Mi kell egy jó túrához? Első rész: áttekintés

1

Túrafelszerelések motoros kalandtúrához.

Mivel többen is kérdeztétek a Touratech Budapest munkánk miatt, hogy mi kell egy jó motoros kalandhoz, ezért megpróbálok írni több jó összefoglalót. Most nem a bankkártyával, szállodáról-szállodára utazó közönségre gondoltunk, mert ugye az egy másik műfaj. Mi most azoknak próbálunk segíteni, akik kalandtúra motorozásban gondolkodnak, ami azért a nomádabb megoldásokat favorizálja. Végtelen, elzárt helyeken, kietlen területeken sátrazva. Mi ezt értjük a motoros csavargás, felfedezés, túrázás, kaland kategórián. Ugye ha Magyarországról nem Nyugat felé indulunk, hanem Keletnek és arra is tartunk vagy 5-20 ezer kilométeren át, akkor nagyon sok kalandban lehet részünk még most is, amikor sajnos egyre több minden épül ki számomra már-már túl sterilre. Több túrát segítettünk szakmailag Mongólia, Kazahsztán felé és én magam is megjártam az Aral -tavat pár éve.

Zega Alu dobozok

minőségi doboz rendszer

Főbb kategóriák a kalandmotoros felszerelésben

 • a megfelelő motor kiválasztása után a motor felszerelése, felkészítése, építése
 • a túrához szükséges felszerelések, melyeket nem a motorra kell felszerelnünk
I. A megfelelő motor kiválasztása és felkészítése

Nem célom senkit sem ebben a cikkben befolyásolni és ahány út annyi motor és motoros. Vannak nehezebb, terepesebb túrákhoz alkalmas könnyű motorok:  Suzuki DLZ, KTM…és vannak több aszfaltot tartalmazó, kevésbé terepes túrákhoz való nehezebb motorok is: BMW, Triumph, Yamaha, Honda, Suzuki, MOTO-GUZZI…A motor kiválasztása az egy másik cikk témája lesz, így ezt most nem ragoznám tovább. A leginkább kalandtúra képes motorokhoz több gyártó is kínál kiegészítőket a felhasználás nehézsége szerint. Több gyártó termékeit teszteltem én is de az tény, hogy a Touratech a felső szegmensben versenyez árban és minőségben is. Az is igaz, hogy Mongóliában leeső dobozok, védők nem sokat érnek sőt inkább csak nyűg ott a javításuk, cseréjük.

Rengeteg szempont van amit érdemes figyelembe venni a motor kiválasztása, felkészítése kapcsán:
 1. mennyire lesz nehéz a terep útközben
 2. mekkora a motor súlya
 3. milyen a rugóútja
 4. láncos, szíjas, kardános a véghajtása
 5. bonyolult vagy egyszerűbb modell, “útszéli” javíthatóság
 6. mennyire tudunk motorozni
 7. mennyi csomagunk lesz
 8. mitől kell megvédeni a motort és részeit
 9. mennyi lesz a költségvetése az útnak
 10. mennyi a benzin felvételünk, tehát két tankolás között mekkora távokat kell tudnunk legyőzni
 11. mekkora a túra távolsága és mennyi időnk áll rendelkezésre
 12. autópályát is kell használnunk vagy csak alacsonyabb rendű utakat használunk végig, esetleg csak terep
 13. és még számos kérdés
II. A túra felszerelés kiválasztása, megszerzése

Kedves túra társam mondata jut eszembe elsőre itt is:

-nincsen ingyen ebéd“….

magyarán ne is reméljük, hogy  a nagyáruházi “alsó polcos”, kék….termék töredéke áron pont annyit tud mint a profik által nekünk fejlesztett, speciális cél eszköz. Itt megint azoknak szól a cikk, akik sátorban, magukra főzve, nomádban gondolkodnak egy-egy út megvalósításában.

Főbb témakörök a túrafelszerelésben:
 1. túrázás közben, úton: kamerák, kommunikáció
 2. ruházat: motoros és motorozás utáni
 3. alvás: sátor, hálózsák, derékalj, kemping felszerelés, fejlámpa
 4. konyha: főző, edény készlet, étkészlet, mosogatás, kés
 5. csomagok: táskák, hátizsákok, hevederek, pántok, vízszállítás, üzemanyag-szállítás
 6. higiénia: mosdás, fürdés, szárítás, törölköző
 7. elsősegély: a túra léptékének veszélyeinek megfelelő csomag és szükség szerint a megelőző oltások megszerzése
 8. könyvek: út előtt az előkészületekhez, illetve út közben ha szükséges
 9. térképek: digitális illetve ha szükséges papír alapú és ennek vízálló tok
 10. ételek: száraz, tartós, liofilízált…
 11. szerszámok, tábori eszközök: fejlámpa
 12. navigáció: vagy a motoré vagy külön gyalogos, iránytű ha minden kötél szakad
kalandtúra tábor

kalandtúra tábor

Általános igazság, hogy a speciális felszerelések, speciális anyagok és tapasztalatok felhasználásával adott feladatkörre készülnek. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a hobbi felszerelés sem a motoron, sem a táskákban, sem a motoroson nem alkalmas komolyabb expedíciókra. Nap mint nap számos félreértéssel találkozunk az ügyben.

A hobbi felszerelés tóparti pecázáshoz való! Az expedíciókhoz, expedíciós szintű termékek kellenek.

A súly és térfogat kérdése: elsőre mindenki rávágja, – na az meg mit számít ha a motor maga 180-260 kg? Megmondom mit számít: van olyan ország ahol akkora motort vehetsz (akkorára vizsgázhatsz le), amit fel is tudsz állítani, az igazság itt keresendő. Ugyanis lehet, hogy a motor nettó vagyis száraz súlyával elbírtunk de ha felszereltük és bepakoltunk minden fontosnak vélt kiegészítőt már bőven lehet, hogy nem, hogy felállítani nem tudjuk de még csak arrébb sem tudjuk lökdösni ha eldőlt ne adj Isten ránk dőlt. Tehát hiába kevesebb a súly egy jó termékben attól az még egyre drágább. A másik fontos kérdés a térfogat, mivel általában nem kötünk a motor után lakókocsit főleg nem nomád túrán, így nagyon fontos mekkora térfogatban férnek el a felszereléseink, hiszen 100 liter felett már nehézkesebb a csomagolás motoron. Senkinek nem kell bemutatnom az ismerős érzést, mikor a nagyáruházi sátor, hálózsák, derékalj pont meg is töltötte a 2 db Alu koffert és ki is lóg belőle…

levegős derékalj

levegős derékalj

Tartósság, minőség, megbízhatóság: itt az a kérdés egy-egy felszerelés, szerszám hány használatot bír ki. A tervezett avultatás fogalma óta (autógyáraknak hála) tudjuk, hogy semmi nem örök élet és amit ígérnek az sem mindig működik vagy csak ideális, laboratóriumi körülmények között hozza a ráírt számokat. Egy sártornál sem elsődleges a számháború, a nyomtatás mindent elbír de kérdés tudni fogja-e az ígért 5000 mm-t a sátor vízállósága mondjuk 1-2 év használat után is!?

Megelőzés: fontos az egészségünk kapcsán, hogy vannak olyan területek amiket előre fel lehet térképezni az interneten vagy az egészségügyi szervezeteknél, túrázóknál. Tudható például mely úthoz kell védőoltásokat beszereznünk, sőt van ahol az oltások sem adhatóak be egyben csak bizonyos időközönként az egészségünk érdekében.

A legjobb ha komoly túrát minimum egy évvel előbb kezdünk el szervezni, nem az út előtt két hónappal!! Miért? Oltások (több hónap is lehet), felszerelések kiválasztása, rendelése (ha nincsen raktáron 2-3 hónap is lehet), motor ha nincsen meg, specifikálás, rendelés, tervezés, útvonal, vízumok (akár több hónap elintézni), fizikai, anyagi, mentális felkészülés, szponzorok bevonása, web, Facebook felfuttatása….könnyen átlátható, hogy a hónapokat összeadva, várva, álmodozva, tervezgetve egy-egy komolyabb útra való felkészülés a 12 hónapba sem fér bele.

Köszönjük a fotókat Ákosnak a motoros Földkerülőnknek.

Minden egyes fent említett témakört ki fogunk bontani részletesen a túra sorozatunkban. Egy-egy külön cikkben fogjuk vesézni a lényegesebb felszerelési kérdéseket, hogy minél alaposabban tudjunk segíteni a felszerelések kapcsán.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.