Nem vénnek való vidék! BMW R 1200 GS Adventure LC 2016

0
Sokszor hallani, hogy az vesz BMW-t, aki lehiggadt, hiszen az tatás. Az utóbbi évek, évtizedek rácáfoltak erre, mert a BMW a 90′-es évek nehézségei után rájött, hogy változtatniuk kell!
BMW K 1600 GT

BMW K 1600 GT

Kitekintés: Szerencsére meg is tették! Egyre több sportos modell jött elő, sőt még a terepezésbe is belekóstoltak újra (HP2 enduro vagy a 450-es gép). A sokáig jelen volt 4 hengeres “K” szériát is rendre pofozták kicsit. Forgatták az évtizedek alatt a blokkot szinte minden irányba beépítve a motorokba sokáig hosszanti most újabban feladva a szélmalomharcot keresztben elrendezés az uralkodó. A BMW szeret az élen járni az innováció terén az biztos, ha kell, ellene mennek a trendeknek vagy akár maguk teremtik azt.

Erzbergrodeo 2007.,Simon Kirssi (BMW)

Erzbergrodeo 2007.,Simon Kirssi (BMW)

Ismerjük a mondást: én nem követem a divatot, Én teremtem! BMW szlogen is lehetne.

A “í-re” a koronát a K1600-as szériával tették fel, hogy impozánsan reprezentálják a tudás és technika béli fölényüket. Igaz nem volt nehéz dolguk, mert az autókban, sőt a világégés előtti repülőgép motorjaikban is gyűjtöttek tapasztalatokat a 6 hengeres elrendezéssel, kicsit leporolták az aktákat és máris készen volt a világ legkeskenyebb, legkönnyebb soros hat hengeres motorja az 1.000 köbcentiméter feletti kategóriában. Ami azért szép adat, hogy kicsit több mint 100 kg és a négy hengeres blokkok szélességét meg nem haladó a szélessége. A 160 lóerő és 175 Nm minden csak nem tatás, sőt túra motornál szériában világelsőnek is nevezhetjük.

Elkészült számos sor4-es blokk, folyadékhűtésű boXer és a 800-as szériát is pofozgatják nem beszélve a robogójukról.

vizesen is jó buli

BMW XR

GS: A kitérők után térjünk a lényegre most már. Teszten fut nálunk a BMW R 1200 GS Adventure LC 2016-os modellje, ami azért az “új” világ képviselője a BMW-nél. Nem a puszta számadatokon van a hangsúly, sokkal inkább a fejlesztési irányzaton. Bár a 125 Nm és a 125 lóerő elég jó egy túra-enduronak. Itt álljunk is meg egy pillanatra az évek alatt a GS kicsit tolódott az aszfaltos felhasználás irányába amit a saját tömege 260 kg az adventure az új kozmetikai szabály szerint mérve ( 90%-os feltöltött tankkal) és a 19″-os első kerék mellett több tényező is bizonyít. A BMW az autóknál jól elkapott trendet lovagolja a motoroknál, is hiszen a SUV nem vérbeli terepjáró de a hosszabb rugóútjaival, emelt karosszériájával a végtelen kalandot ígéri. Ígéri, na igen ha van pénzünk és tudásunk ezekkel terepezni. Autónál és motornál is igaz, hogy van terep képesebb jármű ezeknél a “SUV”-oknál de a sokoldalúságuk elég megnyerő.

BMW GSA markoltavédők

kalandtúra motoros megjelenés

Szabadság, szeretem: Konkrétan mit jelent ez a BMW GS kapcsán? Őszintén? A szabadságot! Ami társadalmunk egyik zászlóshajója. Nem az a lényeg csak, hogy trendi, meg drága, meg státusz. Tudja a motorosok legszentebb Grálját a szabadság érzését. Bizony, igen jól adja. Házon belül a BMW-nek is van jobb terepmotorja, van jobb aszfalt motorja, van minden igényre speciálisabb motorja de mindenre jobb nem nagyon. Pedig már rendesen túl van burjánzva, nagy, nehéz, de még mindig jó választás ha mindenre vágyunk.

Faggattuk görögországi Hellas Rally-n igen szélsőséges körülmények között a Touratech Budapestnek köszönhetően, teszteltük német autópályán huzamosabban 200 km/h-val és kapott a városon túl közutat, földutat is. Mondhatjuk, hogy próbáltunk vele mindent, mire egy kalandmotoros vágyhat.

Krisztián és a 3 másodperc hírnév

Krisztián és a 3 másodperc hírnév

Amint megszokjuk a gépet azonnal engedelmeskedik minden gondolatunkra, aki GS-ről ül át az egyből otthon érzi magát, aki más motorról annak sem sok idő csak meg kell szoknia, hogy nincs mit megszoknia! Minden működik, fordul, gyorsul ráadásul jól, igen jól. Amennyiben kemény legények vagyunk terepezni is lehet a GS-el ésszel. A címben erre utaltunk, hogy oda a terepre nem árt némi felkészültség, fizikumban, bátorságban, technikában és anyagiakban is ha valamit sikerül elkottáznunk.

Az Adventure változat ráadásul szemre hegyomlás” de kezesebb mint sok kisebb motor, rosszabb futóművel.

“Ronda de finom” igen relatív fogalom

Inkább mindenki döntse el, de mielőtt elítéljük érdemes kipróbálni. Mi megtettük és folytatjuk is még!

Korábbi írásaink a témában–››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!