Rally motor építés? III.

0
Miből születik a legjobb rally replica?

A két korábbi cikkünk után újabb lépést tettünk a rally motor építés ügyében.

Talán az egyik legfontosabbat, elmentünk és kipróbáltunk pár azonnal hozzáférhető motort.
Most már jól látható, hogy a rally motor kapcsán kell egy kis önvizsgálatot tartanunk.

Felmerült ugyanis pár újabb kérdés:

 1. mekkora a költségvetési keretünk a témában?
 2. mennyire tudunk motorozni és mennyire cél fejlődni?
 3. építeni akarunk vagy készen vennénk akár használtat is?
KTM 450 gyári verseny motor

KTM 450 gyári verseny motor

Újabb kérdéskörök: fejben én is kicsit egybe mostam a terep képes motorokat de ez nem ennyire egyszerű. Rally motor nem alkalmas “hard enduro”-zni. Brutális terepezéshez a könnyű, erős gépek a jók lásd: KTM 300 EXC ugye, az sem baj ha kétütemű nem négyütemű. Távolságokat menni, túrázni pedig jobb egy olyan gép, ami nem üzemórás. Mindenki fél üzemórás motorral túrázni menni, nem is a kényelme vagy annak teljes hiánya miatt, hanem azért, mert az nem arra való. Azért lássuk be 100-130 üzemóra verseny körülmények között (nyelezve), az nem egyezik meg a közúti motorozással, főleg ha a motorra jutó terheket nézzük.
Kézen fekvő megoldás ha az embernek több terep motorja van:

 1. egy “hard enduro”  a kemény játékokhoz (kétütemű akár “csak” 300-350-es)
 2. egy rally replica a versenyekhez (szerencsés esetben karburátoros, 450-es gyári verseny modell)
 3. egy könnyű építésű, terep képes túra motor ( 500-700 köb-centiméter)
Nagyon fontos terepen:
 1. tömeg (ha túl sok, akkor küzdelemmé válik az egész jobb, ha a 100-120 kilogrammos tartományban maradunk, főleg ha nem csak földútra gondolunk a töltés tetején)
 2. rugóút (mint tudjuk rugóutat csak rugóúttal lehet pótolni)
Husqvarna 450 rally

Husqvarna 450 rally

Jön a kérdés, akkor mit tudjon a gép és mi legyen az alapja. Az üzemórás, “verseny” motorok nem az érzékeny befecskendezést használják, így alkalmasak rosszabb üzemanyagokhoz is, de 300-500 óránként, ami nagyon soknak számít, fel kell újítani kicsit őket. A KTM 690 és a Husqvarna 701 viszont 10.000 kilométeres szerviz ciklust ír elő, tehát nem üzemórásak és közútra van kikapcsolható ABS-ük is. Sajnos ennek vele járója, hogy 140-145 kg a saját tömegük rally “felépítmény” nélkül. Aki nem tud 2-3 motort megengedni magának, annak itt is a kompromisszum marad.

Nem csoda, hogy a Hellas Rally alatt nem sok gyári verseny motort láttam. Viszont számos volt a köztes megoldás. Sokat elárul azért az is, hogy volt aki a Husqvarna 701-es enduro teljesen gyári változatával, profiként elindulva a 8. helyen tudott zárni…

Nem mondom, hogy a legjobbaknak bármilyet adhatunk, ami képes rá azzal is tudnak de van benne valami. 200 kg-os BMW HP2-vel kevesen mennek jól de vannak, akik azzal is tudnak 1-5 helyet számtalan versenyen.

Husky 450 rally

Husky 450 rally

Amennyiben egy motortól várunk el mindent, úgy jó irány az 500-as vagy a 690-es motor. A bonyodalom kedvéért azért ott a kérdés még: a verseny motorok mind 300 mm körüli vagy a feletti rugóúttal dolgoznak a 690 és a 701 testvérpáros viszont “csak” 250-275 mm-rel gazdálkodnak.

KTM 450 rally

KTM 450 rally

A rally replica kapcsán fontos, hogy mindig szállítjuk vagy el is megyünk vele egy-egy versenyre? Én biztosan arra hajlanék ha nincsenek szponzorok az ügyben, akkor jobb ha “túrázható” is a rally gép. Így nézve lehetne egy nagy tankos 450-500 KTM vagy Husky is? Igen lehetne! Ráadásul a teljes “rally felszereltség” terepen nehézség, mert sérülhet, nagyon köves szakaszokon nem nehéz kilyukasztani a nagyon drága rally tankot sem egy eldőléssel!

Sokan a bizonytalan üzemanyag menőségek (Keleten főként) miatt inkább régebbi karburátoros 640-690-ben gondolkodnak, mert a semmi és valami között 300 km-re minden civilizációtól nem öröm ha tönkre megy a befecskendező vagy az üzemanyag szivattyú…ez megint a 300-500 köb-centiméteres motorok mellett szól, amik karburátorosak.

Egy gyári verseny 450-es rally motor egy-két versenyen túl még mindig 10000-15000 Euróba kerül. Ezért meggondolandó a vásárlás, ám az egyéni építés is sokra jön ki igényszinttől függően. Mindegy mit teszünk nem nagyon jövünk ki az előírások szerinti rally géppel 4-5 millió Forint alatt.

profi KTM 450-es rally csapat

profi KTM 450-es rally csapat

Kipróbáltunk három különböző motort:

 1. a nagy költség kedvenc és egyszerűség favorit Suzuki DRZ
 2. a vadabb KTM 400
 3. és a könnyed, szép KTM 350

Sokan túráznak és ha nem az első hely a cél, versenyeznek is a Suzuki DRZ-vel, olcsóbb, mint a többi modell, kevés hibája van, nem nehéz megjavítani és ritkán romlik el, most mentem vele. Tényleg nagyon jó indulatú a Suzuki és nem igazán büntet semmiért terepen. A KTM 350 és a 400 már komolyabb fegyver. Ezek a motorok céleszközök, keveseknek jut eszébe túrázni velük, pedig van olyan kemény vonalas túrázó, aki KTM 500-as terep motorral elmegy 6000-9000 kilométeres túrára is, igaz szinte végig csak terepen át!

Rally: az enduro verseny motorok nagyon jó futóművel rendelkeznek, nem véletlen, hogy a Dakaron lévő túl sok (halálos) baleset után bevezetett 450 köb-centiméteres felső határ után mindenki a 450-es verseny endurot veszi alapnak a Dakar rally motor építéshez. Viszont a motort nem lehet túl tuningolni, mert a Dakaron nagyon sok büntetés jár időben, ha valaki a verseny alatt motorblokkot szeretne cserélni. Megteheti, de az élmenők 10-15 perccel nyernek és a motorcsere büntetése 60 perc, így nekik nem fér bele a végén befutók pedig nem ölik meg a blokkot annyira, így nekik időben beleférne de nincsen szükségük rá.

P6J6729

KTM 450 rally versenygép

Továbbra is marad a kérdés, mi a legjobb hobby motor alap a rally replica építéshez annak fényében, hogy nem csak szállítjuk a gépet versenyre, hanem mennénk is vele a helyszínig és itthon is elő vennénk offroad túrázni.

Esélyesek: KTM 450 EXC, KTM 500 EXC, KTM 690 Enduro R, Husqvarna 450, 501, 701

Megoldás lehet, ha nem építjük meg tökéletes rally gépnek egyik motort sem ameddig nem veszélyeztet minket a Dakar nevezés, hanem egy jó terep motort maximum kibővítünk GPS, itiner és nagyobb üzemanyag tankkal? Így a rally-n túl hétköznapi endurozáshoz és túrázáshoz is alkalmas marad a motor és nem kell aggódnunk, hogy edzés közben eldőlve kilyukad a drága rally tankunk.

a pompás Triumvirátus

a pompás Triumvirátus

Rövidesen folytatjuk!

Mivel a Touratech Budapestnek és az importőrnek hála Companero world2 ruhánk is van és Aventuro sisakunk, így azokat is teszteltük valódi terepen! A tapasztalatokkal rövidesen érkezünk írásban.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!