Szigetlakók avagy Horvátország gyöngyszemei Krk, Cres

1
Túra ajánlónk ezúttal az igen kedvelt magyar motoros célpontot részletezi:
Horvátország északi szigetei, Krk, Cres.

Mivel nincsen messze és gyönyörű a tengerpartja, így sokan keresik fel Horvátországot azon belül is az Isztriát. Van sziklás part és homokos strand is napon belüli távolságra Magyarországtól. Most a Senj-el szemben fekvő (Krk) és Cres lesz a beszámoló témája.

Végig autópályán megközelíthető a Krk sziget, amire gyönyörű viadukton hajthatunk be. Több alternatíva is van a Krk mögött fekvő Cres szigetére: vagy Krk felől érkezünk is kompozunk át (Valbiska-Merag) vagy a szárazföldön többet vezetve, megkerülve az öblöt közvetlenül a szárazföldről  (Brestova-Porozina) kompozunk Cres szigetére.

Cres sziget Valun település szerethető kis öble, éttermek egész sorával

Cres szigetén Valun település szerethető kis öble, éttermek egész sorával

Horvátországra igen jellemző szigetvilág két legnagyobb, északi szigetéről beszélünk az Adrián. Zágráb felé az autópályán ha szezonban nem a fő turnus váltást követjük akkor zavartalanul tudunk haladni. Károlyváros mellett elhaladva 6-7 óra alatt leérhetünk Budapestről, hiszen a távolság 568 km.

Valun

Valun egy igazi gyöngyszem Cres szigetének északi részén. Aki még nem járt itt, az nézze meg, aki már járt ott, az tudja az egyik leghangulatosabb kis öböl. Annyira kicsi a település, hogy a tengerparton konkrétan egy kis sétány (gyalogos) az egyetlen fő utca, melyet a házsorok és a tenger zár közre, kevés merőleges utcácskával, amit csak behajtási, lakossági engedéllyel lehet használni. Így viszont nem kell autók tengerét néznünk a tengerparton. A város felett van egy hatalmas parkoló, ahonnét le tudunk költözni a szállásunkra vagy a fás domboldalban rejtőzködő, igényes, teraszos kempingbe.

Cres házai, akár egy díszlet

Valun házai, akár egy díszlet

Két hangulatos öböl is biztosít kiépített lehetőséget az itt pihenő turistáknak, az egyik a település szerves része és a kemping épül rá, a másik 4-5 perc sétára esik de mindkettő hangulatos. A kemping kimondottan népszerű a nagycsaládosok számára is, hiszen mindennel fel van szerelve. A kikötő a városban van így, aki hajóval érkezik kilépve a hajóból azonnal helyet tud foglalni egy hangulatos étteremben, melynek asztalai a víz felett helyezkednek el. Motorral szerencsére le lehet ereszkedni a parkolón túl a településre és keresni neki helyet a rendelkezésre álló területeken (nem sok van). Nagy gyalogtúrát nem kell terveznünk, hiszen a település 5-8 perc séta teljes hosszában. Aki nyugalomra, szeparáltságra vágyik a turisták tömege helyett, nyugodtan látogasson el ide, kimondottan jó a csúcsszezonon kívül.

Mi az eldugott Valun települést néztük ki Cres szigetén Cres településtől még délebbre egy gyönyörű öböl partján. Igazán pihentető a környezet de fő szezonban előre kell foglalni szállást, mert ha nincsen szerencsénk nem kapunk szobát. Nekünk szerencsénk volt, bár kalandosan nem foglaltunk előre, hogy ne legyünk időhöz kötve mégis találtunk egy pár napra szállást .Szerencsénkre a legjobb étterem egyike fölött laktunk, így oda sem kellett sokat mennünk. (MamaLu étterem)  Ott helyben tudtunk vacsorázni és svédasztalról reggelizni is. Kifogástalan a konyha és magyar fizetéssel is kezelhetőek az árak. Aki szereti a vízi sportokat tud hozzá bérelni több helyen is eszközt, lásd:: tengeri kajak. Pár nap töltődés után kíváncsian fordítottuk motorunk kormányát Cres település felé, ami azért érezhetően nagyobb mint Valun de nagyon “élhető” még ennek ellenére is.

Cres

Mivel valuni főhadiszállásunktól nincsen messze, így egyik nap átgurultunk vacsorázni és várost nézni Cres városába. Nem bántuk meg annak ellenére sem, hogy ez jóval nagyobb település és óriási kikötője is van ahol pont a Volvo Ocean Race sorozat Pewag hajója is ringatózott. Elcsábítva azon turistákat, akik egy megmagyarázhatatlan vonzódást mutatnak, éreznek az óceáni verseny vitorlázás világa felé.

Cres városka öble

Cres városka öble

A két település közötti kanyargó, aszfalt szakasz is élvezetes motorozás, ráadásul már alacsonyabb sebességekkel is örömteli itt a “krúzolás”. A kanyarok szépek, az aszfalt jól tart, érdes és a tenger illata áthatol a szaglószervünkön és bebalzsamozza a lelkünket. Cres érdekessége a Velencére jellemző közvetlen vízkapcsolat, a lakossági parkoló vagyis inkább öböl a városba mélyen “behasítva” fekszik.

Ezzel meg is határozza az itt élő emberek hangulatát, életét. Minden más tempóban történik a tengerparti emberek életében. Helyet foglalva az éttermek teraszán indul a Cinema Paradiso hangulatú jelenet sor…őszülő úr érkezik kis csettegő csónakkal a nyílt vízről, az élettől elgyötört arcán ott a tengeri napsugarak ércezett mosolya. Értem én, hogy itt is el lehet fáradni de ez nem a monitor előtt ülők, egylégterű, irodai fáradtsága.
Estére hazatértünk jól bevált szállásunkra Valunba.

Baska

Több napnyi töltődés után úgy döntöttünk áttesszük székhelyünket az igen ígéretes Baska partjára. Sejtettük, hogy ez nem az a lépték, amit megszoktunk Valun és Cres településeken. Elég sok jót meséltek a helyről, így bevállaltuk ezt is előre foglalt szállás nélkül. Itt már kellett a turista iroda közben járása (gondolom némi jutalékért), hogy kapjunk szobát egy kellemes környezetű házban de az egész procedúra nem volt több mint 20 perc igaz, mire oda értünk már mások is akartak alkudni a szobára….itt azért szezonban észnél kell lenni. Mondjuk Baska öble mindenért kárpótolt minket.

Baska álomszép de zsúfolt öble

Baska álomszép de zsúfolt öble

A fotókon homokosnak tűnő félköríves partszakasz valójában nagyon apró köves de a tenger olyan tiszta, hogy semmi kivetnivalót nem találtunk. Ráadásul az év és a szezon legjobb szele volt 2-3 napig, így az öböl vize igen friss volt, mondhatni “hűha” hideg. Szerencsére lehet bérelni szörf-öt, aki így ütné el az időt.

Tumultus van a parton de mi csak megtaláltuk azt a részt ahol egy teraszos sétány, mint egy lelátó magasodik trónként a part fölé és van hely a gyönyörű deszkázott teraszokon. El is foglaltuk gyorsan a legjobb helyet, hogy egész nap mást se tegyünk mint napozzunk és a folyadékot, cukrot pótoljuk. Mondjuk ezt végül napokig csináltuk, mert annyira rákaptunk, ami azért furcsa.

Baska

Baska

Egész életemben mindig aktív voltam ha azt mondják napon kell feküdni és még strandröplabdázni sem lehet azt mondtam volna ez emberiség és “személyiségi jog” elleni erőszak. Persze ez is megváltozott 40-hez közel. Az éttermek egész sora várja a nagy számú turistát a frekventál helyeken csúcsidőben esély sincsen szabad asztalra, itt bizony várni kell vagy előre gondolkodni. Nincsen túl sok rizikó a választásban, mi több helyet teszteltünk, egyikkel sem volt gond, sőt egy pizzát is el tudtak készíteni úgy, hogy ne legyen tucat érzésünk tőle.

Egyik nap este a kikötőt sétáltuk végig, másik napra pedig meghagytuk a temető környékét, hiszen a város felett a domboldalban lévő temető és felette az orom adja a legjobb helyet a panoráma fotóknak és a naplemente dokumentálásának.

Baska

Baska

Sajnos nem maradt más, mint egy kiadós alvás után autópályán hazafelé fordítottuk a motor orrát, minden gond nélkül vettük az akadályt és estére Budapestre értünk. Egy hétben ez kényelmesen elfért de a környezet kitöltene 2-3 hetet is több barangolással. A baskai öböl szépségét megmutatjuk az alábbi 360 fokos rövid kis videóban is:

Útvonalak:
horvátországi útvonalak Budapestről Cres-re

horvátországi útvonalak Budapestről Cres-re

Cres szigeten Cres városka:
Cres/Cres

Cres/Cres

Metzeler Roadtec01

Mivel egy igen fontos gumi típusról volt szó így a frankfurti teszt után az első saját, BMW GS-es tapasztalataimról külön írok egy bejegyzést. Hiszen erre a horvát útra felkerült a GSA-ra a Roadtec01 első-hátsó köpenye.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

1 hozzászólás

  1. Bé

    Összeszedett cikk. Szinte az ember odaképzeli magát a kissé szeles, mégis kellemesen meleg, sós levegőbe. 🙂

Szólj hozzá!