BMW LED világítás és az emberi látás

0
Emberi látás és képfeldolgozás:

Az evolúció az ember számára odáig jutott, hogy van egy közepes látásunk (na van aki a gerendát sem látja a saját szemében…) van, akinek ehhez szemüveg kell, fényvédős, dioptriás, infrás… Sajnos nem születtünk sasnak vagy bagolynak, bár van, akinek trikolórja is ez, így nekünk fény szükséges az alapvető látásunkhoz.

Emberi és állati képességek:

Fény esetén eléggé gyengén állunk az állatvilágban, hiszen a méhek látják az ultraibolya fényt, a viperák (gödörkés arcú) látják az infravörös sugárzást például…Számunkra csak a 380 nm (ibolya) és a 760 nm (vörös) közötti tartományban lévő elektromágneses sugárzás a látható fény.

Félre értés ne essen nem a fénytől látunk, hanem a tárgyakról, környezetről visszaverődő fényt vagyunk képesek látni és az agyunkkal feldolgozni. Itt máris óriási hibát követ el az agyunk, mivel mind a 5 érzékszervünket Ő felügyeli és annyi felesleges információt kap, hogy a tanulékonysága alapján van, amit a szem és más érzékszerv közöl vele de törli, “spam”-ba rakja, mivel eddig az nem volt fontos infó rész. Az autósoknál ismerjük ezt, amikor a szeme lát de az agya felül írja, mert onnan, akkora, annyival és télen nem jöhet tehát a feldolgozás vak nem a szeme az adott dologra, aminek nagy ára lehet főleg ránk nézve.

Na már most a motor fényforrásai így máris kettős feladat elé néznek: 1.látás – tehát mi tudjunk feldolgozni a vissza vert fényből (elektromágneses sugárzásból) és 2- a látszódás, hogy a többi közlekedési szereplő fel tudjon minket ismerni és ne nézzen ízeltlábúnak, falevélnek, amit az agyuk alapból kizár. Az adott BMW GS ADV modellünkön minden létező fényforrás LED-es lett, ami nem széria még, sajnos, hanem rendelhető, feláras extra 2016-ban!!

EU tessék még szigorítani, csak játszunk el a gondolattal ha a Földön minden jármű minden fényforrása izzó helyett LED lenne, hány millió tonna fosszilis energiahordózóval fogyasztanánk kevesebbet évente!! ?? Csókolom nem kéne felébredni? Minden tiszteletem Edisoné de gyerekek Ő a fejlődésben hitt és a feltalálásban erre notóriusan ragaszkodunk az eredményéhez, pedig a gőzgépet nagyrészt elengedtük, ahol csak lehetett. Na ennyit a környezettudatosság és energetika oltárára.

Korszerűsítéssel mindig minden fogyasztás csökkenthető, nem opció, hanem kötelezettség, hiszen ugyanazt az egy Földet terheljük, zsákmányoljuk mindannyian, tudom majd keresünk másikat ha ezt lelaktuk, lerágtuk, tönkre tettük evolúció címén.

Na akkor a két téma a lámpák terén:
  1. Látás segítés
  2. Láthatóság, észlelhetőség segítése

A látásunk ugye a visszaverődött fényből dolgozik a szemünkön át a fejünkben lévő agyunkkal feldolgozva. Igen ám csak evolúciós adottságunk, hogy bizonyos tartományú fényhullámot látunk csak. A visszaverő felületek, anyaga, színe, formája, bevonata mind befolyásolja a rá eső fényhullám (elektromágneses sugárzás) visszaverődését. Ezen fény, napcsapda alapján melegszik fel az üvegház globálisan és fóliasátorban is. A beeső fény hullámhossza megváltozik a tárgyakon, anyagokon és nem talál ki ott ahol bejött és melegít például. Ezért van eprünk előbb, mint természetesen lehetne vagy maximum az EU agrár politikája miatt, mert nem is hazait eszünk hanem hozzuk visszük azt ami van, ahol, van vagy pont oda ahol nincsen.

BMW LED lightning

BMW LED világítás

Na de a lényeg tehát olyan fényt kell alkotni a gyertya, petróleum láng után, ami szabályozható, keveset fogyaszt, bírja szélben, esőben, reprodukálható, szabályozható és nagy tömegben gyártható. Nem is olyan könnyű: viasz, olajok, petróleum, izzó, xenon, halogén, LED, lézer LED, oLED, fénycső…sok éve dolgoznak ezen a legnagyobb gyártók akár még a GE ( General Electric is régen Tungsram volt..). Most a jelen evolúció a LED illetve lézer LED a jármű iparban.

Miért a LED?
Például, mert jó a fénye, jó az élettartama, szabályozható, gazdaságos, keveset fogyaszt, nem érzékeny a rázkódásra. Egyedül amire érzékeny az a hőmérséklet, hiszen szabályozható a fényereje, amivel az általa termelt “veszteség” hő mennyisége is változik de ha maximumon terheljük, akkor a jó hatásfoka ellenére is termel nem kevés hőt amit el kell vezetni róla különben a tojások után amit rádobtunk önmagát is megsüti. A BMW mondhatjuk, hogy ügyesen kötötte össze a hasznosat a kellemessel hiszen a “veszteség” hőt a fényszóró első üvegére irányították egy belső, szabályozott elektromos légcsavarral (ventilátor) így a LED-ek hűtése megoldott és a fényszórónk forró levegő keringtetésű mint a korszerű mikrohullámú készülékek! Cserében a fényszóró soha nem fog jegesedni, lefagyni hiszen fűtött. Ráadásul onnan jön menet közben a menetszé,l ami elviszi a felesleges hőt. Egyébként a lámpa alatti hatalmas hűtőbordák is ezt a cél szolgálják.

Tükör kontra lencse?

Mivel a LED elég pici felületen adja le a fényt, így használnunk kell hozzá valami megoldást, ami teríti a fényét. Régebben speciális tükröket használtak a gyártók ma már lencséket is használnak. Bár maga az optika és a lencse is lényegében tükörként viselkedik, hiszen a fény egy oldalon belép és nem szabadul a lencséből oldalra, ahol például nagyon sima a lencse felülete, így csak a tervezett irányba világít a fénye, hiszen csak ott tud kilépni a lencséből. Így nézve a lencse rendszer is a tükröződést használja ki. A BMW “K” széria LED-et használ de egy speciális motoros tükörrel a fényt tudja állítani magasságban és a dőlésszög mérő miatt bele tud világítani a kanyarba is nekünk. Ha egy jó tükröt már beraktak motoros vezérléssel, akkor már nem nehéz azt a legelőnyösebben mozgatni a motoros számára. Na ez az, ami nincsen a GS és az Adventure modellekben. Lehet nélküle élni, mert itt van azért kézi fényszóró magasság állítás. Az aszfalt cirkáló “K” széria, azért más felhasználási területre készült mint maga a GS széria.

Megosztás.

A szerzőről

Nyári Krisztián

Röviden rólam, aki még nem ismerne, szenvedélyem minden, aminek két- három kereke van. Több, mint 35 éve kerékpározom és 25 éve motorozom. Nagyon szeretem a felfedezést, túrázást, csavargást, világjárást. A hosszú évek alatt eljutottam az egyhengeres gépektől a boxerekig, de volt közte soros négy hengeres is és amióta szerző vagyok a MOTOzin motoros magazinnál, azóta még több motort sikerült kipróbálnom. Az évek alatt több felületen is publikáltam, amiből a legismertebb talán a MOTOzin és a BMW R 1150 GS motorom kapcsán vezetett blogom. Az évek alatt eljutottam nagyon sok szép helyre motorral volt, ahová többször is: Horvátország, Görögország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország, Oroszország, Ukrajna, Kazahsztán, Bulgária, Erdély...Tervben van: Gibraltár, Mongólia, Nordkapp, India... Találkozunk az úton! Főleg ha Te is járod a Tiéd.

Szólj hozzá!