Tartós teszt a BMW “vizes” GS-e kapcsán avagy mire nem való

0
Elég rendesen sikerült belehúznunk a tartós tesztbe, mert a Touratech meghívásának eleget téve valódi Rally-n teszteltük a BMW-t!
Optimus az én formámban

Optimus az én formámban

Jó ideje nálunk van már a BMW aktuális identitás pörölye de most bedobtuk a mély vízbe, ugyanis a görögországi Hellas Rally-n is vallattuk a nagy múltú elődök nyomába kapaszkodó új, “vizes” Adventure modellt. Szögezzük le az elején, ez a motor már nem a kezdeti GS szellemiséget idézi, legalábbis ránézésre biztos nem. Pont ezért voltunk kíváncsiak rá, mit tud a valahai DAKAR győztes boXer GS? Sajnos mivel a felhasználók 1-3% motorozna komolyabban terepen, ezért nem ezt a réteget célozzák a fejlesztések, sokkal inkább kedveznek a GS tábor 97-99%-ának. Jogos, mert az eladások ezt mutatják! Pedig melyik boXer kedvelő ne emlékezne a HP2 valódi enduro-ra vagy a BMW gyári, verseny, boXer DAKAR gépére…Na de a szemünk törölgetése és a múlton való álmélkodás helyett csapjunk a gyermek fej méretű kövek közé és nézzük mit mond a GS Adventure túl a 7.000 kilométeren.

földúton

földúton

Aszfalt: Elég sok kilométer (6.000) került a teszt BMW aktuális gépébe, így végre van képünk mit csináltak a mérnökök.
Jogos a kérdés, jó-e aszfalton az új vizes GS Adventure? Igen az nagyon is az, már rendes motoros szemmel is az nem csak boXer fanatikussal. A 125 Nm az párosult a 125 lóerővel így nem éri panasz a LED-es lámpa elejét. Utassal német autópályán, emelkedőn felfelé is mutat dinamizmust az új blokk konkrétan 180-190 km/h-ról gyorsítva még történik valami és nem kell várnunk a homokórára, hogy mikor lesz a varázslat. A dinamizmus nagyon megnyerő, utas kérésére volt, hogy eső módba kellett kapcsolnom a motort ne legyen annyira hánytatós a számomra élvezhető gyorsulás, lassulás. A motor hangja a gyári dobbal is zseniális, nem elengedhetetlen az Akrapovic opcionális végdobja 300.000 Ft-ért. Alagútba érve szórakoztató a dobogás és a visszhang. Motorféknél ha szerencsénk van vagy tudjuk, hogyan kell csinálni akkor egy-egy komolyabb dörrenést is el tudunk kapni amikor nem a blokkban robban fel az üzemanyag.
Amire én sem gondoltam, az a kilépő hő kérdése! Az égéstermék elvezető könyökök nagyon szépek újonnan krómozva, sőt lilulva, sárgulva is de a végdobnál is akkora a kilépő hő, hogy a mellette elvitt hevederem is elolvadt tőle, ami nem volt a kilépő gázok közvetlen útjában. Jó tudni! Aki extra dobot vesz készüljön fel erre, hogy a dob tömése kiég és akár a külső héja elszíneződik, szerintem ez tud szép is lenni de akit zavar az számoljon vele. A tempomatot nem győzöm dicsérni, “tudom kislányoknak való” de én most jöttem meg egy útról 1300 km-et teljesítve bruttó 12 óra alatt, itt bizony vitán felüli ez a kényelmi opció. Aki kávézni jár egy ekkora kohóval az inkább csak akkor ikszelje be ezt az opciót ha a főorvos barátok különben kifütyülnék. Ja a Tied nem full-os?…-Ú!
Kanyarodás: ezt is jól tudja. A Mátra, Olimposz, Pelion, Bükk szerpentinjein volt idő vizsgálni, a legnehezebb, meredek visszafordítók is bátorsággal teljesíthetőek akár csukott szemmel is ha bízunk a gépben. Félve, remegve ezzel is lehet hibázni ha elcsukjuk a gázt és lendület nélkül pofára esünk, mint a vajas kenyér vagy mint böllér a tükör jégen…de ha van sebességünk bármilyen kevés is akkor jól kezelhető a kisebb személyautónak tűnő motor.

Mellé állva szinte mindenkit rémiszt a mérete de ez csak varázslat. A németek nem érzik jól magukat ha a motor nem boXer és nem eléggé birodalmi a megjelenése! Ez van! Ami kisebb, mint egy tigris tank az kulcstartó nem motor, minden optikai elemet, ziccert megragadnak ennek a hangsúlyozására miközben a gép zseniálisan egyensúlyoz akár egy könnyed balerina vagy kötéltáncos. Tudod: ne ítélj elsőre! Olyanból maradsz ki, amit a végén még sajnálnál.

offroad csizmán belüli nadrággal, valódi Rally módban

valódi Rally módban

Zseniálisak a menetprogramok, jó a fék, elég az erő, utas oldalról is megfelelő a gép. Én még a szélvédelemmel is megbékéltem, mert ugyan a 180 cm-es magasságomhoz pont fejbe, homlokon vág autópályán a menetszél akkor is, ha a kézzel (tekerővel) állítható plexi a legfelső állásában van, de legalább tudom, hogy nem autót vezetek. Így van legalább egy kis józanító hang, szél ha már nyaldossuk a 160-200 km/h-t!
Említésre méltó az opcionális LED fényszóró, LED-es segédfény (ködfényszóró) és a nappali LED-es fény. Nagyon jól szórja a fényt a tervezett lencse rendszer. Nagyon sok részlet profi és szerethető, tele jó ötletekkel. Az újságírók, akik soha nem vettek boXer BMW-t de kisírták a “japános” index kapcsolót elmehetnek a … , szuper volt a régi finoman működött de érezhető volt ha kapcsoltuk ez a mostani nem előre lépés csak “japánon” szocializálódott újságíróknak. Én vállalom, tudom, hogy luxus 3 gomb egy irányjelzőhöz ha lehet egy is, de az az egy hegyes, nem ergonomikus, nem érezhető mikor kapcsol,…. soroljam még? Nem szeretem.
Utassal: nem igazán érdekli a motort, hogy egy vagy két fővel lovagoljuk-e. Főleg ha az opcionális dynamic ESA futómű is be van állítva két főre, amivel illik számolni, hogy megemeli a motor hátulját jelentősen, tehát ha éppen leért a lábad számolj ezzel is.

hegyi szerpentinen

hegyi szerpentinen

Terepen ha már volt szerencsénk a Hellas Rally 2016-on tesztelni.

Amit a legelején tisztázni kell, mielőtt még fura kommentár háborút robbantanék ki. A BMW R 1200 GS Adventure nem egy offroad verseny motor, nem is úgy néz ki és nem is arra építették. Ennek ellenére ha ezt tisztáztuk nagyon sok dolgot tud terepen de csak és kizárólag akkor ha elfogadjuk, hogy ez egy GS! Soha nem úgy tudja a feladatokat mint egy 80 kg-os, 50-60 lóerős terep gép. Viszont ami jó hír: tudja, csak másképpen. Itt mindent GS módban kell csinálni. Például ABS nélkül csak hátsófékkel a fékút jelentősen megnő a kisebb gépekhez képest, ezt a motort ha nem ér le a lábunk és kibillen az egyensúlyából senki nem tartja már meg…Ahogyan mondják: “le kell engedni a francba…” Álló helyzetben ha nem áll “tetőre” semmi komoly baja nem lesz egy dőléstől. Minden feladatot tudott ez is a Rally Raid kategóriában ahol a kisebb gépekkel mindenki elesett, sőt esés nélkül is tudta de a köves patakon, vízmosáson átkelést nem tudja 35 km/h-val a felnije és a 19″-os első kereke miatt, ott lassítani kell, finoman átengedni és gázzal távozni. Sokkal többet tud, mint gondolnánk és nagyon jól egyensúlyozható, de csak szem előtt tartva, hogy ez egy GS!

BMW boxer GS versenygép

Boxer alapon épített DAKAR győztes BMW

Terep élmények:
Egészen más, mint amire gondoltam de kicsit mégis az. Mondanom sem kell egy 260 kg-os, lista áron 7 millió Forintos motor nem való terepre csak akkor ha 20.000 Ft-os jön belőlünk a hasmenések alkalmával is…Ennek ellenére bevittük a mackót a málnásba és végig fűztük a csalitosban! Ránézésre még a profik is azt mondják kicsit nagy ez ide…részben igazuk is van, hiszen tényleg testes a gép, de a boXer blokk miatt azért alacsonyan van a súlypontja és az Adventure modell miatt 2 cm-el több a rugóút, ami nem elég terepre de több mint a “sima” GS-é. HARD ENDURO kizárva és nem azért, mert rutinnal nem tudná a gép egyszerűen nehéz és magát roncsolja szét. Földút, murvás út, apróbb kövek rendben, emelkedők rendben, nagyobb kövek óvatosban és a hegyi lefelé is óvatosan, mert ha nagy kövek vannak leér ez-az a gépen. Például ugye a jól kitett égéstermék elvezető könyökök amik szépek, szerethetőek de igen sérülékenyek. Sajnos a felnik a következő gyenge pontok brutális köves terepen nem bírják el a motor súlyát. Óvatoskodni kell velük a nagyobb köveken 20-40 km/h is elégséges a roncsoláshoz. A köves emelkedők nehéz témák, mert a motor súlya miatt kell lendület de ha nagyok a kövek akkor van, hogy a felni nem hálás. Most nem közútról beszélünk inkább könnyű terepről.

igazi offroad építés

német cég DAKAR ajánlása amiből a Gauloises gyári BMW verseny gép született

Építés offoroad használathoz:
Több terep mániás versenyzővel beszéltem, akinek van boXer GS verseny gépe is, de be kell látni ez egy igen felkészült gárdát kíván. A BMW, a HP2 verseny boXer óta nem rukkolt elő semmi említésre méltó terep boXerrel. Inkább megkerülték a kérdést és adtak nekünk F 800 GS-t, ami egy könnyebb feladat és aki szereti, annak elég könnyű terepképessé tenni. A boXer építések számos sebből vérzenek…a HP2-őt leszámítva rövid a kardán házuk, így máris zsákutcában tapogatózunk, ha nincsen erősített kardánunk akkor maga a kardán tengely törik el nem a háza. Most valódi terepezésről beszélek ERZBERG és társai. Beszélgetem egy Szlovák versenyzővel aki a 3. kardán tengelyt töri el, az is igaz mutatott pár fotót és a BMW R 1200 GS Adventure motorja (a levegős) elég szépen repült a levegőben több mint 2 méter magasan. Persze a Hellas Rallyra Ő is a KTM 690 Rally változatával jött…Mondjuk ki is pucolt mindent a BMW gépből, ami nem nélkülözhetetlen: ABS, csomagtartók, fényszóró….Megoldás az első futómű cseréje de a gyáriba is belefér a 21″-os terep kerék és hátra a 18″-os felni méret. Utána jön a következő gond a váz nem elég erős és így tovább míg végül annyi mindent cserélünk, hogy van egy motorunk ami boXer de alig van közös eleme a gyári GS-el. Kár, mert régen alap volt a 21″-os első kerék és a terep képesség. Ma már ez nem fókusz, de még tudja mint szélső érték. Van néhány specialista cég akik kifejezetten a boXer fanatikusoknak segítenek a terepre optimalizálásban. A remény hal meg utoljára!

Beszélgettem a BMW offroad parkjában, Hechlingenben a boXer család fő felelősével és feltettem neki a kézenfekvő kérdést: mikor kapunk újra a részben vizes boXer blokkal igazán terep képes motort? A válasz: “ha elegen kéritek!” Úgy, hogy uraim és hölgyeim ez rajtunk múlik. A gyárnak vannak kész prototípusai de amíg mi megelégszünk a 10 éve nem gyártott HP2 közel 3.000 darabos használt parkjával addig semmi nem fog változni…

pedig lehetséges rendes boXert építeni

pedig lehetséges rendes boXert építeni

A megoldás a kezünkben. Addig pedig sok élményt a mai boXer GS-hez, hiszen egy nagyon jó motor és még mindig a legjobb ajánlat a piacon sokoldalúság terén. Vitán felül minden szegmensben van jobb motor akár BMW is de, hogy mindent tudjon kicsit és egészséges kompromisszum legyen az nehéz kérdés…

Korábbi tesztek a BMW R 1200 GS Adventure kapcsán–››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!