Metzeler Roadtec 01 bemutató és teszt

3

Meghívást kaptam a Metzeler Roadtec 01 gumi bemutatójára Frankfurtba.

Úgy is kíváncsi voltam rá, így el is mentem! A cikkemet olvashatjátok a MOTOzin-ben és ami oda nem fért be azt itt tudjátok elolvasni, megnézni.

A gumi nagyon fontos a magánéletben és a motoron is de egyik helyen jó ha csúszik míg a másikon nagyon nem jó! Így maradjunk most a motor gumiknál inkább. A cikk nem tartalmaz részleteket a vizes alapú síkosítókról!

Aki utál olvasni annak Bödőcs Tibor művész úr kedvenc háztáji-kontra minőségi borász történetét tudom javasolni… A csattanó egy szóban? “Nincs ennek a bornak semmi baja.” Innentől már nem is kell tovább olvasnod! Kitűnő gumi ez vízen, szárazon, nedvesen, kövön, aszfalton és még 294 km/h-nál is (feljebb nem tudtam tesztelni).

Előzmények

Én szerettem volna motorral érkezni a METZELER ROADTEC 01 bemutatójára, mert ugye a a “stílus maga az ember”, na ez az, ami pont nem sikerült. Sajnos repülő volt előírva pedig gyönyörű időnk volt belefért volna a motor is, igaz azzal a Budapest-Frankfurt távolság nem 110 perc, vagy nem a tesztmotorunkkal…

Lufthansa hangulatban

Lufthansa hangulatban

Mit érdemes tudni a dolgokról előzetesen? A sok éves “Z” széria házon belüli “puccsát” készítették elő szépen a Pirelli csoporthoz tartozó Metzeler-nél. Én erről az előkészítésről vajmi keveset tudtam de a MOTOzin képviseletében a magyar importőr (FULL-GAS) felkérésére és ha már ott voltam akkor az EVOroad nevében….“mindenkinek aki szereti” meghívást kaptam a hivatalos frankfurti sajtó bemutatóra és tesztre.

Német-Olasz házasság?

Szerintem az egyik legjobb frigy jött létre amikor az erősebb Pirelli bekebelezte sok éve, bocsánat társául választotta a német Metzelert. A kiszolgálás, kedvesség, olaszos a termék német módon precíz. Kezdetnek jó! Mindkét népben megvan az előnyös és a ROADTEC 01 kapcsán úgy nézem sikerült is egymást erősíteniük. Az olaszok nagyon tudnak élni, a németek nagyon precízek a gyártásban, és így tovább reggelig tudnám az előnyös párhuzamokat ragozni de nem teszem.

Metzeler sapi, napló, adathordozó

Metzeler sapi, napló, adathordozó

Mi volt várható, avagy a részletes meghívó a programra

A jegyfoglalás és az adminisztráció nyűgjeit levették a világ összes piacáról meghívott több mint 80 újságíró válláról. Így a három napunk (2.5) a lehető legtöbb élmény befogadásával és feldolgozásával tudott eltelni.

 1. Első nap: repülés a világból, nekem pont Budapestről. Érkezés után szállodai bejelentkezés, ebéd, busszal közösen METZELER gyárlátogatás Breubergben. 15 órától termék prezentáció. 16-17 óráig gyárlátogatás melyet egy buszos visszaút követett a Frankfurti szállásunkra. 20 órától közös vacsora.
 2. Második nap: 6:00-tól reggeli!!! 8:00-kor indulás a (BOSCH) tesztpályára, 10-10:30-ig technikai eligazítás (témája: hogyan ne haljunk meg a 3 kilométeres, döntött pályán közel 300 km/h-val), 10:30-13:30-ig az egyik csoportnak tesztpályázás a másik csoportnak közúti teszt, fotós túra. 13:30-15 óráig közös ebéd, 15-18h-ig a délelőtti program azon része amin nem volt a csoportunk még. Fél hétkor hazaindulás busszal, 20:45-kor közös vacsora, italozás.
 3. Harmadik nap: közös reggeli kinek mennyire sürgős 6:00-tól és kiszállítás a reptérre mindenkinek járata szerint. Hazaérkezés a távolság függvényében.
Factory

Factory

Pontosan mit éltünk át a valóságban?

Első nap: A sok munkától fáradtan, elgyötörten vártam már ezt a kis felüdülést, tudomásom szerint Frankfurt szép az olasz nők csinosak a németek pedig tudnak magas műszaki színvonalon gyártani. A valóságban minden sokkal jobb volt mint reméltem, tényleg egy új termék kapcsán igen felkészülten vártak minket, hogy a gumizáson túl is jól érezzük magunkat…A Lufthansa járatait nem kell bemutatni talán már senkinek, kényelem, étel, ital holtakat is formára rántó egyen ruha és mosolygás. A reptéren kedves, fiatal, német kislány várt ahogy kiléptem a minimális csomagommal és messziről felismerhető Metzeler sapkájával integetett, hogy ha nem lenne szemem a jóra akkor se sétáljak el mellette. Öt perc várakozás után befutott a USA-ból a Motorcycle.com újságírója és még két kolléga akikkel egy percen belül egy klímás Mercédeszben találtuk magunkat, hogy az erősen 5 csillagos Kempinskibe szállítsanak minket.

Kempinski Frankfurt

Kempinski Frankfurt

Ekkor még fogalmam sem volt, hogy az előzetesen megírt elég egy túra ruha ellenére miért jön minden újságíró úgy, mintha disszidálni akarna Frankfurtba és a lakásában található minden egyes holmiját megpróbálta volna a 4 tengelyes MAN pár köbméteres rakterébe éppen beférő táskába gyömöszölni.

Regisztráció, előkelő szoba, mosolygó olasz segítő hölgyek és egy meglepően extra ebéd után hibátlan busz várt ránk a Kempinski előtt. Ugyan nem vittem magammal a CERTINA órámat de azt a hülye is látta, hogy a lezser, olasz mosolygás mögött mennyi munka van hiszen minden tökéletesen menetrend szerint történt időben semmi csúszás és semmi kapkodás. Lezser de flott! Ebéd után a gyár felé vettük az irányt ami szerencsére nem nagy távolság így mire minden fontosat átbeszéltem a mellém ült motoros újságíró kollégával már le is szállhattunk. Délután háromkor megkezdődött a METZELER ROADTEC 01 hivatalos prezentációja ami előtt persze hideg üdítővel és tapogathatóan kiállított első-hátsó gumival fogadtak minket. A prezentáció lényegre törő volt, konkrét és jól értelmezhető.

Take the Road

Metzeler Factory

Miről szólt a hivatalos prezentáció? Mit tudtunk meg a ROADTEC 01 gumiról?

Szakmázás következik ha nem érdekel gyorsan gördíts le minimum a videóig! Miket tudtunk meg a prezentáción?  Ez is olyan kérdés: hány fekvőtámaszt tud csinálni Chuck Norris?- AZ ÖSSZESET kérem , az ÖSSZESET! Kedvesen, hogy legyen mibe jegyzetelnünk mindenki kapott egy kis naplót, hogy az ellesett tananyagot fel is tudja írni én bíztam benne, hogy végül úgy is odaadják az ígért fotókkal együtt és nem kell fejből témazárót írnom. Hiszen a fényképezőgépes kérdésemre csak annyit reagáltak előzetesen, kedvesen a szervezők, hogy hozzad ha akarsz de 8 db fotós lesz és 4 kamerás…Semmi ziccert nem hagynak ki, hogy megmutassák amijük van és ha lehet lenyűgözzék a sajtó jeles képviselőt és engem 🙂

Roadtec 01

Roadtec 01

Akkor egészen pontosan mit tudtunk meg a sajtótájékoztatón:

Metzeler történelem és ROADTEC 01 fejlesztés:

 1. a nemzetközi sajtóbemutatón vagyunk Breubergben Németországban
 2. Lucio Vesentini konferálja fel az első részt aki a Metzeler globális márka menedzsere
 3. 1863-tól levezetik a történelmet, R.F. Metzeler alapítótól a gumi termékek első gyártójától Münchenből
 4. 1892-ben elkezdték a gumi köpenyek gyártását
 5. 1933-ben a Metzeler elkezdi használni az új, szintetikus gumit a gumiköpenyek gyártásához aminek a neve BUNA
 6. 1978-ban (a születésnapomra) a Metzeler elkezdi gyártani az első tömlő azaz belső gumi nélküli motorkerékpár köpenyeket
 7. 1979-től napjainkig a Metzeler elkezd fókuszálni a tömlő nélküli motorkerékpár gumikra Breubergben
 8. 1982-ben az ME 33 Laser az első motorkerékpár gumiköpeny ferde, átlós mintázattal
 9. 1983-ban először jelentkeznek a tömegtermelésben kevlár “öv” használatával
 10. 1992-ben az ME-Z1 az első nulla fokos acél öves hátsó motorkerékpár abroncsuk
 11. 1996-ban az ME-Z4 az első nulla fokos acél öves gumiabroncs szett a Metzeler-től
 12. 2008-ban a Metzeler szabadalmaztatja az INTERACT technológiát a ROADTEC Z6-al
 13. 2015-ben a Metzeler Z8 nyeri az összes összehasonlító tesztet és válik a sport-túra szegmens első számú gumijává
 14. esik pár szó a sport-túra gumik szegmeséről és fejlődéséről a motorkerékpár gumik piacán, megtudjuk, hogy a többi gumi átlagos piaci növekedéséhez képest ez a szegmens nagyobbat nőtt így igen fontos része a kínálatuknak, hiszen elég sok kategóriájú, motor és motoros használja és szereti ezeket a gumikat
 15.  a sport-túra gumik szegmense kitágult és igen sokan keresnek ilyen gumit
 16. kik használják? Sport túrázók. Lásd: BMW 1000 XR például, városi harcosok, lásd: BMW R 1200 R, fő vagyis nehéz túrázók, lásd: BMW R 1200 RT.
 17. mik a kritikus kulcsok a Roadtec 01 kapcsán? Jobb tapadás minél szélesebb körben: szárazon, nedvesen és alacsony súrlódású felületeken (macskakő, makadám út…). Élettartam növekedés megtehető kilométerekben körülbelül +10% a Z8-hoz képest ami egy vezető termék a szegmensben. A stabilitás és a pontosabb irányíthatóság növelése a vezetésben.
 18. ismertették az igén széles méretválasztékot ügyelve a nagyobb súlyú motorokra külön is
 19. szó volt az ötszörös győztes ROADTEC Z8-ról és a 3 fejlesztési szempontjáról: nedves gördülés, száraz gördülés és alacsony és közepes csúszású felületeken való gördülés
 20. A Metzeler Roadtec 01 egy teljesen új úton jár, ahol elsődleges a globális biztonság kérdése a motorosok számára a biztos tapadáson túl és ehhez új technológiák és tesztelések bevonása, kifejlesztése szem előtt tartva a Metzeler eddig elért Sport-Túra szegmensbeli eredményeit és örökségét
 21. Piero Misani igazgató veszi át a szót és folytatja a sajtó tájékoztatót és prezentációt
 22. Ismerteti a főbb elvárásokat ezektől a gumiktól a sport túrázók, a városi harcosok és nehéz túra gépek használóitól: élvezetes, könnyű irányíthatóság, biztonság, nedves és száraz tapadás, városi és város közi utakon való használat, autópályás használat és hegyi szerpentineken való élvezetes, biztonságos használat.
 23. Ismerteti mely burkolatokon fejlesztettek és teszteltek: aszfalt, beton, macskakő, belga kockakő, kavicsos út, bazalt, fagyálló lap, tégla, zúzott kő
 24. megismerjük a nagy és kicsi súrlódási együtthatójú burkolatok képességét
 25. Itt jön a lényeg megértjük miért ilyen a ROADTEC 01 első gumi mintázata: ugyanis a motor egyenes állása esetén az első gumi közepét vizsgálva 2x olyan sűrű a mintázat mint a futófelület oldalán! Na de most komolyan ez csak design kérdés? Nem! Ezek a blokkok támogatják a kanyarodást és a lehető legnagyobb fékerő átvitelét egyenesen (függőlegesen) álló motor esetén úgy, hogy az ABS a lehető legkisebb mértékben szoruljon rá, folyamatosan módosítgatni a fékerőt! Zseniális! Az ABS szabályozásnak is van egy frekvenciája ugye egy kerék fordulaton hány mérést végez az azon is múlik mennyi fordulatszám-változásbeli jelzés fut be de ezt a gumi mintázata befolyásolja egyenletes burkolati viszonyok között is ami ad egy pulzáló fékerő szabályozási feladatot az ABS-ünknek! (Ez azért van, mert a gumi futófelületén a mintázat befolyásolja az átadható fékerő nagyságát amit az ABS-nek valós időben korrigálnia kell.) Nem mindegy ennek a frekvenciának a csúcs és alacsony értéke amit a gumival tudunk befolyásolni, sajnos rossz tervezéssel rontani is aminek az a vége, hogy többlet feladat elé állítjuk az ABS-t!! Tehát középén az első gumi minta távolsága mondjuk “n” akkor az első gumiköpeny futó felületének az oldalán a minta távolság elől “2n”! Ahogyan haladunk az első gumiköpeny oldalfala felé a futó felületen folyamatosan nő a tömör, minta nélküli felületek aránya, hogy kanyarban ledöntött motornál is kellő tapadó felületünk legyen amikor a gumi nem a közepével érintkezik az úttesttel! Mindezt úgy, hogy a szükséges vízelvezetők mennyisége rendelkezésre álljon.
 26. Nézzük ugyanezt a műveletet a hátsó guminál: itt a középső futó felület egy sávban teljesen osztás és borda, barázda mentes a négysebességű tapadás, stabilitás, kopás állóság és az oldalfallal megegyezően egyenletes kopás érdekében. A hátsó gumi oldalfalain növekvő mintatávolság és rá merőleges csepp mintázat hivatott segíteni a fokozott tapadást közepes és gyengébb tapadású felületeken, javítva az irányíthatóságot és a gyorsabb gumi bemelegedést a vegyületeknek köszönhetően. A hátsó gumiköpeny vállai felé haladva a növekvő barázda és minta távolság az első gumihoz hasonlóan azért van, hogy a ledöntött motorunknak minél több tapadó felületet biztosítson a hátsó gumi is.
 27. A ROADTEC 01 az elődeihez képest a talajjal érintkező felületében is változott illetve annak a formájában és méretében is. Tehát az a felület ami a gumiból a talajjal érintkezik menet közben az az elődökhöz képest nem 12 minta részletet tartalmaz hanem 18-at ha például a gumi közepén vizsgáljuk egyenes futás esetén az új 01-es gumit. Ez segít egyenletes tapadást biztosítani száraz és nedves úton is a lehető legegyenletesebb gumi stressz mellett. Ami a hosszú élettartam és futásteljesítmény záloga.
 28. Az új vegyületek lehetővé teszik a rugalmasabb stressz elvezetést a gumiban és lineáris nyúlást a progresszívabb kezelés érdekében.
 29. A ROADTEC 01 az elődjéhez a ROADTEC Z8-hoz képest +5%-al nagyobb (szélesebb de rövidebb) tapadási felületet kapott a hátsó köpeny kapcsán. Számokban: 140×54 mm aránylik a 118×72 mm-hez! Ennek a változásnak 3 előnye van: nagyobb számú mintázat jut az érintkező felületre (vízelvezetési előny), optimálisabb érintkezési felületre jutó nyomáseloszlás a gumi felületén ahol a csúszás következne be, megnövekedett futásteljesítmény és egyenletesebb kopás.
 30. A ROADTEC 01 egy két komponensű gumi a Metzeler INTERACT szabadalmának köszönhetően a gumik oldalfalán a futó felület “szillika” de a középső sáv a hátsó gumin eltérő a kopásállóság érdekében. Így nőtt a futásteljesítmény és a tapadás kanyarban.
 31. Itt már tényleg boszorkányos kotyvasztás következik a varázsos labortechnikánk köszönhetően, ugyanis, a főbb alkotó elemek: polimer mátrixok, szillika nano részek, X szálak hálózata. A polimerek felelnek a tapadási érzésért minden hőmérsékleten, a szillika felel a nedves tapadásért és gumi hőháztartásának stabilitásáért, Az X szálak felelnek a magas sebességű stabilitásért és a hosszú futásteljesítményért. Mint az látható már egy gumi is hosszas kutatás, fejlesztés és labor munka eredménye, kérdésemre nem adtak pontos választ de több mint egy év a teljes folyamat az ötlettől a piacra vezetésig egy-egy új gumi kapcsán….Mennyi szillika kerül egy ROADTEC 01-es gumiba? A teljes Szillika felülete: 142.800 m2 ami a Metzeler komplett gyárának háromszorosát fedi le! Ez már komolyan mondom boszorkány üldözés!
 32. Többszöröse mint 760 billió X kapcsolódás van a szál rendszereken a gumiban a polimerek és a szilícium-dioxidok között, ami körülbelül annyi ahány csillagról tudunk az univerzumban. Ez még mindig egy gumi kapcsolódása. Mi ez ha nem hihetetlen?
 33. Meghallgattuk mit fogunk átélni a professzionális, nedves köves fék teszten másnap, hogyan építették meg azt a rendszert ami teszteken a valós féktávot méri és nem a fékezés elméleti kezdetét a teljes megállásig. Ennek annyi a lényege, hogy össze tudjanak mérni különböző gumikat nedves kövön fékezve ABS használata mellett de mindig egyenlő feltételekkel. Ezt a holnapi valós tesztnél írom le. Nem ördöngös de jó kis rendszert csináltak. ABS, motor vezérlés, GPS, utólagos számítógépes feldolgozás és egy speciális féktáv mérő fedélzeti komputer…Elérték, hogy 2 cm pontossággal tudjanak fékutat mérni! Kezdetnek mondjuk megteszi!
 34. Lothar Brohm A breubergi gyár igazgatója következik: elmondja mikre kell figyelnünk a gyárlátogatás során. A mobiltelefonokat és tableteket mindenkitől begyűjtik, fel kell vennünk a cipőt védő gumi papucsot, láthatósági mellényt és igyekeznünk kell az előírt sávokon közlekedni, mert élesben munka folyik így targoncák is jöhetnek. (Inkább adtak volna gyümölcslét védő italnak mint a magyar építőiparban szokásos, mondjuk szilvát, jó házit…)
 35. Felkonferálja amit látni fogunk, automatikus gyártás és vulkanizálás!
Roadtec 01 set

Roadtec 01 set

Megtekinthettük a hivatalos promóciós videót is:

A Metzeller breubergi gyárában jártunk:

Mit láttunk a gyárban? Folyamatos műszakváltással megy a munka a gyárban ami teljesen automatizált. Lehet, hogy ez “olasz meló” de azért csak németesen rend van a gyárban. Minden gumi gyártási munkát robotizáltan végeznek számítógéppel irányított automatizmusok. Ennek több előnye is van szerintük. Amennyiben át akarnak térni más gumikra, méretekre, típusokra akkor az átállás már csak szoftver kérdés tehát ahogyan megírták a robotok vezérlését egy másik munkához vagy előhívják memóriából a már megírt folyamatot attól a perctől a robotizált folyamat már is másik terméket gyárt! Így az átállás nagyon rövid idő tud lenni.

Megtudtunk egy két belsős infót is: a verseny gumik külső rétegét a futó felületet utólag sütik rá a szálrendszerből épülő teherhordó övre, de a verseny gumik nagyobb sebességi terhelése miatt ezeknél a gumiknál hosszában nyílik szét a sablon 2 db oldalra, míg az utcai gumik sugár irányban szétvágott sablonnal épülnek fel 8 db elemből.

frissen sült Roadtec 01

frissen sült Roadtec 01

Hogyan épül fel egy korszerű, több komponensű, sport-túra gumiköpeny? Nagyon látványos a folyamat.

 1. A teherhordó öv sík lapból áll ami tekercsben áll rendelkezésre ezt kell először gumiköpeny formára vágni és hengeresíteni.
 2. Ezután a nagyobb sebességű használat miatt automatizáltan robotokkal erősítik meg és építik fel a gumiköpeny belső szerkezetét, tökéletesen egységes minőségben és erősségben fektetve a szálakat. Konkrétan a gumi övet forgatja egy robot és egy másik robot tartja a szálakat és az fekszik rá szépen forgás közben a belső övre. Természetesen hibátlanul és bármikor újra és újra reprodukálhatóan.
 3. Az elkészült mag és hordozó köpeny ezután kapja meg a végső kívülről is jól látható futó és oldal felületét.
 4. A futó és oldalfelületi héj külön készül el, amit nagy nyomással és nagy hőmérséklettel préselnek egybe a hordozó réteggel.
 5. Olyan módon épül egybe a 2 réteg (hordózó, tartó és futó felületi), hogy sablonban a külső héjba óriási nyomással felfújják a belső hordozó köpenyt és a két réteget össze sütik.
 6. A látványos kis nyomok és “gumiszőrök” amit sokan öntési és egyéb kopás mutatónak gondolnak valójában apró pici szelepek, hogy a futó felület alól ki tudjon jutni minden légzárvány, hogy a hordozó réteggel tökéletes kapcsolat alakuljon ki. Így nem alakulnak ki zárványok amik nagy sebességnél a futó felület leválását okozhatnák.
 7. Ezután következik a gumi hűtése, mert azért frissen sütve mint a pékárú elégé meleg, megfogtam de hűtés előtt nem kellemes a bőrnek…
 8. Itt végre látunk kézi munkát amikor az elkészült gumikat átrakják a tároló polcokra kocsikra.
 9. Ráadásul kézi munkát a szállításra előszítés is ami előtt a gumik megkapják a címkéjüket, hogy egyből tudni lehessen melyik gumi milyen és mire való.
 10. Ezután irány a kamion belseje vagy ha fuvar köz van akkor a raktározás.

Így a gyár látogatás után némi üdítőzés, kötetlen kérdezz-felelek játék, egy visszaút a szállásunkra és egy finom közös vacsora maradt. Ugyan a szobában erős internet volt direkt a munkához de mivel a telefont és minden eszközt elkoboztak a gyárlátogatás idejére nem nagyon volt mit feltöltenem. Maradt az alvás, mert másnap igen korán kezdtünk és izgalmas nap elé néztünk.

Második nap: reggeli 6:00-tól annak aki nem tud aludni vagy úriasan 1.3 óra egy reggeli ami után sziesztázna még a szivar szobában…, mert, hogy az is volt valódi nyílt tűzzel én meg azt hittem a Kempinskiben fehér kesztyűt kell kérni pisiléshez is az Uraknak, nehogy már csupasz kézzel kezeljük a csupasz pisztolyt! Mivel a busz 8:00.kor indult én inkább a pihenést választottam fürdés után, ami kellemesre sikerült a kőből épített esőztetővel felszerelt saját zuhanyzómban. Meg sem lepődtem a “svéd asztalos” reggeli minőségén amiből csak ízelítőnek annyit, hogy amire rámutattál azt előtted megsütötték, tálalták, elkészítették és külön szoba volt az üdítőknek, a müzliknek, gyümölcsöknek, sülteknek….mindegyikben 3-5 méteres asztalokon tálalva a friss költemények egész hada. Itt nem láttam senkit aki a lilába hajló neon-zöld öltönyével felmászott volna az asztalra és még a zakó zsebbe is tett volna egy-egy krémest, mert ki tudja mit hoz a nap, jó lehet az még valamire….ez nem magyaros “svéd asztal” volt!

ROADTEC 01

ROADTEC 01

8:00 AM ahogyan ígérték is elindultunk Boxberg-be a teszt pályára ami egyébként a BOSCH tesztközpontja. Kevés buszozás után (1-1.5 óra) meg is érkeztünk az amúgy kicsi településre ami egy nagyon profi pályát rejtett. A pályáról csak annyit, hogy ez a BOSCH tesztközpontja is ahol akár kamionokkal, jeges emelkedőt szimulálva tesztelnek blokkolásgátlókat és mindent amit gyártanak a járműipar számára. 10:00-10:30-ig átesünk egy gyors játékszabály ismertetésen. Elhangzik, két csoportra leszünk bontva és ebéd előtt az egyik csoport marad helyben és az összes tesztpályás feladatot csinálja a csoport másik fele pedig megy a közúti tesztre és ebéd után cserélünk. Én a nehezét akartam a friss állapotomban így szerencsémre én délelőtt pályázhattam! Elmondták mire ügyeljünk és a BOSCH vendég szeretetével ne éljünk vissza tehát a döntött pályás körön mehetünk gyorsan de próbáljunk meg maximum 200 km/h fölé nem sokkal kimenni. Oké rendben cserkész becsszóra!! Nem korizni jöttünk, mert azért mi motorosok vagyunk!? Persze szó esik arról is, hogy nem muszáj nyughatatlankodni és itt eldobni a vasat végleg.

gumi teszt a BMW XR nyergében vizes aszfalton

gumi teszt a BMW XR nyergében vizes aszfalton

Mennyire kell nedves legyen, hogy csússzon is?

10:30 AM megkezdjük a lezárt pályás tesztet. Mindenki választott egy motort mivel sokan voltunk ezért sok különböző motor állt rendelkezésre és jött az első feladat instruktorok segítségével. Szűkebb, belső körök, sík területen hibátlan aszfalton de a sok kanyarból álló több darab nyolcasra emlékeztető pálya 50% el van áztatva, ráadásul folyamatosan locsolják így fel sem szárad. Instruktorunk felvezet minket, elmondja mi a feladat mire figyeljünk. Sok kör van, több szekcióra osztva a feladat. Először száraz körök jönnek szűk körökben de lehetőleg csak motorfékkel bemelegítésnek amit követ a sok nedves feladat. A legtöbb férfi szereti a nedves gumit de motoron azért csak félelmetesebb. Külön cikket fogok írni mennyire jó tapasztalat ugyanolyan gumival egymás után számos motor típust tesztelni. Ember nem gondolná, hogy mekkora különbségek vannak motor és motor között akkor is ha ugyanazon a gumin gördül ugyanott.

Bosch tesztpálya

Bosch tesztpálya látható tavakkal amiből öntözik az aszfaltot

Kis kitérő után irány a gumi téma, mert gumival minden jobb! Hát? Maximum motoron. Instruktorunk elmondja ne féljünk a vizes aszfaltos kanyaroktól, mert egy angol kolléga (ők esőben erősek) letesztelte elmegy az ott 90 km/h-val is (zárójelben teszi hozzá kellenek a motorok a következő csapatnak is…)! Jó érzésű emberek ott inkább 50-60 km/h-val forszíroztak így én is de látszott egyetlen kolléga sem fog meg ha rendes motor jutott alám, az is igaz, hogy nem javasolt a spontán verseny, mert a kirendelt fotós úgy tud jól dolgozni nekünk ha mindenki külön-külön lencsevégre kapható. Na ettől fordultunk még pár jót….Elég bő víz volt az aszfalton de soha a legkisebb félelmem sem volt a gumin pedig próbáltam elég élesen elvinni a határai felé. Az ABS nélküli modelleken hátsó fékkel tudtam csúsztatni, de a BMW S 1000 XR olyat fogott egy kövér gáznál is a vízben úszó aszfalton, hogy az már félelmetes. Itt értettem meg miről beszéltek a boszorkányság kapcsán az előző napi előadáson. Értem én, hogy nano, meg szillika meg X szálak de ez nem hihető már.

Ilyet állat márpedig nincsen, ha van akkor kell otthonra is.

Ralizva sem tudtam kihozni a sodrából pedig vettem olyan rövid féktávokat is, hogy alig fordult el a pályán belül az MT például. Szerencsére mindenféle blokk, motor, futómű rendelkezésre állt. Meggyőződtem arról is milyen motort nem szeretnék még akkor sem ha szemre baba. Mivel ez egy gumi teszt a motorokkal szerzett élményeket külön írom majd le egy másik cikkben, de őszintén van miről írni…A BMW R1200R első futóműve “hagyományosnak tűnő” teleszkóp száras bár fordított villa de olyan szinten megnyugtató, hogy csukott szemmel teszi az ember az ívre ellenben az MT-vel ami úgy csuklik össze egy rövidebb, agresszívebb féktávon, hogy az sem tudjuk megy-e jeles osztályzatért ez előre bukfenc motorostul. Na de ezt majd tényleg máskor.

Velodrom avagy döntött pályás állatiasodás közel 300 km/h-val.

Ezután jött a várva várt gyors körös pálya, sajnos csak 3 kilométeres a Bosch nagy köre és mivel kicsit hegyes háromszögre hasonlít lekerekítve így itt is szólnak nem kell itt ragadni, mert nekik is drága ha méretre kell rendelniük diófa öröklakást 1000 EUR-ért!! Felvezető kör, bemelegítés, beszélgetés. A Központi parasztelosztóhoz képest itt már nincsen szó a kért 200 km/h limit betartásáról, betartatásáról! Persze megkapjuk, hogy a kisebb ív 160 km/h környékén kényelmes így azt ne erőltessük 180 km/h felett még ha azt is hinnénk, hogy kiadja, mert a BOSCH páros lábbal vág ki minket teljesen jogosan. A másik hosszú ívre és az utána következő kis egyenesre Ő nem kér limitet, ahogy érzitek srácok…Hát, ahogy elnéztem éreztük. Mentem pár kört, hogy szokjam az ívet és a gépeket de itt aztán tényleg jött a felismerés, nem elég egy jó blokk lásd: Kawasaki 1400 nem árt hozzá egy komoly futómű is!

Mivel a kör kicsi a kisebb íven én is csak 180 km/h körül adom az érzést a rövid egyenes a nagy ívig nyélgázon sem tud többet mint 240-250 km/h innen a nagy ív végig fűzhető akár 220-250 km/h-val is és jöhet a rövid egyenesre kigyorsítás ami teljes nyélen sem adott ki nekem 294 km/h-nál többet, mert utána megint ott a kis ív és alig van 50 méter vissza fékezni a vasakat 290-ről 160-180 km/h-ra na itt elválik a szar a víztől és vérből nem lesz víz de sajnos fordítva sem, maximum vizeletből széklet, mert több motor is olyan félelmetesen rossz első futóművel érkezik, hogy az ellenségemnek írnám fel receptre.

Satu fék ABS-el 290 km/h-ról és a legtöbb gép nem letérdel, hanem beesik az aszfalt csík alá és vakond perspektívából könyörög levegőért! Itt a hátsó kerék nem is ér le a motor orra esik, szitál és nem értem ilyet, hogy adnak ki közútra. Megint az a fránya BMW S 1000 RR, sajnos mocskos jó, az első féket először GS-hez szokva 4 újjal kezeltem amit a többi gép még tolerált is hát ez nem. Majdnem átestem a lovon olyat fogott mintha lenne egy vasmacska külön ide és a hátsó kerék itt sem sokat ért le de az első futómű nem térdelte úgy el magát, hogy halálfélelmem legyen. Na de mondom a motorokról majd külön. Itt azért jól bemelegedett gumival közel 300 km/h-val tesztelhettünk. És tudja és tudja és tudja! Megállva megnéztem jó volt a gumi hőmérséklet de nem égett szét, nem folyt el, nem csúszkált azért ez egy közúti gumitól szép munka. (rákérdeztem a product manager-nél mire tesztelnek egy-egy gyors gumit: a válasz 340 km/h 4-6 órán át motor, utas és vezető súlyával terhelve szimulátor gépen…) Ráadásul stabil volt 250-ről gyorsítva 290 km/h-ig is. Brávó fiúk: GOOD JOB! Álló helyzetben szélesnek tűnt a 3 sávos kör de közel 300 km/h-nál kicsit más, szűk mint az ember ánusza.

Nem tudtam itt sem kihozni a gumit a béke tűréséből amit mi játszottunk azt mosolyogva kezelte még az öltönyét sem gombolta ki a játékos bunyóhoz. Nem úgy mint Statham aki az első pofon után félmeztelenre vetkőzik minden egyes “Szállító” című filmjében, hogy a 3 havi kondi termi bérletét igazolja…A “box utca” egyetlen korláttal és hálóval volt elválasztva az éles dühöngőtől, hát azért 3-4 méter távolról egy nyélen gyorsító motor, kipufogó és szélhangja az mámoros mint az afrikai éj. Ilyen körből 2-3 db elég egyben, kell szusszanni, na ilyenkor tudtam a többieket meghallgatni, nem csodálom, hogy a holtak is felélednek és járnak ha ezt egyszer meghallják…vámpír nem szív nyaki ütőeret ilyen vehemenciával és budai luxus prosti sem, amit ezek a motorok hallatnak. Én higgadt, szabálykövető már-már németes, nyugdíjas módon unalmas vezetőnek tartom magam, de itt nem nehéz elgurítani a gyógyszert és ledobni a béklyót. Itt már értettem miért kell minden sajtósnak akkora táska: Ők nem vették be a szervezők rizsáját elég egy túra ruha…mindenki teljes bőr overallban csapatott csak egy rendes legény volt a gáton aki Touratech Companero World2-ben tolta közel 300 km/h-val, ami amúgy kényelmes de nem ide tervezték. Mint ahogyan a Schubert C3 Pro sem ide való hiába egy mocskos jó sisak. Olyan menetszél van 290 km/h-nál, hogy ruhában lesz az embernek véraláfutása nekifutásból és a maradék vérét a vákuum ruhán át szippantja ki az agyával együtt. Még mindig ebéd előtt vagyunk a motorok maradnak a pályán érkezik a Mercedes Vito és mi forgunk tovább a következő állomásra, ami a férfiak kedvence, a nedves gumi.

Levezetésnek vészfékezés nedves kövön ABS-el állóra.

Ezzel meg is érkeztünk a délelőtti szakasz utolsó állomására az előző nap felkonferált nedves köves fék tesztre. Itt semmit nem bíztak a véletlenre a szervezők a Pirelli / Metzeler-től!

vészfékezés vizes macskakövön avagy disznóvágás tükörjégen

vészfékezés vizes macskakövön avagy disznóvágás tükörjégen

Hogyan lehet hitelesen bemutatni a fejlődést egy gumi kapcsán? Megmondjam? Ők tudták.

 1. végy két egyforma Suzuki motort ABS-el
 2. egyikre szereld fel az előző modell Roadtec Z8-at a másikra tegyél Roadtec 01-et
 3. referenciának futtasd meg a legjobb gyári tesztpilótáidat a két tökéletesen egyforma ABS-es Suzukival
 4. gondosan locsold fel a macskakövet és öntözd folyamatosan, hogy nehogy száradjon így nem lesz jobb a tapadási, csúszási együtthatója mint: 0.4
 5. a neheze most jön: építs egy valódi fékút mérésre alkalmas rendszert! Hogyan?
 6. Hogyan lehet 2cm pontos, valódi fékút mérő rendszert építeni? Úgy kérem, hogy egy fedél alá hozzuk a GPS-t, a motor ABS-ét, egy helyi elmozdulás érzékelőt (többek között az ABS szenzort felhasználva forgás alapján megtett úthoz is), a motor számítógépét és habnak a tortára bele kötünk még egy MagnetiMarelli számítógépet és fedélzeti komputert.
 7. A kinyert számokat utólag egy laptoppal rendszerezzük és máris kiderül a kiderül.
több elemből álló Magnetti Marelli rendszer

több elemből álló Magneti Marelli rendszer

Mit jelent a vizes macskakövön a 0.4-es “tapadás” körülbelül semmit. Az ABS-el támogatott vészfékezések után gondoltam egy kis gázadással leellenőrzöm mit tud a gumi gyorsításnál. Na itt kiderült mennyire jó az ABS léte és esőben milyen jól jön a menetdinamikai opciók egész sora már akinek van a motorjában eső program és kipörgésgátló…Ebben nem igazán volt, egy kis gázadásra is tolta el a motor a seggét. Kicsi figyelmetlenség és úgy perdülünk meg vizes kövön, hogy mire észbe kapunk már arra megyünk amerről jöttünk!

Így nincsen mellé beszélés, senkit nem érdekel, hogy az amúgy jelzésnek kitett bolyától kezdesz-e el fékezni, mert itt a valódi fékút 60 km/h-ról indul a teljes nullára megállásig vizes kövön ABS-el. Mindenki futott 2 kört az előző Z8-al felszerelt Suzukival és 2 kört az új Roadtec01-el szerelt pont ugyanolyan Suzukival. Az eredményeket kimutatták, táblázatosan megkaptuk. Nincsen mese óriási az eltérés az összes pilóta esetén.

Eredmények, különbségek vizes macskakövön:

Kicsit olyan érzés volt ez mint a disznóvágás tükörjégen!

A teszt pilóták a referenciák és az összes kollégát egyénileg is értékelték és csoport átlagot is kihoztak! Mindenki a profikkal együtt átlagban 10-16%-al rövidebb fékút alatt állt meg az új ROADTEC 01 gumival a régebbi Roadtec Z8-hoz képest. Ez kardinális különbség és ez csak 60 km/h kezdeti sebességnél is több méter különbség!! Feljebbi tempónál múlhat rajta, hogy megállunk-e az akadály előtt vagy bele csattanunk, mint egy durva hasassal a medencébe…A 80 újságíróból 2-en tudtak jobbat fékezni nálam, úgy értem rövidebbet ami azért jó helyezés pedig a legjobb tudásom nagyjából ott volt a kezemben, lábamban.

Nekem 19.37 méter volt a legjobb féktávom az előző Roadtec Z8 gumival és 18.40 méter az új Roadtec 01-el a gyári tesztpilóták referencia fékútja 18.1 méter, tehát aki ebből él 30 cm-el előbb áll meg mint én. Tanulságos, hogy a vizes macskakő 60 km/h-ról profi ABS-el is 18.1 méteres fékutat jelent! És itt csak a motor tömege és egy vezető volt, az is igaz, hogy én 85 kg vagyok.

Ezért nem éri meg eszetlenül száguldozni!! Volt olyan kolléga akinek a fékútja 20.79 méter az új gumival is!! Ami 2.5 méterrel rosszabb mint a tesztpilótáké!! Mondom CSAK 60 km/h-ról. Érted?

átbeszéljük a rendszer működését

átbeszéljük a rendszer működését

Miután jól kipályáztuk magunkat kaptunk egy kiadós ebédet, kis szieszta, szerencsénkre napsütéses pihenés és 15:00h-kor indult a csere mi mentünk közútra és a délelőtti túra csoport jött a helyünkre a pályára.

Közúti teszt:

Itt nem voltam élelmes mivel itt nem cserélgettünk annyit, aki ügyes volt ebéd közben egy sisakkal, kesztyűvel, kabáttal “megjelölte, lehugyozta” a kiszemelt motorját amivel a délutánt akarta tölteni. Mivel én tudok menni bármivel és itthon is van BMW R 1200 GS Adventure tesztmotorunk nem tülekedtem a BMW-k körül. Nem voltam elragadtatva de egy Kawasaki Versys 1000 jutott.

közúti teszt Kawasaki Versys-el

közúti teszt Kawasaki Versys-el

Mondanom sem kell elém került a lengyel kolléga aki türelmetlenül ebéd előtt befoglalt magának egy új BMW R 1200 GS-t az új vizeset. Nem vagyok gonosz de pont kár volt belé! Annak a motornak tapasztalatból tudom, hogy zseniális a futóműve erre minden kanyart elfékezett, minden ívet elrontott, nem volt illendő lökdösni de a sima villás (fordított) Kawasakival szinte letoltam annyira nem ismerte vagy nem bízott a motorban vagy magában!? Három ponton vártak minket fotósok és videósok ahol vagy 8x mentünk fel s alá, hogy minőségi képanyagot kaphassunk. Ezzel a Versysel is az a bajom, hogy szuper erőforrás, bár van ahol kicsit remeg pedig jól össze van rakva de az az első villa…rövidebb, agresszívebb féktávon a fordított első villa kapitulál közúton is, ráadásul erős fékezésnél kanyarban fel akarja állítani a motort ami ellen dolgozni kell, számomra ez ront az élvezeten sajnos. Ettől független a fotós kedvéért sikerült a lábtartó kopó csavarjából közúton is “leköszörülnöm” vagy 4 mm-t. Ami a lényeg ebben, hogy száraz aszfalton is olyat tud a gumi amit kevesen fognak kihasználni. Nem volt ez nagy kör érzésre 100-110 km hosszú de volt benne település, közút, kicsit hibás aszfalt és tükör sima burkolat is hiszen mégis csak Németországban voltunk. Akikkel volt időm beszélni azok azért képben voltak motorozásból, például az északi kolléga garázsában 3-4 motor van magánban és van közte turbós Hayabusa is….340 km/h -val is elketyeg. Óvatosan jegyzem meg létezik belőle 500 lovas 400 km/h képes is.

Jól mutatta a közúti teszt mennyi munkát tettek az új METZLER ROADTEC 01 gumi tervezésébe, a teher hordó öv persze külön van nagy testű “master” túragépekhez nagyobb súlyra és a könnyebb vasakhoz is, de nagyon jól kezeli az út egyenetlenségeket, nem bünteti a motorost egy hibás aszfalton kivitelezett kanyarban sem. Mondhatni semleges olyan mint a BMW első futóművei nem rezdül a szempillája sem ha nem ideális valami, de azoknál azért több visszajelzést ad, nem esel pofára vele mint a tejfölös kenyér ha “túl toltad”! Előtte pontosan fogod tudni, hogy elég volt neki!

A második napon még várt ránk egy vissza út a szállásra és egy késői 21:00h-s vacsora.

Harmadik nap: reggeli 6:00-tól, hogy akinek korán megy a repülője az is kiérjen illetve ki tudják vinni időre nekem ebben is szerencsém volt, mert csak 12:20-kor indult a gépem így a kiadós alvást, zuhanyzást meg tudtam fejelni egy kiadós reggelivel. Két órával később, élményekkel telítődve leszálltam Budapesten. Szívesen máskor is hiszen ezek a valós tapasztalatok amikor nem a monitor elől “huszárkodunk, osztjuk az észt” valamiről hanem próbáljuk és úgy formálunk véleményt.

Csecse-becse

Kedveskedés volt bőben a minőségi szálláson (Lehel hűtőt megszégyenítő csillagszám), ételen, teszten túl is. Metzeler sapi, Metzeler napló, vízálló telefontok, és a legfontosabb munka eszköz egy újságírónak a hazaút reggelén egy pendrive tele képekkel, prezentációkkal, videókkal mindenkinek személyre kiválogatva a képek. Rám jutott vagy 161 db kép csak a napon belüli gurulásokból plusz a hivatalos gyári képanyag.

METZELER ROADTEC 01 konklúzió

Igen, ez egy jó gumi! Sajnos ma már be kell látni, hogy annyira sok követelményünk van egy-egy gumival szemben, hogy azt csak is ilyen korszerű, több komponensű, szintetikus laboratóriumi csodák tudják teljesíteni. Így szabályozható a gyors gumi bemelegedés, a tervezhető élettartam, futás teljesítmény, a jó kopásállóság, a jó ABS-el való együtt működés és nedves felületen tanúsított biztonságos viselkedés.

Megvenném-e? A kötelező kérdés. Igen ha elkopik az Anakee a bemutató GS-en lehet, hogy rápróbálok egy Roadtec 01-re és nem azért, mert a GS-re való hanem azért, mert közúton jó és nagyon csendes az Anakee-vel szemben, terepen meg úgy sem érnek szinte semmit egy Scorpion Rally-hoz képest.

Külön cikkbe tartozó egyéb tapasztalatok

Jó teszt lehetőség volt a Touratech Companero ruhának közel 300 km/h-val a Roadtec 01 gumi bemutatója, ezt és a többi nem a gumihoz szorosan kacsolódó élményt külön cikkben írom meg. Ide értem a motorok közötti elég erős különbségek leírását és a Schubert sisakkal szerzett tapasztalatokat is.

További, látványos fotók galériája –››
A gumiteszt kapcsán végeztünk némi motor összehasonlítást is, ennek eredménye itt olvasható –››

Üdv! Krisztián

Amennyiben hozzá szolnál itt a cikk, teszt alatt meg is tudod tenni, kíváncsian várjuk. Most már minden cikkünkhöz hozzá tudsz szólni.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

3 hozzászólás

 1. Katona Tibor on

  Üdv Krisztián! Egy kérdéssel szeretnék feléd fordulni a Roadtec 01-el kapcsolatban. Mivel nem egyértelmű számomra, hogy a Suzuki GSF1250 az különösen nagy súlyú motornak számít-e és emiatt kell-e rá a HWM jelzésű gumi vagy sem? Te ezt biztosan jobban meg tudod ítélni mint én. A katalógus nem hoz hozzá ilyen jelzésű abroncsot. Gumikereskedők pedig mind másképpen vélekedik ez ügyben, azt mondják határeset. Sokat használom a motort két személlyel, egy doboz állandóan rajta van, főként hosszabb túrákra megyek, ami javarészt egyenes utat jelent. Ezen paraméterek alapján Neked mi a véleményed kellhet ez a fajta gumi?
  Köszönettel? Katona Tibor

 2. Nyári Krisztián

  Kedves Tibor Üdv! A gyár és a fejlesztők szerint a Te motorod még nem az extra nagytestű és súlyú motor kategóriája. Szerintük a HWM jelzésű gumi a régebbi, BMW RT, LT, Goldwing kategória. Szerintem is ezek a motorok indokolják az erősített köpenyt hiszen ezek nem 230-250 kg-os gépek hanem akár jóval 300 kg felettiek sőt van ami inkább 400 közeli. Ma már a Te motorod súlya “normális” kategóriának számít nem extra. Szerintem fel tudod tenni a HWM nélküli típust bőven. Nekem a 260 kg BMW R 1200 GSA + doboz+ utas+ táskák + én tökéletesen jól elvolt az alap gumival. Remélem segítettem! Üdv!Krisztián

Szólj hozzá!