Testvérháború, BMW R1150GS vs. BMW R1200GSA LC

0

BMW R1150GS vs. BMW R1200GSA LC

Kézen fekvő a kérdés, így, hogy mindkét motort sokat vezettem, miért nem hasonlítjuk össze!? Ráadásul többen kérdeztétek is mit gondolunk a két motorról párhuzamosan.

Nevesítsünk: Hornet (lódarázs) amit az előző tulajától kapott és Optimus az új gép amit tőlem kapott.

A testvérharcokban soha nincsen köszönet hiszen ki szeretne a vérrokona ellen küzdeni?

Lásd: Klicsko fivérek akik egész profi pályafutásuk alatt ezt az egyet kérték tiszteletben tartani. Nem küzdünk egymás ellen soha!

Nincs mit tenni mivel mindkét GS igen népszerű így igenis kell beszélni róluk egymáshoz képest is. Gyorsan is le lehetne zárni a cikket: ami új az mindig jobb és kész punktum! Na ennyire gyorsan soha nem végeztem még összehasonlítással.

tényleg nagyon komp-lett az R 1150 GS

tényleg nagyon komp-lett az R 1150 GS

Ennél azért kicsit cizelláltabb a kérdés hiszen mind a két motor elég jól sikerült és egy “alomból” valók már ránézésre. Ráadásul egy most már több mint 30 éve folyó fejlődés komoly lépcsőfokairól beszélünk.

Kezdjük a sort kor szerint.

BMW R 1150 GS (2002)

Nagyon sokat adtak el ebből a motorból, és tudomásunk van 500.000 kilométert futott példányokról is, ahol az élvezeti érték még megvan. Mondjuk én “csak” 174.000 kilométerig tudtam elvinni a motort, hiszen ott az első és rajtam kívül egyetlen tulajdonosa a motornak vissza vásárolta tőlem. Azért ez is sokat elárul egy motor színvonaláról.

tudta a Trans Fogarast és a Trans Alpinát aszfalt nélkül is

tudta a Trans Fogarast és a Trans Alpinát aszfalt nélkül is a kacsintós szemű

A blokkot egyikőnk sem bontotta meg igaz nem is volt rá szükség. Korábban egy teljes blogot vezettem a motorról melyet ide kattintva tudtok elolvasni! Vigyázat 6-7 évet ölel át, kávé, tea, Cola ajánlott és a tűzre is kell tenni mielőtt nekiálltok.  Az ott leírt több évnyi tapasztalatra most nem térnék ki inkább az új részben folyadék hűtésű motorhoz képesti különbségekre csak.
Mindig úgy mondom, hogy ez még a “régi” iskola szerint lett megtervezve és megépítve is.
Miért fontos ez? Például, mert sok benne az anyag ami sugároz némi tartósságot amit a számok is alátámasztanak. A 85 lóerő nem olyan vehemens mint az új 125 lóereje amit ráadásul az 125 Nm nyomatékkal párosít.

akár gyári akár utángyártott dobozokkal

akár gyári akár utángyártott dobozokkal

Viszont a motor járása, a száraz kuplung miatt sokkal csendesebb mint az új a blokk elején helyett kapott nedves kuplunggal. Ott a futómű, amin annyit javítottak, hogy az 1150 GS esetlennek tűnik az új 1200-as mellett. Viszont azt a nagy nyugodt “csatahajó” érzést jobban adta az 1150-es.

SW Motech Trax dobozokkal látványos

SW Motech Trax dobozokkal látványos

Igaz egy terepre is való endurótól nem erre vágyunk de a legtöbben úgy sem vitték terepre, így volt egy jó, nyugodt túra motor.
Sebesség: azt is tisztázni kell, hogy az új annyira vehemens a bokszerek között, hogy aki régebbiről ül át biztosan 10-20 km/h-val gyorsabban közlekedik az újjal. A réginek is 200 km/h feletti végsebessége volt, igaz ide már elég hosszú nekifutással jut csak el.
Pancsolt benzin: ami a komolyabb túrázóknak jó hír az ülés alatt kicserélve egy csatlakozót (opcionális) már is elmegy rosszabb üzemanyaggal a motor, kisebb oktánszámmal például. Aki tudja, hogy mostoha körülmények közé készül, jobb ha itthon kiszereli a motor alatti katalizátort ami pótolható egy sima Y csővel és igény szerint egy sportos végdobbal.

megállja a helyét mindenhol

megállja a helyét mindenhol

Ilyenkor nagyon szép a bokszer hangja, jobban veszi a lapot de ha nem állítunk utána semmit akkor csak azt érjük el, hogy a huzatosabb motor miatt alacsonyabb lesz a keverék üzemanyag tartalma ami legtöbbször meg is látszik  a gyertyán.
Túlélés: ez a gép még eljárt egy gyertyával és egy oldali hengerrel is, ha nagy a baj. Nem útszélén javítós ez sem de ha nem törött ócskaságot vettünk nem nagyon kellett szerelgetni sem az útszélén. Amit nagyon fontos tudni, hogy az ABS diagnosztika lefut mielőtt beindítanánk a motort, tehát ha hibát jelez nem kell egyből sírva menekülni, hogy az ABS 250.000-400.000 Ft hiszen van az úgy, hogy az akkumulátor a hibás. Mivel még nem jár a motor, így nincsen töltés, ezért ha gyengült az akkumulátorunk nem áll fel az ABS.

Ukrajna útjaival is elbírt

Ukrajna útjaival is elbírt

Nem lehet panasz az egész motorra: jók a fékek, kikapcsolható az ABS, nincsen kipörgésgátló, kézzel állítható a futómű, viszont már befecskendezéses a blokk, van egy erős, hátsó féloldali felfüggesztésünk, kardán hajtással, teljes a repertoár amúgy is futómű terén hiszen para-telelever alapokon fut a GS. Fűzött, küllős kerekek, katalizátor, levegő és olaj hűtésű bokszer erőforrás. Mivel sikeres modell számos gyári extra kapható hozzá és a kiegészítő gyártók is szépen kínálnak megoldást. Minden világítása hagyományosan izzós, ha csak nem kezdjük el mi magunk tuningolni a gépet, nem nagyon égeti ki az izzókat, jobb ha nincsen “berhelve” a hálózat. Állítható a vezető ülés magassága de az utas ülés nem állítható.

BMW R 1200 GSA (2016)

Mondhatnánk, hogy 14 éves szakadékot nem is érdemes áthidalni, mert az már nem egy cikk hanem egy viadukt. A 2016-os GS-ről is elég sokat írtunk már itt az oldalon melyet ide kattintva olvashattok! Ennek ellenére azt mondom, hogy mivel sokan járják végig a GS létrát így van értelme beszélni a különbségekről. Több ismerősöm is R100GS óta űzi ezt a sportot és most a legújabb 2016-os GS-en ül. Pedig nem volt BMW fanatikus csak éppen nem kapott jobbat.

Kárpátalján a MOTOzin-nel

Kárpátalján a MOTOzin-nel

Nem mondom, hogy minden lépcsőfok kihagyhatatlan de amikor már lóugrással tudunk csak az élre ugrani akkor érdemes átgondolni a dolgot. 14 év az sok akárhogyan nézzük ennyi idő alatt felnő egy gyermek és hát a GS vérvonal is 35 évnél jár így ahhoz képest is mérvadó időszak.
Számháború: Miben más, mitől jobb az új ha jobb egyáltalán? A számháborút persze megnyeri 125 lóerő, 125Nm, 220 km/h feletti végsebesség, 6.5 millió Forint….Nézzük a motorozást. Elektronikus a gázkar, van kipörgés gátló, van kanyar ABS, van teljesen LED-es világítás, van szabályozható, automatikus futómű, kuplung nélküli váltás, menetprogramok…tempomat, ja és egy 30 literes tank ha már Adventure.

légies mint egy orrszarvú de fordulékony mint egy puma

légies mint egy orrszarvú de fordulékony mint egy puma

Mondhatni mindent tud amit elvárunk ma egy szegmens ikon motortól. Igen ám csak a fekete leves: nem jár el egy hengerrel, nem tudod javítani az út szélén, nem örül a 82 oktános benzinnek! Viszont jobb lett a futóműve, ügyesebb, kezesebb terepen még ha akkora is mint egy bölény aki lenyelt egy elefántot és együtt bandáznak a bálna gyomrában…Megy-e? Hát nincsen panasz, szedi a lábát! A vehemenciája néha többre is sarkallja a sokat látott motorost mint amit szeretne a jogosítványa védelme érdekében elkövetni.

jó de nem elpusztíthatatlan védelem a blokk és a tank környezetében

jó de nem elpusztíthatatlan védelem a blokk és a tank környezetében

Szélvédelem? Hiába állítható a plexi akkor is a fejre megy a szél autópályán már 180 cm-es magasságtól is, nincsen jó beállítás mindenképpen hangos, német (limit nélküli) autópályán főleg ha nagyobb a tempó. Az olajban futó, nedves kuplung úgy csörög a blokk elején, hogy a nyeregben ülve is hallatszik ez például nem volt az 1150 GS-en. Ez működésileg nem baj csak kicsit Ducati-s. Rengeteg a műanyag elem a motoron és nem az az erős, vastag fajta mint az 1150-en volt. Rugalmasak, mozognak nincsen tőle minőség érzete az embernek.

madár szerű fej rész

madár szerű fej rész

Világítás: az extraként ikszelhető teljesen LED-es világítás viszont tényleg jó, az is igaz, hogy ennyiért legyen is az. Ami praktikus, hogy állítható a vezető ülés magassága, lejtése és az utas ülés előre-hátra pozíciója is. Zseniális a kuplung nélküli váltást segítő rendszer egészen addig amíg nem lesz baja, utána lassabb és nehézkesebb és ha teljesen elmegy akkor jobb kézzel kuplungozva váltani, mert ugye akkor még mindig ott ez a vésztartalék.

egy jó aszfalt gumival lásd Roadtec01 olyat fordul, hogy az is leér amit nem akartunk

egy jó aszfalt gumival lásd Roadtec01 olyat fordul, hogy az is leér amit nem akartunk

Hűtés: ott a részben vízhűtés ami egy “precíziós” hűtést jelent, csak a termikusan extrán terhelt részekről veszik le a túlzott hőt, de a rendszer innentől sérülékeny, ha elfolyik a hűtőfolyadék, kilyukad a hűtő, megáll a keringtető akkor ott vége is a túrának, mert rövidesen hőgutát kap a blokk, ez megint az útcéli javíthatóság ellen megy.
Tévelygés, tiszta víz a pohárba: sok helyen olvasható, hogy fontos a hengerfej tehát a két kiálló kübli védelme, mert vízhűtésű a motor! Ekkor egy sületlenséget ne fogadjunk el. A szelepfedélnél nincsen vízhűtés, mert nem keletkezik extra hő ha eldőlve ha azt a fedelet beszakítjuk pontosan ugyan úgy olaj folyik ki mint a régi bokszerek esetében, itt nincsen víz ha ügyesek vagyunk és megálltunk időben, homok nem került a gépezetbe mindkét motor esetén javítható fémragasztóval a szelepfedél!

Konklúzió ami nem illúzió:

Jobb-e egyik a másiknál? Mind a két motor jó nagyon, mást tudnak és máshogyan. Jó a technika de nem pótol mindent.
Feeling: Azt a nyugodt csatahajó érzést amit nem lehet kihozni a sodrából, sokkal jobban adja a régebbi 1150 GS. A fiatal testvér viszont annyira tekintélyt parancsoló, hogy én még soha nem használtam fénykürtöt az autópályán mikor utol értem valakit, kedvesen elengedik.

a 11.000 km-es kazahsztáni túra hiba nélkül, bár a Tourance gumi a Kaszpi tenger partjára nem akart kivinni

a 11.000 km-es kazahsztáni túra hiba nélkül, bár a Tourance gumi a Kaszpi tenger partjára nem akart kivinni

Ingyen numera: Szerencsére a nők nincsenek feltétlen tisztában az árakkal így mindkét gép “randi guru” az az ADVENTURE, CAMEL csávós.
Vas: A sok műanyag elem miatt az új modellen nincsen az a “rendes” vas érzésünk mint egy Harley Davidson esetén, hogy az 360 kilogramm de legalább nem “fröccsöntött” az egész. Miért lényeg ez? A német autógyárak bevezették a belső tér kapcsán a minőség érzet fogalmát, ami nem azt jelenti, hogy minden drága, valódi bőr, vagy cseresznye fa de az érzésünk benne ülve minőségi.
Kidolgozás: Az új GS kidolgozása vitán felül áll, de a sok műanyag ront az érzeten. Tudjuk, igen, a súly meg még többet rontana egy GS-en.

Hellas Rally 2016 hiába nincsen csomag, hiába a jó Scorpion Rally gumi a tengerparton csak elásta magát

Hellas Rally 2016 hiába nincsen csomag, hiába a jó Scorpion Rally gumi a tengerparton csak elásta magát

Homokon, terepen: egyik gép sem szereti igazán a mély homokot, lehet ezt vitatni és igen van olyan gumi amivel csomag nélkül talán elboldogul de a futómű és a véghajtás nem kedvez igazán ezen a területen. Választási kampány: közelítsük meg onnan, hogy az 1200-as után is megvenném-e újra az 1150-est? Igen, meg! Technikailag agyon veri a bátyját az új de a “valódi” motor-motor érzést nem adja jobban.
Zsírpapír: sajnos ez autóknál is előjött, hogy a környezet tudatosság, gazdaságosság, újrahasznosítás, profitorientáltság jegyében “papír” dolgokat alkotnak.

a jó pakolhatóság nem változott

a jó pakolhatóság nem változott

Kerékméret: ezeknek már 19″-os az első kerekük ami a csavargók, terepezők szemében nem nagy öröm. Az újnak még gyengébb a felnije mint a réginek így egy rendes terepezés nem a gumim fog csak múlni. Ráadásul elől is nőtt a felni szélessége így az első kerék felúszik terepen nem jól bevágva tart mint a tanga bugyi!
Futómű: ügyesebb a futómű vitán felüli de kicsit SUV-os az érzés, nem lehet már ütni vágni a gépet, mert drága nagyon rá bármilyen kis elem és sajnos a jól körben védő bukócső is inkább csak “gallytörő-rács”!
Alternatíva: van-e jobb mindenes? Nincsen! Azt mindkét fivér tudja, hogy sokoldalúságával kápráztasson, ügyes legyen mindenhol de nem a legjobb, így ha egy motorunk lehet az új is jó választás.

a motor ergonómiája, üléskomfortja mindkét modell esetén szuper

a motor ergonómiája, üléskomfortja mindkét modell esetén szuper

Esztétika: mikor megjelent a “csörős” -rút kiskacsa első GS, szinte mindenkit megosztott, volt aki érezte miről szól és volt akit elutált 10 évre. Most az új Adventure Optimus Prime-ot idéző formavilága egységes és szép de van akit eltaszít most is, bár megszokták a csőrt olyannyira, hogy iparági követelmény lett a konkurencia motorjain is.
Dinamizmus: itt óriási a fejlődés, hiszen aki eddig nem vett bokszert, mert az 1150 kevés volt, papás-mamás, lomha azoknak az új blokk pörgőssége, ereje, nyomatéka imponál.
Költségek árak: az 1150 GS újonnan 3.500.000 Ft volt most az adventure 6.500.000 extrákkal! Ma egy jó használt 1150 GS 1.500.000 Ft és részben folyadékhűtésű 2016-os még nem nagyon van használtban de minimum 5.500.000 Ft. Miért lényeg ez? Talán, mert az 1150 GS is elvitt az Aral tóhoz Kazahsztánba és a 11.000 km alatt semmi baja nem volt és az új is jól működik négyszer annyiért.

a testről jól elvezeti a menetszelet az új adventure

a testről jól elvezeti a menetszelet az új adventure

Státusz: a régivel “csak igazi” motoros lehetsz, “sznob” nem. Akinek a baráti köre kiröhögi a régit annak muszáj lesz az újat venni akkor is ha Montenegróig is tréleren jut le a motorral.
Tartósság: a régi esetén tudjuk a 500.000 km lehetséges az újról még nincsen információ érzésre elfut vidáman 150.000-250.000 km-et is, de legyünk őszinték kinek van ennyi a motorjában? Mire 80.000 km van benne a legtöbb tulajdonos már a 3. a motor életében.

a pakolhatóság és az utas kényelem mindkét modell esetén megfelelő

a pakolhatóság és az utas kényelem mindkét modell esetén megfelelő

Folytatjuk…

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!