Pandora szelencéje helyett Touratech ZEGA Pro2

0
Kalandtúra motoron fontos kérdés a csomag szállítás és a mindenki által hőn áhított doboz szett, így bemutató GS-ünk megkapta a létező legkorszerűbb Touratech ZEGA Pro2-es dobozrendszert.

Vallási vitákban nem foglalnék állást, mert mára oda jutottunk, hogy a csomagszállítás megoldásai megosztják a motoros közönséget. Sajnos sokan hangosak anélkül, hogy valós tapasztalataik lennének, óvakodjunk a hangadóktól, mert van aki sokat motorozik és távolra is, így inkább érdemes rájuk hallgatni.

Zega Alu dobozok

minőségi doboz rendszer

Haladjunk sorjában, mitől jó vagy rossz egy doboz rendszer. Avagy valóban mire is van szükségünk az úton?
 1. fontos a csomagok szállítása nyomán a dobozrendszer terhelhetősége: sajnos a műanyag és némely Alu rendszerek is olyan minimálisan terhelhetőek, hogy az már nevetségesen aránytalan a motor súlyához viszonyítva is
 2. fontos a modellspecifikusság, hiszen csak így garantálható a jó ergonómia: jól elférjünk a dobozoktól, ne zavarja az utas lábát sem, szerencsés ha fel is lehet szállni tőle a motorra és a kipufogó sem égeti ki
 3. nem baj ha jól illik a motorhoz esztétikailag is: tehát formára és színre is oda való
 4. méretválaszték: jó ha tudunk választani több méretből, mert a motor szélességét befolyásolja így az autók közötti araszolási képesség csökken
 5. típusválaszték: forma, kialakítás, rögzítés
 6. rendszer anyaga, minősége: Alu, műanyag, hegesztések, záródások, tömítések, zár rendszer kiforrottsága
 7. zárhatóság: a doboz biztonságosan rögzíthető a motorra és maguk a dobozok is zárhatóak biztonságosan nem csak az esetleges elvesztés hanem a szándékos behatolás elleni védelem is fontos
 8. könnyű le és felhelyezés: gyors rögzítő rendszer, zárak
 9. terepképesség: kevés dobozrendszer szereti a terepezést, főként az Alu dobozok preferáltak, de műanyagból is van terep képes csak kevesebb (nehéz terepen jobb a lágy táska, mert nem okoz sérülést a motorosnak)
 10. garancia: nem mindegy az ár függvényében, hogy 3, 6, 12, 24, 60 hónap-e a garanciánk, esetleg élettartam
 11. beázási képesség: aki sokat túrázik, esőben, szélben, sárban az tudja mennyire fontos, hogy a ruhánk, elektronikáink, hálózsákunk száraz maradjon
 12. eldőlés, baleset esetén szilárdság: az erősebb Alu dobozok egy-egy feldőlt motort is meg tudnak tartani de ez nem mindig igaz a műanyag dobozokra
 13. láthatóság: mivel a doboz rendszer lehet a motor legszélesebb pontja így nagyon fontos, hogy szemből és hátulról is jól látható legyen, nehogy elsodorjanak minket vele egy előzésnél.
 14. szervizelhetőség és alkatrész utánpótlás kérdése: kevesen gondolnak rá, még el nem dőlnek a motorral vagy meg nem sérül valami a rendszeren, ami után nincsen alkatrész vagy várni kell rá 6-12 hónapot esetleg csak egyben rendelhető a doboz ami extra költség, már vásárláskor kérdezzünk rá, melyik elem rendelhető és mennyibe kerül
 15. extrák, opciók: ez inkább a kalandtúra motorosoknak fontos, miket lehet elérni a rendszerhez még, később, ha szükségünk van némi fejlesztésre: külső bővítmények, zsebek, belső táska, hátizsák, asztalka lap+láb, fényvisszaverő matricák, elakadásjelző matrica, belső zseb, laptop tartó, benzin kanna rögzítés, ülés párna a dobozra
könnyed terepen

könnyed terepen

Mit tapasztaltunk a Touratech ZEGA Pro2 tesztjén:
 1. Az esztétika elsőre látható, mi a fekete bevonatost (eloxált nem festett) kértük, mert az illett a bemutató, teszt BMW GS-re, hiszen az is fekete-fehér. A “baltás” BMW formatervezéssel ellentétben itt lekerekített sarkokat éleket látunk, ami tetszetős és ha ránk dől kevésbé vágódik belénk
 2. Nagyon fontos szempont hogy itt a belépőbb Mundo szetthez képest számos extrát alapból megkapunk extra felár nélkül bár ez meg is látszik a dobozrendszer árán. Koffer hordozó fül, műanyag sarok és élvédő elemek (cserélhetőek opcionálisan más színűre), előkészítést a bővítményekhez (benzin kanna, egészségügyi csomag, főző szállító…)
 3. Rozsdamentes, erős tartó keret jár a rendszerhez, amit ennek ellenére mi fekete színben kértünk, mivel túl feltűnő a fényes keret. Sajnos a Zega Top Case nem jött még meg de a tartó keretét már teszteltük, szélesebb a rakodó felülete, mint a gyári BMW-s ami jól jön ha mondjuk lágy táskát tennénk rá.
 4. Itt is a szokásos vizsgálatok miatt szigorú súlyhatár van a dobozok terhelhetőségére sőt sebesség limit is, de jobb értékek mint a gyári BMW rendszernél. Jelentősen felette teszteltük és mivel nem volt szerviz autónk a Hellas Rally-n így a két dobozon még egy-egy terep gumit is szállítottunk…(autópályán is)
 5. A dobozt tartó csőrendszer, erős, hihető, hogy bírja a strapát. Túl volt terhelve sebességben és súlyban is de meg sem rezdült.
 6. A dobozok zárhatóak megegyező kulccsal a kerethez és a fedelük is.
 7. Ami zseniális, hogy a doboz mindkét végén van zár, ezt is kevesen csinálják pedig igen előnyös: amikor a doboz fedelét levesszük azon moshatunk bármit, vághatunk rajta, jó szerelő tálcának és így ha bármi útban van a motoron (lágy-táska a csomagtartón) akkor ki tudjuk nyitni a dobozt a másik végén.
 8. A dobozok teteje nyílik így nem az van mint sok műanyag doboznál, hogy kinyitjuk a koffert és a fele kipotyog belőle az útra. Ráadásul opcionálisan belső táskánk is lehet amit a szállásra, sátorba tisztán viszünk be akkor is ha a motor és a koffer előtte a sárban hempergett.
 9. Az opcionális belső táska sajnos nem működik mint hátizsák de a hosszabb hordozó füle segít, hogy vállra téve vigyük illetve a cipzárai okosan vannak tervezve, hiszen a dobozban a teteje nyitható de a szálláson elfektetve az oldala nyitható fel teljesen.
 10. A zárak mind egy típusú “rendszer” kulccsal működnek, amiből több darabot is kapunk.
 11. Sikerült tesztelnem a doboz bevonatát is ami nem festés így elég jól bírja a súrlódást, csiszolódást az 1500 km-en át cipelt terep gumik nyom nélkül voltak fent például az eloxálásnak köszönhetően.
 12. A sarok és élvédő elemek alapból feketék a dobozon de ez a mi fekete-fehér motorunknál nem is gond, kedves gesztus, hogy van fehér vagy akár KTM narancssárga is.
 13. Mi a szimmetrikus fedelű 45/45 literes ZEGA PRO2-es rendszert kértük, mert így nem felemás a doboz de a végdobot azért megkerüli a jobb oldali doboz így veszítünk térfogatot. A 45/45 literes rendszer elnyeli a komplett bukósisakot is egy városnézés esetén ami elég örömteli, hogy nem kell cipelnünk és lezárnunk sem a motoron.
 14. A Touratech szerint a koffereken ülhetünk is miközben a másikon felállítjuk a mobil konyhát, próbáltuk és működik a dobozok zárt állapotban elbírnak egy felnőtt súlyával.
 15. Ami nagyon nagy talány volt számomra az új ZEGA PRO 2-es rögzítési rendszer. Minden világtúrázó ismeri a Touratech dobozok tartósságát és a megbízható rögzítési rendszert ami olyan egyszerű volt, hogy nem igazán van benne ami elromolhat. Eddig ugyanis az alumínium kofferek belső részén kellett nagy átmérőjű kézi “anyákat” rápörgetnünk a csavarokra és kívül is nagy tárcsák fixálták a koffert. Most az új Zega PRO2 kapcsán léptek előre és egy önzáró automatizmust építettek. Ami természetesen zárható is kulccsal ha azt szeretnénk, sőt azt írja a Touratech, hogy mindig zárjuk is, hogy soha ne tudjon kinyílni menet közben. Kíváncsiak voltunk mit tud ez az új rendszer a világtúrázók által szeretett, elfogadott megoldás után. Az biztos volt, hogy sokkal kényelmesebb lesz, hiszen itt a koffert ki sem kell nyitnunk az akár kulcsra zárt állapotából úgy is fel tudjuk kattintani. A mechanizmus egyszerű a kofferek alján fix rögzítésű, gumi betétes fülek bele akaszkodnak a tartó keretbe felül pedig egy billenő mechanikával csak a helyére kell kattintani a koffert. Zseniális, hogy nem kell kinyitni a dobozt és a bele pakolt csomagok vagy belső táska mellett kotorászni az alsó rögzítési ponthoz. Féltem a stabilitásától de a Touratech szerint újra lett tervezve így most már akár világtúrán is, terepen is működőképes a rendszer. A feljebb említett gumikkal, csomagokkal együtt is stabil volt végig. A záródás után a kioldó nyelv még kulccsal fixre zárható.
 16. Mivel a 45/45 literes változatot kértük így a doboz rendszer lett a motor legszélesebb pontja (103 cm) így kértük a fényvisszaverő matrica készletet is hiszen ez adja meg sötétben a motor szélességét, sőt két csomagot kértünk, hogy a dobozok első élére is jusson hiszen szemből is el lehet sodorni minket. Napközben nem zavaró, mert fekete a fényvisszaverő de ha extra erős fényt kap nagyon jól reflektál.
 17. Minden alkotó elem, alkatrész finoman kidolgozott és rozsdamentes anyagú, így van esélyünk a rendszert tényleg évekig használni gond nélkül.
 18. A zár és tartósín szerencsére csavarozott sérülés, gond esetén cserélhető, ami amúgy is jellemző a Touratech-re főleg a saját gyártású, fejlesztésű termékek esetén. Tehát, ha csak egy rész sérül, roncsolódik akkor elég azt újra vásárolnunk, pótolnunk. Nagyon fontos, mert egy jó rendszer több százezer Forint.
 19. Amihez én mindenképpen ragaszkodnék az a koffer tetején lévő csomagrögzítő fül, több műanyag rendszerrel ellentétben ez tudja fogadni a Touratech saját táskáit vagy akár egy vízmentes Ortlieb zsákot is.
valós teszten

valós teszten

Értékelés:
 1. esztétika: szerintünk vagány de a kaland motorosoknál a nyers Alu is elég szép
 2. praktikum: 10/10 ebben nagyon erős a ZEGA PRO rendszer
 3. tartósság: több ezer kilométer valódi tesztet kapott túlterhelve és semmi nyoma a használatnak, így ez ígéretes
 4. rögzítés: professzionális, kényelmes
 5. alkatrész rendelés: minden elem külön is kapható
 6. komfort, kényelem: mivel minden kalandmotorhoz, sőt most már néhány aszfalt motorhoz is modell specifikus tartó rendszer van kidolgozva, így jó a kofferek elhelyezkedése a motoron, utast nem zavarja. Belső táskákkal könnyű az élet, amiket úgyszintén tesztelünk, de fontos megszokni, hogy a 45/45 literes rendszer szélesebb mint a motor kormánya egészen pontosan 103 cm!
 7. minőség: a kidolgozás, hegesztések, eloxálás mind mind szép egyedül a vízálló tömítésben találtam esztétikai hibát, ahol a koffer fenék lemeze össze van szegecselve az oldalfallal, működést nem befolyásol.
 8. ára: méltó a tartalomhoz de nem kevés sok másolat és hasonló rendszer létezik de praktikumban elég kevés zárkózik fel
Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!