, amivel a játék még életben tartja a játékost és elhiteti vele, hogy Ő profi!

Nem, nem vagyunk azok! Tisztelet a 1-3% alatti kivételtől. Igen értem, aki siet az nem akar útszélén javítgatni ezért a BMW GS is, mint más motorok tökéletes válasz egy biztos, garantálható életben.

leporolt klasszikus

leporolt klasszikus

A mai kor embere ezt szereti, kiszámítható mint rendes országban a THM és az adó.

Volt szerencsém egész sok motort kipróbálni, tesztelni az évek alatt, és mit látok a sok “kretén”, okos újságíróra és a piacra hallgatva a gyárak tényleg egyre jobb, már-már tökéletes motorokat alkotnak. A sok tesztelő csak azt felejti el, hogy miért is kezdtünk el motorozni.

a testről jól elvezeti a menetszelet az új adventure

Jó rugóút, jó futómű, jó szélvédelem, kevés remegés…mi lesz ebből?

A kis remegés, az átölelő simogatás, olajszag, benzingőz, a kalandok, a bénán felrakott málhazsák, a levált csizma talp…..mindenkinek van kalandja, amit ha a 4. sör után “sztori” kell elővesz és 10 év múltán is örömmel mesél, él át. Na kérem ez a tét! Ezeket lopják, lopták el Tőlünk. Ma már a leggyengébb motorgyártó motorja is “túl” jó. Ritkán romlik el. A BMW egyenesen unalmas! Teszi a dolgát, megy, közel tökéletes és kész punktum! Nem is beszélve a japán motorokról. Igen ez jó, nagyon jó, de hol a többi rész? A legtöbb mai motor gyorsabban tud menni, mint a világ legtöbb úthálózata vagy KRESZ szabály azt engedné.

Azt vettem észre a BMW R1200GS Adventure kapcsán, hogy túl jó! A futóműve már gombnyomást sem kér hiszen automatikusan szabályoz, átállítja magát az útviszonyokhoz megfelelően. Ugyan most még bele szólhatunk, mert szeretünk gombokat nyomkodni de ez is csak ideig-óráig lesz már így. Lassan nem fog remegni sem már, akkor meg ha büdös inkább legyen elektromos. Imádom a környezet védő, kímélő és “szuper zöld” megoldásokat, még akkor is ha ma az előállításuk, újra hasznosításuk nem szuper zöld. Könyörgöm nem ezért kezdtünk el motorozni!

BMW K 1600 GT

BMW K 1600 GT

Tudom a gőzmozdony sem azért kopott ki, mert elfogyott a gőz!….

Hol van a jó motoros illat? Párom többször felhozta, hogy a régi motoros kabátodnak igazi motoros illata van, volt. Persze, mert azt még egy 25 éves Yamaha XJ550 nyergében használtam…

Értem a Google virtuális törekvéseit is de lassan a Porsche nyomán nekünk is motoros hangot kell majd a fülünkbe játszani és a szagló receptorokat meg kell tölteni égett benzin és kicsit a kipufogóra ráfolyt olaj szagával.

Persze ezért is van reneszánsza a retrónak…Az elavult régi technikák vagy azok sugallata elég, hogy a tökéletestől megcsömörlött motorost elcsábítsa egy szivárvánnyal. Így virágzik az Ural, Moto-Guzzi, Harley Davidson, persze itt is az elavultnak tűnő külcsíny mögött komoly technika is lapulhat.

Mi a hiány? Egy mai BMW GS vagy sor6-os GT-vel elmész motorozni és 1.300 kilométer alatt sem fáradsz el! Juhé ez volt a cél! Sikerült, köszönjük! Igen ám csak egy Harley-val elmész 200 kilométert és már egészen fel is vagy töltve “motorozásból”!

nem minden a kanyar sebesség

nem minden a kanyar sebesség

Tegyük félre az elvakult okkultizmust és nézzük őszintén hol is tartunk most?
Zavar a remegés? Vegyél egy soros, hat hengeres K1600GT-t! Utálod a szélzajt vegyél egy jó túra motort, GoldWing, RT, GT, GTL, FJR….
Nem elég gyors a motorod (bár nem tudom hova nem az)?  Vegyél egy széria motort, ami 160-200 lóerős!
Zavar a motor hangja: GoldWing
Nem elég kényelmes? GoldWing, RT, GTL, Pan, LT….
Zavar a motorozás? Menj autóval!!!

Az evolúció vége, hogy olyan tökéletes, hogy már elektromos is! Ja, köszi nem!

Vannak helyzetek, amikor csak a távolság legyőzése a cél, de régebben azért motoroztunk, mert az ÚT volt a cél! Szerintem is jogos a BMW és más gyártók fejlesztése, elektromos robogó, na azt nem motorozási élményért veszik az emberek, hanem környezettudatosság, energetika, újdonság, vágy alapján.

Mit nem tudnak a mai motorok? A régi “iskolát”! Szagtalan a motoros ruhám a BMW GS után például.

lényeg, hogy nyeregben érezd magad..

lényeg, hogy nyeregben érezd magad..

A legtöbb vevő azt hiszi, hogy a tökéletes motort keresi! Nincsen olyan és ha meg is van nem biztos, hogy elég. Persze akinek több, akár 3-6 motorja is van az megteheti, hogy mint a nők napfényhez, kedvhez, színekhez öltözik…

Hol marad az elengedhetetlen romantika? Esetleg a korral szentimentálissá válunk? Nem tudom de a szerethető motor nem egy tökéletes céleszköz lehet csak!

A túl jó motorokkal megint szegényebbek lettünk még úgy is, hogy elismerésre méltó ez a sok technikai fejlesztés, főleg látva, tesztelve a működésüket a hétköznapi életben.

Érthető, hogy egy “átlagos” amerikai garázsban miért áll minimum két motor: BMW és HD is.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

3 hozzászólás

 1. Szentkereszty Péter
  Szentkereszty Péter on

  Ha a pénz nem számítana, az én garázsomban is állna egy kétkerék-meghajtásos Ural oldalkocsival, egy BMW GS, valami szöcske enduro és egy chopper is. Azonban mivel számít a pénz, így a felhasználás szempontjából lényeges középutat választva most csak egy motor, egy Suzuki V-Strom áll benne.

  És nem véletlenül ezt a motort választottam. Nekem egyáltalán nem jönnek be a mostanában napvilágot látó agyonelektronikázott, „mindent megoldok helyetted” gépek. Ahogy írtad, ahelyett, hogy megtanulna az illető motorozni, az üzemmódváltót kapcsolgatja, mert nem veszi észre, hogy esik, hogy földútra tévedt, hogy másképp tapad a gumi. Saját magától meg nem tudja finomabban kezelni a gázmarkolatot, hogy ne csússzon el.

  Vagy nézhetjük pl. a DCT-t is. Elsőre érdekes, hogy helyetted vált a motor, de kb. 15 perc menetidő után elegem is lett belőle. Nekem saját stílusom van, és ezt egy automatika sohasem fogja tudni pontosan leutánozni. Sohasem fog tudni pontosan úgy és akkor váltani, amikor én váltanék. A rövid próbát követően már kézzel váltottam, még szerencse, hogy a gombokkal a váltás lehetősége megmaradt. Ha nem akarnék váltani, ha unnám a motoron a gépészkedést, akkor beülnék egy automata váltós autóba, vagy egy vonatra szállnék fel, ahol még annyit sem kell csinálnom. De motorozás élményéhez nagyon is hozzátartozik a motor helyes irányítása.

  Nem vagyok a technikai fejlődés ellen, de amikor a gép okosabb akar lenni a használójánál, az sokszor zavar. Megállítani úgysem tudjuk ezt az irányt, mivel ahogy kényelmesednek el az emberek, úgy lesz egyre nagyobb igény a helyettük motorozó motorokra. Viszont meg fog maradni az a másik oldal is, akik maguk szeretnék irányítani a motort. Biztos, hogy az ő igényeikhez is fognak gyártani még masinákat.

  Az elektromos vonal szerintem teljesen hibás. Az egyetlen érv, amiért ezt nyomják az nem a környezetvédelem, amit oly sokszor hangoztatnak, hanem a függőség megtartása és a folyamatos profittermelés megőrzése. Ha elfogy a kőolaj, akkor egy olyan másik energiahordozóra kényszerítenek átállni minket, amit profitra gyúró gigavállalatok tartanak ellenőrzésük alatt.

  A zöld szlogen is hamis. Az elektromos hajtástól nem lesz kevésbé energiazabáló egy gép, csak a káros anyagkibocsájtást helyezzük át valahova máshova, amit nem látunk, az nincs elv alapján. Az elektromos áram többnyire továbbra is valamilyen fosszilis anyag elégetésével vagy maghasadással jön létre. Több tanulmány mutatta már ki, hogy sem szélerőművekből, sem naperőművekből nem lehet annyit elhelyezni a Föld felszínén, amennyi az energiaigényünk fedezéséhez szükséges lenne. Amellett nem is akarunk, mert ocsmányok, tönkreteszik a természetet, elcsúfítják a tájat, zavarják az állatokat stb.. Vízerőműve pedig csak néhány szerencsés országnak van.

  A működő alternatívákat pedig lehurrogják, felvásárolják, eltüntetik, ellehetetlenítik. Nem véletlenül…

  Szóval azt gondolom, hogy végeredményben rajtunk múlik. Olyan motort fognak gyártani, amilyet megvesznek az emberek. Ha az emberek felébrednek, akkor megváltozhat a világ haladásának az iránya. Ha nem ébrednek fel, akkor egy szemétkupac tetején fogjuk végezni.

 2. Tetszik a cikk, el is küldtem a V-Strom Club Hungary fórumára, pont így gondolom én is, használjuk ki ezt a 10 évet még amíg vannak nagy számban mérgező benzint forgalmazó benzinkutak, váltós kézi kuplungos mocik, nemsoká már olyan se lesz hogy saját magad döntheted kanyarban a vasat amaddig jólesik, mert az elektronika jobban tudja. Meg vannak számlálva a napjai a mostani motorozásnak nevezett kultúrkörnek. Utolsó mohikánok leszünk, jegyezd fel magadnak és beszéljünk erről kb. 24 év múlva, úgy 2040 körül, pl. egy afrikai motorozáson a digitális tábortűznél hetven egynéhány évesen, mert ne az SZTK-ba járjunk majd akkor, hanem inkább túrázni.

  • Nyári Krisztián

   Kedves Alfi köszönjük a visszajelzésedet! Sokat segít az ajánlás és a reklám is. Igyekszünk mindenféle témát érinteni, boncolgatni, kendőzetlenül. Sajnos az éremnek mindig minimum két oldala van. Szeretjük a fejlődést de ha gyorsabb mint ahogyan a szemlélet változik akkor megvonásnak, lemondásnak is tűnhet. Most nem régen mutatta be a BMW a jövő tanulmányát…az más kérdés, hogy téves, mert 100 évig már nem közlekedünk szilárd úton, hiszen a légtér nagyobb és már most is fejlődik az elektromos repülők témaköre de ennek ellenére a BMW is érzi, hogy “önvezető” jármű lesz a motor is. Építész végzettségem okán fontosnak tartom a fenntartható fejlődés legalább elvi kérdését és fogalmát de a változással valami mindig elvész amit pedig a szívünkbe zártunk jó páran. A-ból B-be eljutni jó lesz a teleportáló kabin vagy egy önvezető drón is, viszont garantáltan nem fog annyi örömet okozni mint egy remegő Harley Davidson vagy bármilyen más valódi vas. Üdv!

Szólj hozzá!