Mi kell egy jó túrához? Harmadik rész: mit hova pakolunk.

0

Mit hova pakolunk?

Több cikk is érintette már a kalandtúra motorozás táska kérdéseit. Ezeket itt tudjátok olvasni –››

Most beszéljünk kicsit arról, mit, hova rakunk a motoros csomagban. Egy komolyabb túrán több száz kiegészítőt is használhatunk, amiknek jó helyet kell találnunk a motoron. Fontos, hogy a motor még felmálházva és vezethető legyen amennyire lehetséges élvezetesen, biztonságosan.

motoros túrázás

motoros túrázás

Több csoportosítás szerint is pakolhatunk:

 1. mennyire sűrűn kell az adott tárgy (vész esetén, baleset esetén, minden nap, minden tankolásnál…)
 2. súlya szerint (minél lejjebb kerüljön a súly)
 3. térfogata szerint (ha nem nehéz akkor dobozokra is tehetjük vízmentes zsákban)
 4. lopás veszély szerint (van aminek jobb ha nincsen szem előtt)
 5. gyúlékonyság szerint könnyen le tudjuk venni, ami gyúlékony és ne legyen nyílt láng közelében)
 6. érzékenység szerint (rázkódás, rezonancia…)
 7. vízállóság vagy víz érzékenység szerint
jó túrához jó felszerelést

jó túrához jó felszerelést

Mikre kell figyelnünk, hogy ne rontsuk el a motoros élményt-tippek, trükkök

 1. A nehéz eszközök, tárgyak, felszerelések ha csak lehetséges alulra kerüljenek, minél alacsonyabb a súlypont, annál jobb a motorozási élmény, tehát ha használunk alumínium koffereket ezekbe alulra tegyük azt, ami nehezebb, persze a tartalék olaj és benzinkanna mehet kívülre is.
 2. Sok eszköz, ruha nem vízálló ezeket a felszereléseket szerencsésebb ha vízmentes táskába, kofferba csomagoljuk, nem nagy élmény az átázott, bedohosodott sátorban aludni egy jó vizes hálózsákban.
 3. Kevesen tudják de nagyon fontos kérdés, hogy mely termékek érzékenyek a rázkódásra, rezonanciákra! Például a kézi kamerák és finomabb, tükör reflexes fényképezők nem szeretik a rázkódást. Kézen fekvő lenne őket a topcase-ben hordozni, onnan kivenni de a motornak az a része az ami a legtöbbet rázkódik, sajnos a hátsó kerék felett a motor súlyközepétől a legmesszebbi karon a Topcase nagyon sokat zötykölődik főleg ha terepezünk is. Amennyiben nem esünk sokat akkor magunkon is hordozhatjuk az érzékenyebb elektronikai kütyüket vagy a tanktáskában, ami a legközelebb van a motor súlyközepéhez és a két kerék között a lehető legkevesebbet zötyög. Ne is álmodjunk arról, hogy a “civilben” kapható elektronikai eszközök bírják a strapát!! Egy laptop, fényképező de még csak egy telefon is általános, civilizált használatra vannak méretezve a motoron olyan rezonanciák keletkeznek a gumik, futómű, aszfalt miatt, amiket a “hobby” eszközök nem bírnak el, tehát úgy mennek tönkre, hogy külsérelmi nyoma sincsen, így hihetnénk azt, hogy van vita alapunk a szavatosság kérdésében- de nincsen! A forrasztások, csatlakozók, kábelek, kijelzők, diódák nem tudnak ilyen terheléssel mit kezdeni, hiszen nem is erre lettek tervezve. Éppen ezért ne higgye senki, hogy egy “játék” telefon pótolni tud egy motorra tervezet, vízálló, benzin álló, rezonancia tűrő minőségi GPS-t a navigációhoz. Persze előny tud lenni ha olyan eszközöket viszünk a túrákra amikben kevés a mozgó alkatrész vagy egyáltalán nincsen már bennük ilyen. Akinek a pénz nem gond mindenből tud venni katonai szabvány szerinti terméket, azok bírják a koszt, sarat, esőt, rezonanciát, benzint….
 4. A biztonság is egy fontos szempont, amit nem látnak a tolvajok az már is félsiker! Ne legyen szem előtt az, ami nagyon értékes, de sajnos minden zár, táska kinyitható csak idő kérdése. Soha ne hagyjunk szem előtt őrizetlenül értékesebb tárgyakat. A tanktáska alkalmas arra, hogy mindig szem előtt legyenek a fontosabb iratok, értékek és egy mozdulattal lecsatolva magunkkal is tudjuk vinni ha eltávolodunk a motortól. Ma már szinte mindegyikhez jár egy vállpánt, a jobbakhoz rendes két pántos hátizsák rendszer is.
 5. A gyúlékony eszközöket elég bonyolult elhelyezni a motoron és sok szempontot érdemes betartanunk. Ami könnyen gyullad fel azt jobb kívül hordani, hogy lássuk ha baj van vagy el tudjuk oltani esetleg levenni még időben. Van, aki szeret kofferben hordani tartalék benzint, de ha szivárog mindenünket elönti a benzin.
 6. Amit sűrűn kell elővennünk, azt jobb ha nem ássuk el a koffer aljára! Erre is jó lehet a sok kis váztáska és a tanktáska is. Ami vész tartalék azt nyugodtan tegyük a koffer aljára. A tartalék alkatrészek, gumik, szerszámok jó sok súlyt képviselnek de elvileg csak ritkábban kellenek.
 7. Van pár apróság, ami lehet a ruha zsebünkben is. Papírok, pénz, sisak alá maszk ha fáznánk, egy heveder ha valamit azonnal felkötnénk a motorra.
 8. A vízszállítás külön téma lehetne a táskák között de itt is kitérek rá. Aki tudja, hogy olyan helyre megy motorozni ahol napokig nincsen ivóvíz vagy semmilyen sem annak magával kell vinnie az összes vízszükségletét főleg ha nincsen kísérő autója. Vihetünk külön vízszőrűt is ha van bármilyen víz amit ki tudnunk szűrni ihatóra. Lehet külön fehér és fekete vízszállítónk nem színre hanem a benne lévő vízre értem. Például egy jó vízszállító a zuhanyzáshoz, mosdáshoz ami nem kell tökéletes ivóvíz legyen és egy külön vízszállító amibe csak is szűrt vagy eleve ivóvíz minőségű vizet töltünk az egész túra alatt. Lásd például.
 9. Jó ha van kéznél késünk nem a támadók ellen de mindig van egy feladat, amihez kell vágó eszköz: nyárs készítése, gyors kötözők levágásához.
 10. A tűzgyújtó is jó ha elől van, hiszen tábortüzet könnyebb úgy beindítanunk. Persze napon ha van egy lencsénk azzal is tudunk napsugarat fókuszálni egy pontra aminek általában ha jól süt a nap gyulladás lesz a vége.
 11. Gondoljunk az egészségünkre is legyen kéznél egy tábori elsősegély csomag! Ez nem keverendő a kötelezően előírt elsősegély csomaggal, amit a jármű kategóriákhoz írnak elő. Az pont nem elég semmire szinte egy túrán. Itt olyanra kell gondolni, hogy az ördög soha nem alszik, így ha lehet legyen könnyen elérhető a gyors segély. Az is szerencsés ha a vércsoportunk is elérhető, olvasható.

További jó túrázást! Krisztián

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!