Rally motor építés? II.

0
Már az első részben veséztük a témát de minél jobban beleássuk magunkat annál bővebb a kérdéskör.
Husqvarna 350 terepen olyan csakorlaton amit rally géppel a méretei miatt már nehezebb kivitelezni

Husqvarna 350 terepen olyan gyakorlaton amit rally géppel a méretei miatt már nehezebb kivitelezni

Mik a következő kérdéskörök amikkel találkozhatunk?

 1. Kinek építjük a motort?
 2. Mire építjük a motort?
 3. Fontos-e a homologizáció? Mondjuk indulnánk-e a Dakar versenyen? (3liter víznek kell a motoron lenni fixen kiépítve)
 4. Amatőr szereplés a cél vagy professzionalizmus felé hajlunk? (szponzorok)
 5. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy túra motor is vagy elfogadjuk, hogy mindenhova szállítjuk és csak ott helyben használjuk?
 6. Minél könnyedebb egy motor annál jobb vele a “Hard Enduro” de annál kevésbé alkalmas nagyobb távolságokra.
 7. Ha sok pénzünk van rendelhetünk egy “gyári” Rally változatot is akár aminek a KTM 450 az alapja és készen is vagyunk a feladattal
Husqvarna 450 ami a verseny rally motorok alapja akár KTM akár Husky

Husqvarna 450 ami a verseny rally motorok alapja akár KTM akár Husky

Rally motor esetén jó szerelési alap lehet a testvér márka két modellje.
KTM 690 Enduro R (sajnos az R változat rugóútja már csak 250 mm)
Husqvarna 701 Enduro (mivel ez is egyenlőre a KTM 690 alapjaira épül de itt még megkapjuk a 275 mm rugóutat mint a régebbi KTM 690 enduro R változatnál volt)

Husqvarna 501 jó átmenet enduró és akár rally motor között, mert mindkettőre alkalmas alap

Husqvarna 501 jó átmenet enduro és akár rally motor között, mert mindkettőre alkalmas alap

Terep endurozáshoz viszont bőven elég az EXC 350, 450, 500 motor is, ráadásul azok még hosszabb lábakon állnak inkább 300 milliméteres rugóutakkal. Kezdésnek a 350-es bőven elég de az a többihez hasonlóan kevéssé alkalmas “túra” motornak és kaland motornak.

Husqvarna 501 terep enduro

Husqvarna 501 terep enduro

Az 500-as széria Husky és KTM esetében is még egy jó alap vagy a 450-es is ha mégis szeretnénk közúton is csavarogni.

Huqvarna 701

Husqvarna 701 ami alapból gyárilag is verseny képes enduro akár rally kategóriában is de természetesen tovább építhető a feladathoz

Nagyon fontos szempont a rendszám és a forgalmi engedély kérdésköre, hiszen a széria motor tud vizsgázni forgalomra és rendszámot is kaphat de ha átalakítjuk, akkor már nem felel meg a közútra csak a versenyzésre alkalmas.

Husqvarna 701

Husqvarna 701 terepen

Mik még a műszaki kérdések?

 1. közút legális kipufogó rendszer? Esetleg egy huzatosabb a motort jobban segítő, nyomatékosabb tuning végdob vagy teljes rendszer, ami nem felel meg közúton de versenyen sokat javít a motoron.
 2. váltó áttételezés kérdése: rövidebb egyes túrára hosszabb, kímélőbb 6. fokozat beépítése?
 3. motor tuning kérdése, pár lóerőt mindig lehet keresni a gyári blokkban ha nem az élettartamra hegyezzük ki
 4. Rendszám is világítása? Van?Nincs? Lesz?
 5. Irányjelzők elengedése?
 6. rally idomzat? Átlátszó fejidom, hogy állva azért lássuk az első kerék helyezetét ez nem design kérdés sokkal inkább motorozási.
 7. extra világítás beszerzése ha lehet Hella LED projectorok beépítése, mert a gyári enduró lámpák pont semmire sem elegendőek napnyugta után..maximum ha hangulatos, romantikus teknős találkozót tartanánk, körülbelül MÁV 5 Wattos romantikus vagon izzók….
 8. Itiner, GPS, táv mérők beépítése
 9. rally tankok két db osztottan első és egy nagyobb hátsó váznyúlványként működő üzemanyag tank beépítése akár 30-40 liter egyidejű szállításához (fontos tudni, hogy terepen akár homokban egészen más fogyasztási értékeket kapunk, nem ritka a 10-12 literes fogyasztás sem)
 10. alacsonyabb kevésbé útban levő égéstermék elvezetés akár a blokk alatt, mellett itt még az oldalt is eldönthetjük? Fontos a súlya és az is ki merről száll fel a motorra
 11. krosz vagy enduro első sárfogó?
 12. amennyiben a gyári futómű kevés még akár a jobb 275 mm-el is akkor futómű tuning nem csak rugóút miatt hanem a nagyobb tank és súly miatt is (egészen más a profikra hangolt futómű akik 120-160 km/h-t is elérnek mint az amatőrök akik inkább 60-120 km/h-val közlekednek javarészt)
 13. megfelelő haspáncél beszerzése ami a blokkon kívül a tank alját és ha szükséges vagy akarunk akkor az édesvíz tartályunkat is védi (ha csak lehet nem alumínium mert a karbon-kevlár erősebb és könnyebb is tud lenni)
 14. nagyobb, szélesebb lábtartók, kiállók, mert ha sokat kell állva motorozni, mert ugye terepen nem sokat lehet ülni, homokban sem könnyű akkor ne fáradjon a lábfejünk és egy egy ugratás után is biztosan talpaljunk a motorra
 15. kormány emelők kérdése
 16. név és vércsoport feltüntetése
 17. rally ülés ami nem csúszik, szellőzik jól és illeszkedik ergonómiailag a motorhoz, hogy jól tudjuk irányítani a térdünkkel és a combunkkal állva is a motort
 18. erős hűtővédő ha szükséges külön, akkor olajhűtő felszerelése és annak is megfelelő védelem
 19. a fentiekhez szükséges kábelek, csövek, csapok beszerzése, beépítése
 20. erősített, könnyített verseny villa hidak
 21. strapabíró kézvédők
 22. amennyiben a gyári fékek kevesek úgy féknyergek, karok, tárcsák, betétek cseréje megfelelő, versenyképes darabokra
 23. műszercsoport tartó konzol ha lehet karbon ha túl drága akkor alumínium
 24. különböző váz és blokk védők
 25. verseny képes lánc és lánckerekek, sokat tudunk játszani a végáttétel kérdéskörében ha az első de leginkább a hátsó lánctányért cseréljük más fogszámúra
 26. verseny gumik kérdése, sajnos egy komolyabb rally alatt számos gumit elhasználunk nap végén biztosan cserélni kell az első és a hátsó gumiköpenyt is ha igazán keményen megyünk (szponzor nem árt)
Husqvarna 350

Husqvarna 350 a triál szerű mozdulatokhoz

Ennek fényében nem meglepő, hogy a gyári felkészítésű, építésű verseny rally motorok személyre szabottan készülnek és könnyen 25-35.000 EUR az áruk. Még így sem kapjuk meg 100%-ban a gyári pilóták által használt “gyári” versenymotorokat. Nekik érdekes módon mindig akad még néhány lóerő a blokkban…

Mivel még nagyok is vesztették életüket a Dakar sorozaton, ezért a verseny szervezők feltett szándéka volt a sorozat és a versenyzők lassítása így a 450 köbcentiméteres határt állították fel. Senkinek nem jó ugye a “fekete” lista, ez az elképzelés papíron még helytálló is volt de a gyakorlatban egy feltuningolt 450-es verseny gép olyan erős, hogy eléri a 180 km/h-t nem kell sok egyetemet elvégezni ahhoz, hogy belássuk terepen 10 km/h-val is le lehet nyomorodni de 180 km/h az már életveszélyes tud lenni.

A másik amiről beszélni, írni kell a rally, enduro felszerelés, ruházat: ( itt is el lehet költeni szponzor nélkül akár egy jó motor árát is 1.000.000 Ft)

 1. megfelelő sisak beszerzése
 2. rendes cross szemüveg
 3. minőségi protektorok
 4. mez, nadrág, felső (szponzoroknak jó reklám felület)
 5. térdgép, mert inkább gép ez mint térdvédő
 6. alá öltözetek
 7. igazán biztonságos, erős csizma beszerzése
 8. strapabíró kesztyűk, mert, hogy ez is fogyóeszköz
 9. csizmához megfelelően hosszú zoknik
 10. hidratációs hátizsák és ívó rendszer kiépítése
Huqvarna 450 Rally

Folytatás rövidesen! Előző cikkünk rally építés témában itt olvashatod –››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!