Mi kell egy jó túrához? Második rész: táskák

0

Mai cikkünk a táskák kérdéskörét taglalja a motoros kalandtúrázás kapcsán.

Ahány motor, motoros, túra annyi jó megoldás! Pár alapvető igazság azért átfogóan igaz a kalandtúrázás kapcsán. Előző cikkünkben általánosságban néztük át a kérdéskört, amit ígéretünk szerint részletesen ki is bontunk.

Használhatunk táskát számos szituációban egy-egy kalandmotoros túrán:
 1. háton, mint hátizsák: kényelmetlen, nehéz, izzadunk alatta, nem jó hosszabb távon
 2. motoros oldaltáska: terep túrán jobb a lágy oldaltáska, mint az Alu doboz (amikor a bokánkra dől például)
 3. motoros hengeres zsák: utas nyeregre, helyére, Alumínium kofferekre
 4. motoros felső-táska, Rack-Pack jelleggel, csomagtartóra, Quadra, utasülésre, utas ülés helyére, kofferekre
 5. övtáska: vezetőn, utason, derékon
 6. combtáska: eleséskor nem a legjobb ráesni, mert comb vagy medence csontot roncsolhat
 7. tank táska: kéznél legyen minden praktikum, általában limitált terhelhetőséggel
 8. fotós: mellkas táska a lehető leggyorsabb fotózás érdekében
 9. váztáskák: motoron bukó-védőcsöveken, kormányon, utas kapaszkodón
Akkor a fentiek kicsit részletesebben kibontva a teljesség igénye nélkül:
 1. Hátizsákok: rövid távokon, városban, ingázáshoz, futár munkákhoz nagyon jók, mindig kéznél vannak. Értékeink velünk mozognak nem maradnak a motoron, nem kell aggódnunk felnyitják-e a koffert vagy ellopják motorostul az egészet. Ezzel együtt egy jól szellőző, ruha vagy protektor, esetleg gerincvédő minden képességét tönkre tudják tenni, hiszen gátolják a ruhák és a testünk szellőzését. Számos modell létezik, sajnos sok közülük nem vízálló azt érdemes kihagyni. Amin a záródás kétes minőségű cipzárral történik azt szintén elkerülném, mert több történet van, hogy 200 km autópályán beazonosíthatatlanul szórják el az értékeiket azok, akik nem veszik észre, hogy kinyílt a hátizsákjuk. Milyen a jó motoros hátizsák? Elsődlegesen ha már mégis ilyenben motorozunk akkor jogos a kérdés; kinek? Mire? Sok modell ígér komolyabb gerincvédelmet csak azért, mert egy merevebb héjat tettek a hátára ahonnan az ütések várhatóak, próbáljunk meg ennek nem bedőlni ha lehet. Amikor egy motoros hátra esik bármilyen balesetben, akkor elég elképzelni, hogy a hátizsák vastagsága az nem tud hova tűnni, így a gerinc sérülhet attól is, hogy nem tud végig felfeküdni. Aki mégis hátizsákkal akar motorozni az válasszon egy tartós, erős, alapból (tehát vízálló huzat nélkül) vízálló, minőségi hátizsákot ha lehetséges neves gyártótól inkább több mint 3 év garanciával, így nem érhet minket meglepetés. Kevés gyártó van, de akad azért aki a cipzárt nem kifelé teszi a zsákra, hanem védetten a hátunk felé, ezzel is csökkentve a zsák kinyílási veszélyét.
  Reklám következik: Mi többször is az EVObike-ban kapható Ortlieb, hegesztett, vízmentes, 5 év garanciával érkező zsákokat használtuk.

  belső cipzáras

  belső cipzáras

 2. Motoros oldaltáska: ez már egy bonyolultabb kérdéskör, mert itt is nagyon bő a kínálat de nagyon sok a használhatatlan termék. Látványos, varrott, beázó típusok egész sora áll a motoros üzletek polcain, de ugye egy kalandmotoros ennél többre vágyik!? Nekünk a nem beázó, hegesztett, tartós, minőségi darabok jelentenek csak segítséget a többi nem. Az útközben leeső, szétszakadó, kinyíló, elvesztődő táskák nem előnyösek. Sajnos nap mint nap látunk nem oda való megoldásokat. Pedig itt is elérhető a komolyabb világcsavargók kelléktárában bejáratott komolyabb termék. Elég megnézni azokat, akik sokat mennek és abból sok nehezebb viszonyok között van mit használnak? Ortlieb, Touratech…Itt már nagyon speciálisan kell gondolkodni és a legjobb ha a motorral teszünk egy próbát. Szempontok: van-e tartó keretünk? Mennyire zavaró a kupifogó hőleadása? Formája? Hány literre van szükségünk? Szükséges-e formatartás? Érdekes-e a szín? Bővíthetőség? Teljesen más formájú lágy táska kell egy-egy motor típusra! Ami jó sportmotoron, az nem biztos, hogy jó, ergonomikus túra motoron és így tovább. Sokan az alumínium kofferre esküsznek de terepen nem mindig előnyös ha a bokánkra dől és sérülést okoz. Az is igaz, hogy a lágy táskát városban nehezebb “bezárni”, hogy illetéktelenek ne nyúljanak bele. Létezik fém sodrony háló amit rá tudunk zárni de az alumínium kofferekhez hasonlóan azt is fel lehet törni.
  minőségi motoros oldaltáska

  minőségi motoros oldaltáska

 3. Motoros hengeres zsák: itt a végükről felnyitható zsákokra gondolunk, amit nagyon sok gyártó és nagyáruház forgalmaz már, sajnos itt is sok a nem megbízható termék. Ne csak az árat nézzük hiszen egy jó, hegesztett zsák nem kellene, hogy a hegesztésénél kinyíljon! Sok motoros keres meg minket a Touratech Budapest munkánk miatt, hogy vett olcsóbban 4-6.000 Ft-ért hengeres zsákot és 40 cm hosszan kinyílt a hegesztése…Minek venni nagyáruházit amikor 2.000 Ft-al többért van minőségi, neves gyártótól, 5 év garanciával zsák? Minden kiegészítő és táska gyártó felvette a termékkört a kínálatában csak nem tudom minek!? Ezek a táskák a hegesztés minőségén és a táska anyagán múlnak, pont ezt a két dolgot rontják el sokan. Ma már a jobbak nem is hővel hegesztik hanem ultrahanggal az ilyen táskákat, így az anyag nem sérül és nem változnak meg a képességei. A légmentes záródás miatt van olyan gyártó, aki légtelenítő szelepet is ad a terméken, így a felesleges levegőt ki tudjuk engedni a táskából, ezután zárhatjuk a szelepet. Ebben tökéletesen elférünk mérettől függően: sátorral, hálózsákkal, aláfekvővel, kemping felszereléssel. Ide olyat érdemes pakolni, ami napjában csak egyszer szükséges számunkra. Lásd például a GuruTech kínálatát!

  motoros, vízmentes, hengeres zsák

  motoros, vízmentes, hengeres zsák

 4. Motoros felső-táskák: ide értendőek a teljes hossz oldalukon felnyíló zsákok. Ezek előnyösebbek a végükön felnyílóknál ha többször kell benne keresgélnünk, mert a teljes hossz oldala kinyitható, így jobban át tudjuk tekinteni a táska tartalmát. Amikor csak három nagyobb túrafelszerelést teszünk bele: hálózsák, sátor, derékalj akkor nem biztos, hogy indokolt ez a modell magasabb áron. Itt is igaz ami a többi táska kategóriánál is, hogy “kis pénz kis foci”! Ne dőljünk be a neve nincsen 2 éve gyártók hegesztett táskát termékeknek, mert jó eséllyel 3-6 hónapot sem bír ki hiba nélkül. Szerencsére van olyan gyártó is a piaci kínálatban, aki a legapróbb táska elemre is 5 év garanciát ad. Így nem kell aggódnunk az amúgy is sérülékeny csatok sorsa miatt. Nem mindegy a táskák anyaga sem! Több cég csinál lágyabb belső táskának való anyagból is hengeres zsákot, de ezek könnyebben sérülnek meg egy-egy kalandtúrán így fontos tudnunk mire választunk táskát.
  jól átlátható, könnyű benne pakolni és 100 % vízálló

  jól átlátható, könnyű benne pakolni és 100 % vízálló

 5. Övtáska: itt már igen sok megoldás létezik és talán ide sorolhatjuk a külső és a belső rejtett övtáskákat is. Nehezebb, kevésbé biztonságos utakon jól jön egy elrejthető övtáska, ami akár csak egy öv is lehet a belső oldalán egy kis zsebbel, hogy az út anyagi, pénzbeli tartalékát ne olyan könnyen szúrják ki az útonállók.
  vékony, rejtőzködő övtáska

  vékony, rejtőzködő övtáska

  Létezik olyan modell is, ami szándékosan vékony így nem szúr szemet a ruha alatt sem de elfér benne a legfontosabb. Övtáskából is van hegesztett, vízmentes, minőségi és sajnos van nem vízálló, cipzáras, szerte foszló a piacon. Mindenki maga döntse el mire költ de sajnos nagyobb a kínálat rossz minőségűből mint jóból. Mit várunk el egy övtáskától egy kalandtúrán? Jó záródást, sok praktikus zsebet, lehetőség szerint vízálló kialakítást, hogy egy rendesebb esőben ne kelljen azon aggódnunk, hogy a pénzünk, papírjaink és egyébként minden fontos ami még nem plasztik anyagú az elázik.

  praktikus, vízálló, oldaltáska

  praktikus, vízálló, oldaltáska

 6. Combtáska: itt megoszlanak a vélemények, én nem használom soha, mert bár mindig kéznél vagyis lábnál, combnál van de egy balesetben nem túl előnyös. Sok motoros esik az oldalára és egy jól megtömött, meghúzott, fixen rögzülő combtáska ha nem tud elmozdulni akkor combcsont, combnyak törést esetleg medence csont sérülést okozhat. Ettől független elég praktikus tud lenne de nagyon kevés a vízálló modell, hiába varrják vízálló anyagból ha a cipzárnál és a varrásoknál beázik. Ne tévesszen meg senkit a Cordura anyag az még magában csak az anyag a technológia is fontos mikor építik a táskát ha nem hegesztik akkor bizony a szuper anyagot varrás közben már is tönkreteszik hiszen több ezer lyukat ütnek rajta a varrással a varró tűvel.
 7. Tanktáska: komplex egy témakör. Nagyon sok modell van, itt is sok cég inkább belső “vízmentes” táskát ún.: drybag-et javasol mivel a táska maga varrott. Rengeteg a méret és szerencsére sok gyártó készít modellspecifikus megoldásokat is, hiszen a tank formája miatt nem tud olyan jól illeszkedni egy univerzális mint egy ahhoz a modellhez fejlesztett. A benzin tank betöltő nyílásához kapott adapterekkel több gyártó is egy mozdulatos fel és leszerelést ígér, azért próbáljuk ki mindet vásárlás előtt, mert ha a táska nincsen kitömve akkor nem olyan könnyen kattan be, rá a rögzítő gyűrűre. Fontos tudni, hogy itt is vannak varrott és hegesztett modellek is és nagyon sok az ócska termék. Több cég készít a mai napig mágneses rögzítésű tanktáskákat, amik jól rögzülnek a fém tankokon de nem működnek az újabban divatos műanyag tankon és elemeken. Amik kezdenek jók lennek azok sajnos nem a 6-12.000 Ft-os kategóriába esnek, sőt vannak 45.000-60.000 Ft-ig is tanktáskák. Van amikor a hevederes rögzítésű több beállítást enged meg mint a rögzítő gyűrűs, és erősen is tart. A speciálisabb gyártók belső elválasztókat, fotós rendezőt és számos kiegészítőt is adnak a tanktáskájukhoz vagy alapból vagy opcionálisan, hogy mindig rendet tudjunk tartani a táskánkban. Több gyártó is ad felső térképtokot is a táskáihoz.
  Vízmentes, hegesztett, mágneses, minőségi tanktáska

  Vízmentes, hegesztett, mágneses, minőségi tanktáska

 8. Fotós mellkas táska: kevesen ismerik és nem versenypályára való de egy kalandtúrán nagyon jó szolgálatot tudnak tenni. Hiszen nem kell minden alkalommal megállnunk, neki vetkőznünk, kicsomagolnunk ahhoz, hogy elkészítsünk egy jó képet. Mindenki ismeri a szokásos kálváriát szerintem, motor megállít, kesztyű, sisak levesz, tanktáska kinyit, fényképezőgép elővesz ha szükséges motorról leszáll….ahol lépten-nyomon van szép téma nem működőképes a sok megállás neki vetkőzés csak ha végtelen időnk van a túrára. Ilyenkor nagyon jól jön egy olyan táska amiben mindig kéznél van a fényképezőnk. Ezt a táska típust ügyesen tudjuk rögzíteni a mellkasunkon (fotós hámmal) és a pántjával nyakunkba akasztott fényképezőt bele tudjuk helyezni így nem akadunk bele, nem lóg le oldalra. Fontos tudni, hogy ezzel forgalomtól elhagyatott szakaszokon javasolt csak dolgozni de ott nagyon jól jön. Több úton teszteltünk ilyen modelleket és jól jön nagyon a fotós munkában. A jobbak itt is hegesztett, vízálló, jól záródó kialakításúak.
  minőségi fotós mellkas táska hordozó hámmal

  minőségi fotós mellkas táska hordozó hámmal

 9. Váztáskák: ezek alatt értjük az összes praktikusan a motorra építhető kis táskát. Kormány táskák, bukócsőre rögzíthető táskák, utas kapaszkodó táskát. Ezekkel vigyáznunk kell ha őrizetlenül hagyjuk a motort, mert vagy mindig egyes alkalommal mindent lebontunk vagy nem hagyunk bennük nagyobb értéket őrizetlenül. A túrákon nagyon praktikusak, mert minden szükséges apróság gyorsan elérhetővé válik ezekkel a táskákkal. Kormánytáskában például: telefon, telefontöltő USB kábelek, átalakítók, PMR rádió…Bukócső táskákban: szerszámok, a mindenre gyógyír gyors-kötöző, EÜ csomag, szerelő felszerelés, védő kesztyű. Utas kapaszkodó táskában: csomag rögzítő háló, gumipók, hevederek, törlő kendő…
  bukócső táska

  bukócső táska

  Korábbi túra felszereléssel kapcsolatos cikkeink -››

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!