Motor: szellemi és lelki táplálék

0

Napi szösszenet

Mindenkiben felmerülhet a kérdés miért is motorozunk?

Miért kell ez? Mit nyújt nekünk? Mik az előnyei? Miért olyan szűnni nem akaró rabság ez mint egy házasság?
A legtöbb esetben a kötődés kialakul még fiatalon. Nálam ez sajnos már nagyon korán kialakult.

Touratech Travel Event 2016

Mindegy csak nyeregben legyünk

Lehet-e és kell-e gyógyítani a szenvedélyt? Valószínűleg ez is olyan, mint az oltár előtt kimondott “holtomiglan-holtodiglan” főleg ha a szerelem igaz volt.

Nem motorosból lehet igazi motoros, de igazi motorosból nagyon ritkán lesz “nem motoros”! Ez is egy olyan evolúció, amit csak az egyik irányban találtak ki. Valami ősi gén vagy a DNS láncolat egy hibája örökre kárhoztat bizonyos embereket.

Lehet ez ellen küzdeni anyagi megfontolásból, családi nyomásra, racionalitásból de a kór az KÓR! A szövődmény biztosan marad!! Nem tágít, kitartó, mint az ördög a pokolban, aki a bográcsban van, az ott is marad. Rotyoghatunk a benzingőzös hengerek fölött várva egy egy felvillanást a gyújtógyertyákból, megizzadva minden egyes csöppért, amit kicsikartunk, hogy méterekre válthassuk.  Senki nem várja úgy az első napsugarakat tavasszal, mint mi.

tömegsport

tömegsport

Minden egyes motorra, szállásomra emlékszem, mint az első csókra csak volt, amelyik románc tovább tartott mint a gyengébbik nemmel. Talán aki lovagol érti, milyen valamin ülni és nem valamiben ülni. A szabadság teljes átélése, térben, időben, mozgásban lebilincselő érzés. A legkisebb hibánkra, rezdülésünkre, szándékunkra is reagál a gép és ha jól össze rázódtunk ritkák a viták. Motor és motorja összeforr és nem dobják le egymást.

Sokszor próbáltam megérteni a motorozás iránt érzett szenvedélyemet és szerény szókincsemmel ki is akartam fejezni ha más nem, legalább magamnak. Jobb is ez így! Hiszen soha nem sikerült. Vannak dolgok amiket nem lehet és talán nem is kell megmagyarázni. Amikor valami indokolható, akkor az már racionális, megmagyarázható, kézzel fogható tehát nem a “CSODA” kategória.

sorzárók élete a kevéske pór

szárazon, porosan is élvezetes

Nem azokra gondolok, akik péniszkompenzáció miatt motoroznak, vagy akik a házasságuk hibái elől menekülnek és nem is azokra, akiknek státusz béli elvárás, hogy motorozniuk kell, nem érdekel a kapuzárási pánikos tömeg sem és hidegen hagy a motorral majd csak becsajozom én is részleg. Nem folytatnék vallási vitát ki az igazi motoros, mindenki érzi azt, hogy hol a helye, vagy fogja. Felülsz, berúgod, vagy megnyomsz egy gombot és jön a stressz oldó moraj igény szerint. Nem lényeg milyen testhelyzetben, milyen motoron, mennyivel közlekedve ülsz.

Egy számít csak! Imádod, érzed. “Átjött!” Többször próbáltam véget vetni ennek a szenvedélyemnek az élet különböző szituációi miatt de az alattomos kórság mindig felütötte a fejét. Nem találok ellenszert, nem tudok betelni vele. Lehet a tüneteket kezelni de a motoros vért nem lehet “kioltani”! Mindegy mennyi folyik ki belőle és hova, amíg dobban a szív, mert van mit pumpálnia addig az motoros vér.

Mint tudjuk a vér nem válik vízzé és fordítva is csak Jézusnak jött össze. Nem látom át ki védett a “motoros” vírus ellen, azt viszont látom mit okoz aki elkapja! Rengeteg jó kalandot, boldog perceket és ha mi hibázunk vagy a kárunkra hibáznak sok fájdalmat, szomorúságot akár halált is. Mint minden szerelem, függés ez sem játék: “hallottál már a csúf, gonosz, kopasz Hókuszpókról? Igen? Akkor felejtsd el ez valami durvább még Szauron hatalmánál is.

A betegség kiteljesedése: ülsz a motoron, dörmög a lábad között, vagy ha a tini műsort kedveled akkor sikít a sor4-es és fogynak a mérföldek mint egy felgyűrt lepedő szombat éjjel…Nem érdekes hova tartasz csak az, hogy úton vagy, nem nézed, nem a lelátón ülsz, a PÁLYÁN vagy! Mehetsz gyorsan, mehetsz lassan kanyarodhatsz térdig bedőlve vagy ha talpszárítód van, akkor csak 20 fokban pontosan ugyanaz az élmény, nem akarod abba hagyni.

Most a BMW R1200GS Adventure kapcsán vettem csak észre, hogy annyira jó, annyira sima az összes gyári extrával, hogy sokkal többet kell vezetnem a kívánt eufóriához, mert ugyan az első métertől szórakoztató a behatolás…a motoros vadonba, de kevesebb érzés, rezgés, fáradtság, szélzaj jön át. Vigyázni kell mennyire jó egy motor, mert annál többet kell vele mennünk a napi gyógyszer adag beviteléhez.

Kezdem érteni azt is, aki egy nagy, nyomatékos V motort használ akár csak 3.000 fordulat/percen, hiszen a nyugodt, stresszmentes “krúzolás” kisimítja az arcunkat mint a vasaló.

Tünetek: orvosi szemmel
 1. bármikor háttal állva is megmondjuk az elhaladó motor henger számát, jobbak a márkáját is
 2. ha kell ölre megyünk az asszonnyal, hogy megint olyan helyre menjünk nyaralni ahová motorral is el lehet jutni
 3. tudjuk, hogy nehéz lesz fenntartanunk de csak a motor mellett döntünk
 4. fogalmunk sincsen, hogy szereljük fel de csak megvesszük a motort (nyilván, józan ésszel hiba)
 5. nem marad keret a ruhára, sisakra de ez cseppet sem zavar minket
 6. télen síelés közben már a nyári utakat szövögetjük
 7. ha kell nem költünk annyit másra, de a motor az marad…
 8. akaratlanul is utána fordulunk az elhaladó motornak, mintha maga Monica Bellucci szambázna végig előttünk a Maléna című film forgatásán a főtéren
Gyógymód: leginkább nincsen
 1. rengeteg motorozás, ha nem segít akkor még több
 2. teljes anyagi csőd, ami a tüneteket kezeli csak…
 3. több motor tartása
 4. évi több tízezer kilométer lemotorozása

Esetleg lehet megoldás a: “küzdj egyedül a realitások ellen” -magyarán bele is törődhetünk, hogy van, ami nem változtatható meg, nem felejthető, nem elmúló szerelem, napi gyönyör 4.000-ért!

Kellemes gyógymódot kívánok! Fontos a kúrálás!

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!