Újra szól a hat lövetű, BMW K 1600 GT 2017

4
BMW K 1600 GT 2017

Itt van az ősz, itt van újra, elindultak a seregszemlék is szép sorban. Lekerült a lepel a BMW soros hat hengeres orgonájáról is. Évek óta uralta a nagy túra-sport motorok szegmensét, hiszen aki nem tudta megvenni is elismerte, hogy egy nagyon jó motor. Itt az oldalon is beszéltünk már róla Pál tapasztalataival. Most ahogyan vártuk leporolták a hatost, hogy legyen egy GT ami frissült és majd legyen egy bagger amiről még nem nyilatkoztak. Azért ráncfelvarráshoz kicsit sokat dolgoztak rajta, de legalább nem eredménytelenül. Mit is érdemes tudni erről a motorról, azon kívül, hogy eddig is egy jó túra társ volt, ráadásul több szempontból is elsőséget harcolt ki a széria gyártású 1.000 köb-centiméter feletti kategóriában. 175 Nm! Mondjuk ezzel autók járnak 1-2 tonna súllyal is, de ne kezdjük még a számháborút. A GT nem alapjaiban újult meg nagyon sok részletén változtattak. Bekerültek új funkciók és a megjelenést is frissítették.


Lássuk a részleteket a hivatalos közlemény szerint értelmezve:

Az új BMW K 1600 Gt soros, 6 hengeres motorja a dinamikus túrázás legmagasabb foka.

BMW K 1600 GT sport

BMW K 1600 GT sport

A soros 6 hengeres motorok már több mint 80 éve szerves részét képezik a BMW személygépkocsik történelmének és a márka identitásának. A 2010-es nagy dobása volt a BMW Motorrad-nak, hogy ezt a hagyományt átültették a motorkerékpárokba olyan ügyesen, hogy a piac is elismerte a legkönnyebb, legkeskenyebb, legkompaktabb soros 6 hengeres motort az 1.000 köbcentiméter feletti kategóriában.

impozáns az újra tervezett megjelenés is

impozáns az újra tervezett megjelenés is

A zseniális futóműnek köszönhetően, a blokk csúcsteljesítményével, ami 160 lóerő és 175 Nm egyesített a kényelem a szinte tökéletes szél és időjárás elleni védelemmel ami páratlan volt a sport-túra szegmensben.

Az új K 1600 GT-vel, a BMW Motorrad új szintet állít fel a 6 hengeres nagy teljesítményű motorok között, ami most még kifinomultabb, továbbra is kényelmes. A teljesítmény nem változott a számokat nézve (nem is szorult rá) de most már teljesíti a blokk az EU4-es elvárásokat.


Széria tartozék lett a Dynamic ESA ami ugye az automatikus futómű csillapítást jelenti.

Míg az előd új mércét állított fel a túra szegmensben a stabilitás, dinamika kezelésében addig az új K 1600 GT egy lépéssel még tovább is megy. Az elektronikusan vezérelt felfüggesztés, Dynamic ESA több beállítást is enged: “Road” és “Dynamic” néven ami az aktív vezetési élményt és a kényelmet segíti mely ezáltal jelentősen javult a korábbi modellhez képest. Igény szerint az a kormányról állítható és a futómű terheltsége is.

bővített funkciójú bal markolat

bővített funkciójú bal markolat

Hátrameneti segéd.

Sokan várták, hiszen egy ekkora tömegű motort nem könnyű egy kicsit emelkedős parkolóban tologatni, főleg ha szórt köves, murvás felületű és utasunk is van. A borzasztó eldőlések helyett itt a tolató asszisztens ez nem újdonság hiszen házon belül a K 1200 LT-nek is volt de a K 1600-as szérián újdonság. A bal kormányvégen aktiválható és az indítómotor segíti. Végre! Halleluja! Halleluja!

bővült a jobb kormány vég funkciója is ráadásul ide került az automatikus segély hívó kapcsolója

bővült a jobb kormány vég funkciója is ráadásul ide került az automatikus segély hívó kapcsolója

Shift Assistant Pro: váltás segéd, hogy a kuplungkar nélkül is tudjuk fel-le váltani

Ez a zseniális segéd időszerű is volt már hiszen a BMW más modelljén a soros 4 hengeres és számos bokszer modellnél is rendelhető extra volt, így jogos, hogy a nagy túrázón is helye van sőt hol ha nem ott. Ez nem széria tartozék de gyári opció most már. Sem felfelé, sem lefelé váltáskor nem kell a kuplungot használnunk csak is kizárólag elinduláskor az egyes sebességnél. Mondjuk ez nem kényelmi dolog hanem dinamikusabbá is teszi a vezetést és a teljesítmény leadását.

új váltás segéd

új váltás segéd és hátramenet funkció

Új megjelenésű műszer egység:

A sebesség mérő és a motor fordulatszám kijelzése új ráadásul kapott egy szép K 1600 Gt feliratot is.


Intelligens Segélyhívó a gyors baleseti vagy vészhelyzet esetére:

Mondjuk ez tényleg szenzációs, hogy mindent megtesznek a biztonságunk érdekében. A lehető leggyorsabb baleseti vagy vészhelyzeti megoldás érdekében az új BMW K 1600 GT gyári opciója az “Intelligens Emergency Call”. Amennyiben vészhelyzet vagy baleset történik az intelligens segélyhívó aktiválódik automatikusan vagy manuálisan továbbítva a pontos pozíciónk adatait és koordinátákat a helyszínről segítve ezzel a mentést a BMW Call Center számára.

automatikus vagy manuális segélyhívó felnyitott biztonsági fedéllel

automatikus vagy manuális segélyhívó felnyitott biztonsági fedéllel

Még több dinamikus design, optimálisabb szél és időjárás elleni védelem és új színek:

A korábbi BMW K 1600 GT is jól szerepelt a szél és időjárás elleni védelem terén de ezt is tovább fejlesztették, optimalizálták az új K 1600 GT oldalán az új díszítőelemmel és a kibővített, nyitható légterelőkkel. Az új K 1600 GT még dinamikusabb és kapott három új színvilágot, melyek harmonizálnak a különböző jellemzőkkel a túra motoron.

A Mars vörös metál és a Blackstorm fémes ellenben az Aszfalt szürke metál és a fényes fekete kerekekkel a motor Platinum matt, a sport változat pedig kifinomult és dinamikus megjelenésű. Itt a Lupine metál és a Blackstorm metál dominál a kardán fekete, viszont a féknyergek arany színűek a sportos, 6 hengeres túramotoron.

ragadozó az úton

ragadozó az úton

Áttekintés az új BMW K 1600 Gt esetén:

 1. 6 hengeres, soros motor, katalizátorral és EU4-es motoral
 2. változatlan teljesítmény 118 kW (160 LE) 7.750 rpm, nyomatéka 175 Nm, 6.500 -as fordulaton
 3. széria felszereltség a Dynamic ESA, ami egy automatikus, elektronikus csillapító felfüggesztés
 4. opcionális a tolató segéd ami egy hátrament az indító motor segítségével
 5. opcionális a váltó asszisztens, Shift Assistant Pro a fel és le váltás érdekében kuplung nélkül
 6. új a fedélzeti műszer egység az sebesség és fordulatszám GT felirattal
 7. opcionális a gyári segélyhívó automatikus berendezés ha baj van
 8. új és jobb szél és időjárás elleni védelem nagyobbított, nyitható légterelőkkel és újonnan kialakított oldalsó díszítő elemmel
 9. még dinamikusabb forma
 10. három új, vonzó szín: Mars vörös metál, metál és Blacstorm Lupine kék metál, Blackstorm metál
Híreinket folytatjuk az újdonságok kapcsán!

Korábbi újdonságok–››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

4 hozzászólás

 1. Köszi, a beszámolót, ebben a jó motorozós időben ez kell 🙂
  Várható volt már ez a ráncfelvarrás, hiszen 5-6 éve nagyjából változatlanul kínálták. Külsőre talán dögösebb lett, de számomra továbbra is a vörös színben a legszebb. Jó sok új dolgot beletettek, azonban én néhányat tuti nem pipálnék ki az extra listán. A hátramenetet viszont egészen biztosan igen 🙂

 2. Nyélgáz on

  Sziasztok! Mikortól lehet megvenni? Mennyi lesz várhatóan a lista ára itthon? Tesztelés mikor indul? Tudtok még segíteni információkban? Nagyon tetszik ez a motor erősen gondolkodom a vásárláson. Köszi! Üdv! FG

 3. Nyári Krisztián

  Úgy néz ki 20.000 Euró felett indul extráktól függően és mivel 2017-es modell csak ezután lesz rendelhető és az első teszt darabok is később érkeznek ha van pontos jelzünk még!

 4. Pingback: Van akinek nem való...BMW Bagger - EVOroad

Szólj hozzá!